Altın piyasasında gözler bugün ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı’nın yapacağı açıklamalara çevrildi. Bölgedeki savaşın enerji arzını vurmasıyla 100 doların üzerine yerleşen petrol fiyatları, enflasyon endişelerini diri tutarak altını desteklese de; “yüksek faiz” beklentisi yükselişi sınırlıyor.
BÖLGEDE TANSİYON ZİRVEDE: ÜST DÜZEY SUİKAST VE RET
Batı Asya’da gerilim, İsrail’in İranlı üst düzey isim Ali Laricani‘yi hedef almasıyla yeni bir boyuta taşındı. İran’ın yeni dini liderinin arabuluculuk tekliflerini reddettiği haberi, “güvenli liman” altına olan talebin dipten desteklenmesine neden oluyor. Hürmüz Boğazı’nın kapalı kalması ise küresel ulaşım ve üretim maliyetlerini artırarak enflasyonist baskıyı körüklüyor.
KRİTİK GÜN: FED NE DİYECEK?
Piyasalar, Fed’in faizleri üst üste ikinci kez sabit tutmasını bekliyor. Ancak analist Kelvin Wong’un da belirttiği gibi, asıl soru Fed’in bu yıl faiz indirimi rotasında kalıp kalmayacağı. Savaş kaynaklı enerji şoku Fed’in “hiç indirim yapmama” seçeneğini masaya getirebilir; bu da altın için baskılayıcı bir unsur olarak görülüyor.