DOLAR 32,6519 -0.1%
EURO 35,3844 -0.27%
ALTIN 2.504,40-0,27
BITCOIN 1827364-3,98%
İzmir
37°

AÇIK

üst menü altı
Başkan Soyer'den Buca Metrosu çıkışı: 'Bu işin arkasında çirkin bir siyaset var'

Başkan Soyer'den Buca Metrosu çıkışı: 'Bu işin arkasında çirkin bir siyaset var'

ABONE OL
2 Nisan 2022 21:58
Başkan Soyer'den Buca Metrosu çıkışı: 'Bu işin arkasında çirkin bir siyaset var'
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Halk TV'ye katılarak gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Buca Metrosu ile ilgili tartışmalar hakkında da konuşa Tunç Soyer, Danıştay'ın bir an önce karar vermesini istediklerini belirterek,  "Bu işin arkasında çok çirkin bir siyaset var. Hem vicdanımız hem alnımız açık. Belki 2 ay kaybedeceğiz, Danıştay'ın bir an önce karar vermesini istiyoruz" dedi. 

DEMOKRAT GÜNDEM- Buca Metrosu hakkıda idare mahkemeside açılan dava sürecini de değerlendiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ihale iptaliin sözkonusu olmadığıı, mahkemein olağan üstü düşük düşük teklif veren firmanın ihale dışı kalmasını iptal ettiğini kaydetti. 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in konuya dair açıklamalarının satır başları şu şekilde: 

*İhale iptali söz konusu değil. Mahkeme olağan üstü düşük teklif veren firmanın ihale dışı kalmasını iptal etti. Usulsüzlük var gibi bir algı oluşturdular bu külliyen yalan. 1 sene boyunca uluslararası finans kurumu ile 490 Milyon Euro’ luk bir konsorsiyum kurduk. Yani bizim elimize değen, bizden çıkan bir para yok.

*3,20 faizli bir kredi çok düşük faiz ödeyeceğiz.  İhale süreci bu finansman kurumları tarafından 4 yıl ödemesiz 12 yıl vadeli. Yani kendi kendini ödeyen bir model 13 yıl içinde finansman geriye ödenecek ve belediyeye de yük olmayacak. İhale de iptal edilmedi.

*Olağan dışı düşük teklif veren firma Avrupa İmar Kalkınma Bankasına başvuru yapıyor ve ihale bana verilmeli diyor. Biz bu ihalede Türk Hukuk sistemi ihale kanununa bağlı değiliz burada. Finansman kuruluşu bu şirketin başvurusunu reddediyor. Sonra İdare Mahkemesine başvuruyor ve idare mahkemesi 2 husus nedeniyle bu firmanın devre dışı bırakılmasını doğru bulmuyor.

*Biz son derece titiz bir süreç takip ettik ve o iki hususta da bir eksiklik yok. Yani bu hukuken de doğru bir karar değil. Danıştay’a durumu temyize götürdük. Yani Danıştay red etse de onasa da ihale de sorun yok. Ama kopartılan yaygaraya bakarsanız, ihale iptal edildi deniyor. 

*Biz bu firma siyasi görüşümüze yakın mı değil mi bakmayız ki biz bu şirket bu fiyata bu işi yapabilir mi diye baktık. Biz iki firmanın da siyasi görüşünü bilmiyor, ilgilenmiyoruz. Biz o firmanın bu fiyata o işi yapacağına inanmadık, şüphelerimiz de giderilmedi. Biz son derece temiz ve şeffaf bir ihale süreci geçirdik. Dolayısıyla hem vicdanımız hem alnımız çok açık.

*Buca Metrosunun durdurulması şu an öz konusu değil. Biz Danıştay kararını verene kadar 1-2 ay gecikebiliriz. Dolayısıyla bir an önce Danıştay’ın karar vermesini bekliyoruz. 

*Çok çirkin bir siyaset var. İzmir halkına, geleceğine yapılan bir zarar var. Herkesin destek vermesi gereken bir proje. Büyük bir gururla takip etmemiz gereken bir süreç, bu kadar güçlü finansman almak olmak karalanmaya, lekelenmeye çalışılıyor. Bunu İzmir hak etmiyor. 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP