DOLAR 32,8916 0.04%
EURO 35,1781 -0.32%
ALTIN 2.446,58-0,20
BITCOIN 20225870,54%
İzmir
35°

AÇIK

üst menü altı
AYM, üniversite rektörlerinin ‘Cumhurbaşkanı’ tarafından atanmasını durdurdu… ‘Anayasa’ya aykırı’

AYM, üniversite rektörlerinin ‘Cumhurbaşkanı’ tarafından atanmasını durdurdu… ‘Anayasa’ya aykırı’

AYM, üniversite rektörlerinin Cumhurbaşkanı tarafından atanmasına ilişkin KHK ve yasa hükmünü iptal etti.

ABONE OL
4 Haziran 2024 13:51
AYM, üniversite rektörlerinin ‘Cumhurbaşkanı’ tarafından atanmasını durdurdu… ‘Anayasa’ya aykırı’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Anayasa Mahkemesi (AYM) üniversite rektörlerinin Cumhurbaşkanı tarafından atanmasına ilişkin CHP’nin yaptığı itiraz başvurusunu karara bağladı.

AYM, söz konusu Kanun Hükmünde Kararname’yi (KHK) ve yasa hükmünü iptal etti.

rektör

Birgün’ün aktardığına göre, CHP’nin AYM’ye yaptığı başvuru sonucunda alınan kararda verilen gerekçede rektör atamalarında YÖK’ün aday gösterme yetkisinin yanı sıra rektör olarak atanabilmek için öngörülen profesör olarak en az üç yıl görev yapmış olma şartının da kaldırıldığı anımsatıldı.

Kararın gerekçesinde, rektör atama yetkisinin sadece Cumhurbaşkanı’na verildiği ve rektör olarak atanmak için herhangi bir nitelik aranmadığı, bu durumda yöneticisi doğrudan Cumhurbaşkanı tarafından atanan üniversitenin özerkliğinden söz edilemeyeceği bildirildi.

rektör

Anayasa Mahkemesi’nin kararı

AYM’nin kararında mevcut KHK’nin Anayasa’ya aykırılık sorunu olduğu belirtilirken, şu ifadeler kullanıldı:

“Dava konusu kuralla YÖK’ün rektör atama sürecinde; devlet üniversiteleri yönünden aday gösterme, vakıf üniversiteleri yönünden mütevelli heyetinin teklifine olumlu görüş verme şeklindeki rolüne son verilmek suretiyle rektör atama usulü değiştirilmiş ayrıca atanma şartları, görev süresi gibi rektör atanmasına ilişkin hükümler madde metninden çıkarılmıştır.”

Kararda ayrıca “Devlet üniversitelerine rektör atanma şartlarında değişiklik öngören kural, Anayasa’nın İkinci Kısmı’nın Dördüncü Bölümü’nde yer alan kamu hizmetlerine girme hakkına ilişkin düzenleme içerdiğinden Anayasa’nın mülga 91. maddesi uyarınca KHK ile düzenlenemeyecek yasak alanda kalmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

AYM kararında, söz konusu iptal kararının ve diğer bazı iptallerin 12 ay sonra yürürlüğe gireceği de hüküm altına alındı:

“İptal edilmeleri nedeniyle doğacak hukuksal boşluk kamu yararını ihlal edecek nitelikte görüldüğünden Anayasa’nın 153. maddesinin üçüncü fıkrasıyla 6216 sayılı Kanun’un 66. maddesinin (3) numaralı fıkrası gereğince bu maddelere, fıkralara, bentlere, ibarelere ve kısma ilişkin iptal hükümlerinin kararın Resmî Gazete’de yayımlanmasından başlayarak on iki ay sonra yürürlüğe girmesi uygun görülmüştür.”

İlginizi çekebilir: AYM’nin yeni başkanı belli oldu

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP