DOLAR 33,1367 0.4%
EURO 35,9660 0.26%
ALTIN 2.516,820,38
BITCOIN 21857841,66%
İzmir
33°

AÇIK

üst menü altı
Ayçiçeği ve süt üretiminde kriz: Kuraklık ve fiyat sektörleri zorluyor

Ayçiçeği ve süt üretiminde kriz: Kuraklık ve fiyat sektörleri zorluyor

Türkiye'nin yıllık 2-2.5 milyon ton ayçiçeği üretiminin büyük kısmı Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Konya ve Adana bölgelerinden sağlanıyor. Ancak bu bölgeleri etkileyen kuraklık nedeniyle ayçiçeği rekoltesinin 1-1.2 milyon tona düşmesi bekleniyor

ABONE OL
25 Temmuz 2024 11:38
Ayçiçeği ve süt üretiminde kriz: Kuraklık ve fiyat sektörleri zorluyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’nin yıllık 2-2.5 milyon ton ayçiçeği üretiminin büyük kısmı Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Konya ve Adana bölgelerinden sağlanıyor. Ancak bu bölgeleri etkileyen kuraklık nedeniyle ayçiçeği rekoltesinin 1-1.2 milyon tona düşmesi bekleniyor.

Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, bu düşüşün ayçiçeği yağında ithalatın artmasına yol açabileceğini belirtti.

Suiçmez, 2022’de Türkiye’nin ayçiçeğinde kendine yeterlilik oranının yüzde 51 olduğunu ve bu yıl Trakya ile Adana bölgelerinde kuraklık nedeniyle yüzde 50 rekolte kaybı öngörüldüğünü söyledi. Ayrıca, mazot, gübre, tohum ve ilaç fiyatlarındaki artışların da üreticinin ayçiçeği ekiminden vazgeçmesine neden olduğunu vurguladı.

Adana’da ayçiçeği ekimi yapan çiftçi Barış Kurtalan, bu yıl 100 dekar alanda ektiği ayçiçeğinden 350 kilo verim beklerken, beklenmedik sıcaklık artışları nedeniyle hasadının sadece 215 kilo olduğunu ifade etti.

Kurtalan, kuraklığın ayçiçeğinde hızlı olgunlaşmaya neden olarak yağ randımanında ortalama yüzde 35 düşüşe yol açtığını belirtti. Çiftçi, borçların faizsiz ertelenmesi ve devletin doğrudan alıcı olarak sahaya inmesi gerektiğini ifade etti.

Süt üreticileri de benzer zorluklarla karşı karşıya. Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği Başkanı Sencer Solakoğlu, süt alım fiyatlarının baskılanması ve süt firmalarının alım yapmaması sorunlarına dikkat çekti.

Solakoğlu, tüketimin düşük, maliyetlerin yüksek olduğunu ve bu durumun anaç kesimlerinin gündeme gelmesine neden olabileceğini belirtti. Eylül ayında bu krizin daha da derinleşebileceğini vurguladı.

CHP Milletvekili Fethi Gürer ise sanayicilerin süt fiyatlarını düşürme girişimlerinin süt üreticilerini zorladığını söyledi. Gürer, iklim değişikliği ve bu krizlerin ağustos ayında belirgin hale gelmesinin mümkün olduğunu ifade etti.

İlginizi çekebilir: Bakan Şimşek’ten rezerv açıklaması

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP