Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Barınmak var yaşamak yok: TÜİK verileriyle Türkiye’nin gerçek gündemi

Türkiye’de yoksulluk oranı 2024 yılında yüzde 21,2’ye ulaştı. Geniş ailelerde yoksulluk oranı daha yüksek seyrederken, her üç haneden biri ısınma ve nem sorunlarıyla mücadele ediyor.

Türkiye'de yoksulluk oranı 2024 yılında yüzde 21,2'ye ulaştı. Geniş ailelerde

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2024 Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması sonuçlarına göre, ülkede yoksulluk oranı yüzde 21,2 olarak hesaplandı. Bu oran, eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 60’ı dikkate alınarak belirlendi.

HANE TİPİNE GÖRE YOKSULLUK DAĞILIMI

Araştırma sonuçları, hane tipine göre yoksulluğun farklı oranlarda yaşandığını ortaya koydu. Tek kişilik hanelerin yüzde 11,7’si yoksulluk sınırının altında yaşarken, tek çekirdek aileden oluşan hanelerde bu oran yüzde 20,9’a yükseldi. Geniş ailelerde yoksulluk oranı daha da artarak yüzde 26,9’a ulaştı. Çekirdek aile bulunmayan birden fazla kişiden oluşan hanelerde ise yoksulluk oranı yüzde 15,3 olarak tespit edildi.

KONUT SAHİPLİĞİ VE BARINMA KOŞULLARI

TÜİK verilerine göre, Türkiye’de fertlerin yüzde 56,1’i kendine ait evde yaşıyor. Kirada oturanların oranı yüzde 28 olurken, lojmanda kalanların oranı sadece yüzde 0,9 olarak kayıtlara geçti. Kendi konutunda oturmayıp kira ödemeyen vatandaşların oranı ise yüzde 15 olarak belirlendi.

YAŞAM KALİTESİNİ ETKİLEYEN SORUNLAR

Araştırma, Türkiye’de yaşayan vatandaşların konut ve çevre koşullarına ilişkin yaşadığı sorunları da gözler önüne serdi. 2024 yılında:

  • Vatandaşların yüzde 30,2’si izolasyon yetersizliği nedeniyle ısınma sorunu yaşadığını belirtti.
  • Yüzde 31,3’ü sızdıran çatı, nemli duvarlar ve çürümüş pencere çerçevesi gibi yapısal sorunlarla karşı karşıya kaldı.
  • Yüzde 21,7’si ise trafik veya endüstrinin neden olduğu hava kirliliği başta olmak üzere çeşitli çevresel sorunlardan şikâyet etti.

Araştırma sonuçları, Türkiye’de gelir dağılımı ve yaşam koşullarında iyileştirmelere ihtiyaç duyulduğunu gösterirken, özellikle geniş ailelerde yoksulluk riskinin daha yüksek olduğuna işaret ediyor.

Demokrat Gündem