DOLAR 32,5343 0.04%
EURO 35,0086 0.02%
ALTIN 2.436,860,06
BITCOIN 2018585-1,53%
İzmir
35°

AÇIK

üst menü altı
Başkan Soyer: 'İzmirli markası dünyaya açılacak'

Başkan Soyer: 'İzmirli markası dünyaya açılacak'

ABONE OL
2 Eylül 2022 21:18
Başkan Soyer: 'İzmirli markası dünyaya açılacak'
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) ve Terra Madre Anadolu İzmir Lozan kapısında gerçekleşen törenle başladı. Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı İEF ve Terra Madre’nin önemiyle ilgili açıklamalarının yanısıra tutuklanan sanatçı Gülşen üzerinden iktidar partisini de eleştirdi. Başkan Soyer, “İzmir cesurdur. Sesleri, sözleri ve sanatları engellenmek istediği halde dimdik ayakta durup bizlerle olan sanatçılarımız İzmir’in cesaretinin kanıtıdır. Çünkü İzmir’in ve İzmirlinin hiç kimseye eyvallahı yoktur, olmayacaktır” dedi.

DEMOKRAT GÜNDEM- Türkiye’nin ticari ve kültürel mirasını içeren ve 91. Kez kapılarını açan İzmir Enternasyonal Fuarı bu yıl Türkiye’de ilk kez düzenlenecek uluslararası gastronomi fuarı Terra Madre Anadolu’ya da ev sahipliği yapıyor.

Kültürpark Lozan Kapısı’nda gerçekleşen ortak açılışta konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Enternasyonal Fuarı’nın (İEF) geleceğin Türkiyesi’ne yön verdiğini belirtti.

Konuşmasında fuar ve Terra Madre’nin yanısıra iktidarı da sanatçı Gülşen’in tutuklanması üzerinden üstü kapalı eleştiren Başkan Soyer, umut ve cesaretin önemine dikkat çekti.

""

TUNÇ SOYER: SESLERİ, SÖZLERİ VE SANATLARI ENGELLENMEK İSTENEN SANATÇILARIMIZ İZMİR’İN CESARETİNİN KANITIDIR

Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Fuarımızın çok önemli bir misyonu daha var. Umudu büyütmek! Bizim elimizin her kımıldayışında, kurduğumuz her cümlede ve yaptığımız her işte başka bir ruh var. ‘Sen başla bitiren bulunur’ diyebilecek kadar cesur olan Hasan Tahsin’in ruhudur. Herkes iyi bilsin ki.  Bizim ruhumuz Mustafa Kemal’in ruhudur. Burası, ilk kurşunun atıldığı, kurtuluşun ve kuruluşun başladığı Cumhuriyet şehri. İzmir zaman zaman karamsar, kimi zaman yorgun ve bazen de öfkeli olabilir. Fakat bu akşam, İzmir’in gök kubbesi altında sadece umutlu olmalıyız ve öyleyiz. Çünkü 100 yıl önce bu memleketin kurtuluşunun müjdecisi olan İzmir, kahraman atalarının izinden yürüyerek onların hatırasını yaşatmaya ve yine gelecek kuşaklara umudun lokomotifi olmaya devam edecektir. Çünkü İzmir, 100 yıldır yaşadığı kesintisiz barışın kıymetini bilen, ona namusu gibi sahip çıkan insanların şehridir. İzmir Mustafa Kemal Atatürk’ün zafer destanın ardından kurduğu Cumhuriyetin 2. yüzyılında demokrasiyle taçlandıracak olanların şehridir. Çünkü İzmir cesurdur. Sesleri, sözleri ve sanatları engellenmek istediği halde dimdik ayakta durup bizlerle olan sanatçılarımız İzmir’in cesaretinin kanıtıdır. Çünkü İzmir’in ve İzmirlinin hiç kimseye eyvallahı yoktur, olmayacaktır. Çünkü İzmir dayanışmayı en iyi bilen, birbirlerine sevgiyle, hoşgörüyle, şefkatle bağlı insanların şehridir. Gelin, yaşamı daim kılmak ve umudu yaymak için İzmir’in bereket sofrasını büyütelim. Bu toprakların bereketini çoğaltmak ve adil bir şekilde bölüşmek için birbirimize daha da çok kenetlenelim” diye konuştu.

Konuşmasının başında İEF ile 91. Kez merhaba dediklerini kaydeden Başkan Soyer, “Bu akşam, asırlık bir çınar ağacı kadar sağlam köklerimizle İzmir’den dünyaya 91. kez merhaba diyoruz. 1923 yılında büyük önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün açılışını yaptığı İzmir İktisat Kongresi’yle temelleri atılan bu fuar, bizim için yaşayan bir kültür mirası. İEF, İzmir’den dünyaya ve dünyadan İzmir’e uzanan bir köprü. Bu köprünün bir ucunda Anadolu’nun bereket uygarlığı diğer ucunda da yeni fikirler ve düşünceler var. İEF geleceğin Türkiye’sine yön veriyor. Bu buluşmamız bir mayalanma hikayesi. Burası çok rengin çok sesin ve çok nefesin ortak bir ruhla güçlendiği harman yeri. Fuar etkinliklerimiz kapsamında kurtuluş günümüz Dokuz Eylül’ü, 100 yıllık zaferimize yakışacak şekilde, Türkiye tarihinin en büyük sahne performansıyla kutlayacağız. Aynı akşam megastarımız Tarkan Kordon boyunda İzmirle kucaklaşacak. Bu akşamdan 11 Eylül’e kadar ülkemizin yetiştirdiği çok sayıda sanatçı İzmir’de olacak” dedi.

""

SOYER: TERRA MADRE’DE İZMİRLİ MARKAMIZI DÜNYAYA SUNACAĞIZ

Konuşmasında İEF ile  eş zamanlı gerçekleştirilen  Terra Madre Anadolu’ya da değinen Başkan Soyer, açıklamalarını, “Bugün fuarın yanı sıra İEF’yi dünyanın en önemli gastronomi organizasyonlarından biri olan Terra Madre ile eş zamanlı olarak gerçekleştiriyoruz. Terra Madre Anadolu bizim için sadece bir lezzet fuarı değil. İnsanın yaşamla olan ilişkisini yeniden tarif ettiğimiz, iklim krizi, enerji krizi, gıda krizi, yoksulluk ve savaşlar karşısında kalıcı çözümler ortaya koyacağımız bir ortak akıl hareketi. Bunun somut bir ürünü olan ‘İzmirli’ markamızı kuraklık ve yoksullukla mücadelemizin yepyeni bir aracı olarak dünyaya sunacağız. ‘İzmirli’ ile İzmir’in meralarında üretim yapan çobanlarımızdan aldığımız sütlerden üretilen peynirleri,Türkiye ve dünyanın her yerindeki alıcılarıyla buluşturuyoruz. İzmir’in köylerindeki küçük üreticilerimizi ve İzmir’in üretici kooperatiflerini ihracatçı haline getireceğiz. Milli üretim seferberliği, yine kooperatiflerimizin ürettiği zeytinyağı, tahıllar, baklagil ve üzüm gibi ürünleri de içine alarak büyümeye devam edecek. Terra Madre Anadolu ile başlayan bu çalışmamız, komşusu açken gözüne uyku girmeyenlerin, kendisi ve doğa için aynı anda üretmesini bilenlerin seferberliği, hayatta kalma mücadelesidir” şeklinde sürdürdü.

""

RIZA TUNA TURAGAY: FUAR BİZİM MİRASIMIZ

Açılış töreninde konuşan Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay da İzmir’in turizm ve ticaret hacmine dikkat çekerek, “91 yıl dile kolay. Hepimizin gençliğinde İEF açıldığında gazetelerden takip ederdik. Tek kanallı televizyon döneminde kanallardan takip ederdik İzmir denince aklımıza İEF gelirdi. Fuar bizim mirasımız. Bu mirası gelecek yıllara taşımalıyız. Biz bunun için Ticaret Bakanlığı için elimizden gelen yapıyoruz ve yapacağız. Dünya kültür mirasına aday olan ve birçok tarihi içinde barındıran kentimiz İzmir. 1 milyonun üzerinde turist gelmiş bu kenti. Yetmez ama. İzmir’imizin çok aha büyük bir potansiyeli var. Terra Madre.  Sayın Başkan gayet güzel özetledi. Temiz gıda dedi. Bunun önemli bir motto içerdiğini söyledi. Dünyamız da buna gidiyor. Her geçen gün gıdanın önemini anlıyoruz. Pandemide buna tanık olduk. Geçen sene gıda fiyatlarındaki büyük artışların nelere yol açtığını örmedik mi? Terra Madre bu açıdan bizim için çok önemli” şeklinde konuştu.

""

VALİ KÖŞGER: İEF ÇOK ÖNEMLİ BİR BULUŞMA KAYNAĞI

Törene katılım gösteren ve konuşan İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger de İEF’in kente büyük katkı sunduğunu dile getirdi.

Vali Köşger, “Kökeni Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle toplanan ve İktisat Kongresi’nde ürünlerin sergilendiği İEF’nin şehrimize büyük katkı sunmasını temenni ediyorum. İEF, sadece ekonomik değil, sosyal ve kültürel anlamda da çok önemli bir buluşma kaynağıdır. Fuarımızın tüm misyonlarına katkıda bulunmak için çalışıyoruz. İzmir Fuarı’nı yıldan yıla daha iyi noktalara taşıyacağımızdan şüphem yok. Bugün geldiğimiz noktada gerek salgının olumsuz etkilerinin azalması gerek ulusal ve uluslalar arası katılım noktasındaki ilgi açısından İEF’den çok umutluyuz. Umuyorum ki fuar bünyesindeki tüm etkinlikler beklentileri karşılayacak ve hepimizi memnun edecek sonuçlar doğuracaktır. Terra Madre için ayrı bir parantez açmak istiyorum. Slow Food hareketinin kökenlerine bağlı olan bu hareketin kökenlerimizle nasıl uyuştuğunu görmekten mutluyum. Ülkemiz Slow Food’a hiç yabancı değil. Umarım gelecek dönmede kaliteli gıda ve sağlıklı beslenme konusunda yaşanacak sorunların önüne bu şekilde geçmiş oluyoruz” ifadelerini kullandı.

PAOLO Dİ CROCE: SİSTEM İYİ YÖNDE DEĞİŞMİYOR

Slow Food International Genel Sekreteri Paolo Di Croce de ortak açılış töreninde konuştu.

CROCE: TOPRAK ANAMIZ İÇİN MÜCADELE ETMELİYİZ

Di Croce,  konuşmasında Terra Madre’nin önemi üzerinde durarak, “Eğer bir şey için teşekkür edecek olursak bu sağlıklı bir şekilde gıda üretimini teşvik eden Terra Madre üreticileri için hep birlikte mücadele etmeliyiz Çünkü dünya ve sistem değişiyor. Ama iyi değil kötü yönde. Bunu hep birlikte değiştirmeliyiz. Bireyler ve yönetimler olarak hep birlikte bu çağrıyı yenilemeliyiz. Toprak anamız için mücadele etmeliyiz. Terra Madre için mücadele etmeliyiz. İklim değişikliği gerçek. Bu yüzden İzmir’in verdiği mücadele nu kadar kıymetli. Bio çeşitlilik için mücadele gerek. Üretimimizin yolu çevreci ve sürdürülebilir olmalı. Bizim Torino’da gıda üretimimizi oldukça iyi. Biz Terra Madre’yi orada yaygınlaştırmak için de çalışıyoruz. Ama bizim çalışmalarımız tek başına yeterli değil. Bu çalışmalar daha da yaygınlaşmalı. Biz Terra Madre’yi çok önemsiyoruz. Bu, bizim neler yapabileceğimiz görebilmemiz açısından çok önemli olacak” dedi.

 KİMLER KATILDI?

İEF ve Terra Madre Anadolu Fuarı’nın ortak açılış törenine, ev sahibi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yanısıra İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Slow Food International Genel Sekreteri Paolo Di Croce, PM Üyesi Rıfat Nalbantoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Yaşar Okuyan, CHP başta olmak üzere siyasi partilerin İzmir milletvekilleri, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, ilçe belediye başkanları ve İBB meclis üyeleri DE katıldı. 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP