DOLAR 32,8333 -0.2%
EURO 35,6874 -0.55%
ALTIN 2.536,520,08
BITCOIN 2195230-0,05%
İzmir
37°

AZ BULUTLU

üst menü altı
Asgari ücret görüşmelerinde anlaşmazlık: İşveren topu TÜİK'in enflasyon verilerine attı

Asgari ücret görüşmelerinde anlaşmazlık: İşveren topu TÜİK'in enflasyon verilerine attı

ABONE OL
17 Mayıs 2023 01:45
Asgari ücret görüşmelerinde anlaşmazlık: İşveren topu TÜİK'in enflasyon verilerine attı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Milyonlarca kişinin merakla beklediği asgari ücretle ilgili toplantıların üçüncüsü bugün gerçekleştirildi. Türk-İş artan hayat pahalılığı karşısında 3900 lira önerirken, TİSK topu TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarına attı.

2022 yılı için asgari ücret görüşmeleri, Türk lirasındaki değer kaybıyla beraber gelen zamların gölgesinde devam ediyor. Bugün gerçekleştirilen üçüncü toplantı sonrası bakanlık, işçi ve işveren temsilcileri açıklama yaptı.

Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, Türk-İş'in en az 3900, TİSK'in 3100 lira önerdiğini açıkladı. Ardından şunları kaydetti:

“Her sene Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ağır-orta işlerle bir hesaplama yapıyor. Bu sene ‘aldığınız parametreleri bize verin’ dedik. Hacettepe Üniversitesi beslenme kalıplarını biz aldık ve komisyon olarak hesabını biz yaptık. Türk-İş rakamların kalori hesaplarına göre yapıldığını söyleyip bunu reddetti. TİSK de Türkiye ortalamasını istedi. Eski hesaplamalara göre 2979-3567 lira arasında değişti hesaplamamız. TİSK bu hesabı ortalama olarak 3100’ü uygun buluyor. Türk-İş bu rakamı ‘daha farklı besin kaynaklarıyla hesaplamayı tercih ederim’ diyerek bunun 3900’ün altına düşmeyeceğini söylüyor. Bu sadece bir parametre. Komisyonda aldığımız onlarca parametrelerden birisi.”

Önder, bütçe görüşmeleri nedeniyle henüz dördüncü toplantı için bir takvim belirlenmediğini söyledi.

TÜRK-İŞ: ÇALIŞANLARIN REFAH SEVİYESİNİN ARTACAĞI BİR SEVİYE BULAMADIK

Türk-İş Genel Sekreteri Nazmi Irgat, işveren kesimiyle yaşanan anlaşmazlığı "Çalışanların refah seviyesinin artacağı bir seviye maalesef henüz bulamadık. Erken bitiririz gibi düşünmüştük ama şu anda böyle bir konumda olmadığımız da ortaya çıkmış oldu" sözleriyle anlattı.

'BÜYÜMEDEN DE REFAH PAYI ALACAĞIMIZ BİR ASGARİ ÜCRET BEKLİYORUZ'

Devlet kurumunun enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Irgat, şöyle devam etti:

“TÜİK’in açıkladığı enflasyon ile gerçek hayatta yaşadığımız enflasyonda fark var. Döviz kurlarının yüzde 85 arttığını görüyoruz. Son 1,5 ayda anormal şekilde artan enflasyon insanların alım gücünün düşmesi dar gelirli insanları daha da zora soktu. Yaşanan enflasyon çarşı Pazar enflasyonunun ve büyüme rakamları da açıklanıyor. Büyümeden de refah payı alacağımız bir asgari ücret bekliyoruz. Ancak şu ana kadar bunu sağlayamadık. Asgari ücretlinin gülümseyeceği ve refah seviyesinin artacağı bir asgari ücreti bulamadık. Bir toplantımız daha olacak ama başlangıçta erken bitiririz gibi düşünmüştük. 2022 yılı değerlendirme hesapları yapılsın istedik ancak benim kanaatimce öyle bir konum olmadığı ortaya çıkmış oldu."

İŞVEREN TEMSİLCİSİ: TÜİK RAKAMLARINI ESAS ALIYORUZ

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç'sa topu Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) enflasyon verilerine atarak "Enflasyona karşı çalışanlarımızı koruyacağız. Farklı enflasyon rakamları açıklayan kuruluşlar var ama biz TÜİK'in resmi rakamlarını esas alıyoruz" dedi. 

Üç konuda mutabakata vardıklarını dile getiren Koç, bunları şöyle sıraladı:

"Birincisi SGK işçi primlerinin 5 puan olarak revize edilmesi yani yüzde 14'ün yüzde 9'a inmesi. İşverenlere verilen 5 puanlık işveren desteğinin çalışanlara da sağlanması. İkinci mutabakat; özellikle 1. vergi diliminin yıllık brüt asgari ücret seviyesine çekilmesi. Üçüncü mutabakat; 5 yıldır uygulanan asgari ücret işveren desteğinin toplu iş sözleşmeli olan yerlerde ilk yılda uygulandığı gibi yüzde 6 uygulanması, toplu iş sözleşmesi olmayan yerlerde yüzde 3 olarak uygulanması." 

RESMİ RAKAMLAR, HİSSEDİLEN ENFLASYONLA UYUŞMUYOR

Kamuoyunda 'gerçekçi olmadığı' gerekçesiyle eleştirilen 'resmi enflasyon', kasım ayında yüzde 3,51 artarken yıllık bazda yüzde 21,31 oldu. Ancak doğalgaz, elektrik, gıda ve akaryakıt gibi kalemlerde peş peşe yapılan zamlara dikkati çeken vatandaşlar, hissedilen enflasyonun kat be kat fazla olduğunu belirtiyor. 

Nitekim yoksulluk sınırı, DİSK ve TÜRK-İş'in verilerine göre de 10 bin liranın üzerinde. Uzmanlar, asgari ücretin yoksulluk sınırının yarısından az olmaması gerektiği konusunda hemfikir. 

Kulislerde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Asgari ücret 4000 liranın altında kalmasın" dediği ileri sürülüyordu.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP