DOLAR 32,2750 -0.04%
EURO 35,1008 -0.07%
ALTIN 2.465,24-0,02
BITCOIN 2119092-0,37%
İzmir
23°

PARÇALI BULUTLU

üst menü altı
Başkan Gümrükçü’den deprem sonrası nüfus hareketliliği uyarısı

Başkan Gümrükçü’den deprem sonrası nüfus hareketliliği uyarısı

ABONE OL
11 Ekim 2021 12:55
Başkan Gümrükçü’den deprem sonrası nüfus hareketliliği uyarısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmir’de yaşanan depremin ardından Çiğli, Urla, Güzelbahçe, Menemen gibi ilçelere doğru büyük bir nüfus hareketliliği yaşandığını belirten Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, 3 bölgede 500 bini aşkın kişinin yer değiştirme hareketi içinde olduğunu söyledi. Nüfus hareketliliğinin Çiğli’nin de içinde bulunduğu ilçelerde sıkıntı yaratmaması için acil önlemlerin hayata geçirilmesi çağrısında bulunan Başkan Gümrükçü, “Bu 3 bölgeyi hemen göz önüne alıp bu bölgede daha hızlı kentleşme yani nüfus hareketliliğine uygun bir hizmet kalitesi oluşturulmalı. Çeşme’deki su kesintisi, Çiğli’deki yeşil alan eksikliği gibi başlıklar toplamda İzmir çapında bize eksi yazabilme ihtimali olan başlıklar.  Hem CHP örgütleri konuya bu gözle bakmalı, milletvekilleri-il ve ilçe yöneticileri buna göre bir analiz yapmalı hem de ilçe belediye başkanları ve büyükşehir belediyesi konuyu bir de bu gözle değerlendirmeli diye düşünüyorum” dedi.

DEMOKRAT GÜNDEM-Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) İl Danışma Kurulu toplantısında da konuyu gündeme getiren ve parti örgütüne anlatan Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü,  ilçe belediye başkanları ve büyükşehir belediyesinin organize olarak tüm ihtiyaç ve sorunlarına hızlı müdahalesinin şart olduğunu söyledi.

Başkan Utku Gümrükçü, depremin etkisinin yoğun olarak yaşandığı Bornova ve Bayraklı’dan başlayan nüfus hareketliliğine dikkat çekerek, yoğun nüfus hareketliliğine uygun hizmet kalitesinin sunulması ve var olan kalitenin arttırılmasının önemli olduğunu vurguladı.

""

“3 BÖLGEDE 500 BİN KİŞİ YER DEĞİŞTİRİYOR VE…”

Başkan Gümrükçü uyarısını, “Gelen yurttaşlar kent içinden gelip Çiğli, Menemen, Torbalı gibi gelişmekte olan bölgelere yerleştikleri için, Karşıyaka, Bornova, Bayraklı’da buldukları hizmet kalitesini, sosyal donatıyı, yeşil alan ve asfaltı bu bölgelerde bulamayabilirler. Dolayısıyla bu bir kırılma yaratabilir. İlçe belediyeleri ve büyükşehir belediyesi, bu 3 bölgeyi hemen göz önüne alıp bu bölgede daha hızlı kentleşme yani nüfus hareketliliğine uygun bir hizmet kalitesi oluşturmalı. İkinci boyutu bu yaşanan kırılmaya yetişemezsek eğer bu CHP’ye eksi yazabilecek bir noktaya gelebilir” sözleriyle dile getirdi.

“SU KESİNTİSİ, YEŞİL ALAN EKSİKLİĞİ BİZE EKSİ YAZABİLİR…”

4,5 milyonu aşkın nüfusa sahip olan İzmir’de 3 bölgede yaşanan nüfus hareketliliği oranının 500 binleri bulduğunu kaydeden Başkan Gümrükçü, uyarılarını şöyle aktardı? “Mesela sadece Çiğli bazında 50 bin kişiden bahsediyorum seçime kadar. Bu diğer ilçelerde daha fazladır. 4,5 milyonluk İzmir’de bu 3 bölgede 500 binlik bir rakam yer değiştiriyor. Dolayısıyla bu 500 bin kişi totalde büyük bir rakam. Çeşme’deki su kesintisi, Çiğli’deki yeşil alan eksikliği gibi başlıklar toplamda İzmir çapında bize eksi yazabilme ihtimali olan başlıklar.  Hem CHP örgütleri konuya bu gözle bakmalı, milletvekilleri-il ve ilçe yöneticileri buna göre bir analiz yapmalı hem de ilçe belediye başkanları ve büyükşehir belediyesi konuyu bir de bu gözle değerlendirmeli diye düşünüyorum. Elbette ki biz bu işleri çözmekle mükellefiz. Sonuçta Türkiye artık seçim sathı mahalline girmiş durumda. Bir yıl içinde bir erken genel seçim ve Cumhurbaşkanlığı, 2,5 yıl içinde de bir yerel seçim gündemimizde. Dolayısıyla konuyu gündeme açmanın parti ve İzmir için faydalı olacağını düşündüğüm için konuştum. Konuyu Büyükşehir belediye başkanımızla da konuşacağım, kentin genel sorunlarıyla beraber. Zaten konuşuyoruz, danışmalarıyla ve bürokratlarla da. Başka kentlerde olan ama bugün İzmir’de yeni hareketlenen bir konu bu.”

""

“ÇİĞLİ’DE NÜFUS 200 BİNİ AŞTI”

Çiğli’de 2011 yılında 100 bin olan nüfusun 200 bini geçtiğini anlatan Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Çiğli’nin nüfus hareketliliği fotoğrafı hakkında şu bilgileri paylaştı? “Birincisi pandemi. İkincisi deprem. Kent içinde dışarıdan değil içeriden bir göç oluştu. Yarımada Torbalı, Menderes, Çiğli, Menemen hattı geçmişten bugüne genişleyen, büyüyen, nüfusu artan bölgeler zaten. Yani İzmir’in en yüksek nüfus artış hızına sahip olan ilçeler bunlar. Bir bölgesel yapılaşma var. Onun için dün toplantıda üç bölgeye ayırdım. Mesela Çiğli özelinde şunu söyleyeyim, 2011 yılında 100 bin olan nüfus bugün 200 bini geçti. Dolayısıyla on yılda yüzde yüz nüfus artışı oldu. Şimdi Çiğli Belediyesi, bu nüfus artışını görme, gözlemleme, ön alma ve o nüfusun kendisiyle beraber getirdiği yükümlülükleri karşılamakla mükellef. İmar planlamasından tutun da çevre düzenlemesine, yoluna, kaldırımına, asfaltına, sosyal donatısına kadar tüm çalışmalar hızla planlanmalı. Şimdi on yıldır Çiğli 200 bin nüfusu aştı. Bu pandemi ve depremle beraber daha büyük bir nüfus hareketliliği hızı kazanılması söz konusu. Mesela ocak ayında TÜİK rakamı açıklandıktan sonra Çiğli belediyesi olarak biz, (tabi Çiğli özelinde rakam verebilirim sadece), EgeKoop, Atakent Panorama, Ataşehir Modern, Park Yaşam Santorini gibi 4 tane büyük sitenin oturma iznini verdik biz. 3 binin üzerinde daire. 3 kişiden olsa, nüfus on bin kişi daha arttı. TÜİK Çiğli’nin son nüfusunu 200 bin diye açıklamıştı, muhtemelen bugün itibariyle 9 aylık süreçte, kentin nüfusu 215 bine çıktı.”

""

“HARMANDALI’NIN İMAR PLANLARINI BU HAFTA ÇÖZÜYORUZ”

Başkan Gümrükçü, imar planlamalarına dair çalışmalarını sürdürdüklerini dile getirerek, Harmandalı’nın imar planları sıkıntısını bu hafta mecliste çözeceklerini de müjdeleyerek, “Bu hafta Harmandalı’nın imar planlarını çözüyoruz. Meclise gelecek. İmar planında öngörülen nüfus 83 bin. Mevcut Harmandalı nüfusu 23 bin. 60 bin kişilik yeni nüfus hareketliliği ile karşı karşıya kalabiliriz dolayısıyla. Bunun üçte biri bile seçimden önce yerleşse 20 bin civarı kişi yapar. Kentin imar planlarını çözdüğümüzde yeni gelen nüfusa da aslında yer açılmış oluyor. Çiğli’nin aktif olarak önündeki konu. Tüm mesaimizi bu sorunları çözmeye ayıracağız” diye konuştu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP