DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
ALTIN 2.498,171,32
BITCOIN 2154220-0,03%
İzmir
31°

AÇIK

üst menü altı
Başkan Tugay açıkladı: 200 binadan 120'si yıkıldı, yüzlerce, binlerce bina yıkılacak

Başkan Tugay açıkladı: 200 binadan 120'si yıkıldı, yüzlerce, binlerce bina yıkılacak

ABONE OL
6 Eylül 2021 12:17
Başkan Tugay açıkladı: 200 binadan 120'si yıkıldı, yüzlerce, binlerce bina yıkılacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Mavibahçe Planetaryum lansman toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir Depremi sonrasında ağır ve orta hasarlı 200 binadan 120’sinin yıkıldığını ancak yıl içinde yüzlerce, hatta binlerce binanın da yıkılabileceğini açıkladı. Başkan Tugay, yoğunluk artışı olmadan kentsel dönüşümün önemine vurgu yaptı ve AK Partili İzmir Milletvekili Necip Nasır’ın sıfır faizli kentsel dönüşüm kredisinin olumlu bir adım olduğunu ancak arttırılmasının vatandaş lehine olacağını da söyledi.

DEMOKRAT GÜNDEM- Karşıyaka’da İzmir Depremi sonrası 200 yıkılması gereken binanın 120’sinin yıkıldığını belirten Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, tespit edilen bin civarında hasarlı binanın 200’ünün orta ve ağır hasarlı olduğunu kaydederek, yıkılması gereken yüzlerce bina olduğunu söyledi.

YOĞUNLUK ARTIŞINI DOĞRU BULMUYORUZ

Başkan Tugay, bu yıl içinde yüzlerce, hatta binlerce binanın yıkılıp yerine yenisinin yapılabileceğini belirterek, dönüşümde yoğunluk artışı sağlayacak kararları doğru bulmadıklarını kaydetti.

TUGAY’DAN AK PARTİLİ NASIR’IN KREDİ AÇIKLAMASINA DESTEK

 “Toplamda bin civarında hasarlı bina vardı Karşıyaka’da. 200’ü orta ve ağır hasarlı idi. Riskli yapı kararı aldırılan bakanlık tarafından çok sayıda bina var. Yüzlerce, binlerce bina yıkılabilir. Bu biraz şans da olabilir. Şanssızlık yıkımı esnasında çevreye biraz kirlilik yaratıyor. Yüzlerce bina yıkılıyor şu anda. Büyükşehir belediyesinin koruma plan sınırı kararı da önemli oldu. Dönüşümün önündeki büyük bir engeli kaldırdı. Şu anda yoğun bir şekilde yıkımlar devam ediyor. Sahildeki kat sıkıştırma kararı da önemli. İnsanların önünü açtı” diyen Başkan Cemil Tugay, AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır’ın depremzedelere 200 bin TL’lik kentsel dönüşüm kredisi verileceği açıklamasını önemsediklerini ancak miktarın arttırılmasının yerinde olacağını dile getirdi.

NASIR, SIFIR FAİZLİ 200 BİN TL’LİK KENTSEL DÖNÜŞÜM KREDİSİ TEKLİFİNİ TBMM’YE TAŞIYACAĞINI AÇIKLAMIŞTI

AK Partili İzmir Milletvekili Nasır, "200 bin TL'lik kentsel dönüşüm kredisinin 'yüzde sıfır' faiz ile depremzedelere verilmesi için Ekim ayında TBMM'ye gidecek” açıklamasını yapmıştı.

YOĞUNLUK ARTIŞINI DOĞRU BULMUYORUZ

Başkan Tugay, “Var olan inşaat hakkını koruyalım, onun üzerine yoğunluk artışını doğru bulmuyoruz. Teşvik edici bir şey yapılacaksa yoğunluk artışını sağlayacak karar yerine, Necip Nasır düşük faizli, sıfır faizli kredi vereceğiz açıklaması yaptı. Olması gereken bu. 200 bin dedi ama bence az. Bence 400-500 bin lira verilerek binaların yapımının önü açılmalıdır. Bence yol bu. Zaten sıkışık, alt yapı üst yapı sorunları çok olan, otoparkı olmayan, yolları trafiği orunlu olan bir kenti daha da yoğun bir nüfusla doldurmak doğru değil. Çözüm bu olamaz” diye konuştu.

TRAMVAYIN ORALARA GİTMESİ O BÖLGELERİN GELİŞMESİNE DE KATKIDA BULUNACAK

Örnekköy’e gidecek olan tramvay projesinin trafik sıkışıklığı yaratabileceği eleştirilerini de yanıtlayan Başkan Cemil Tugay, halkın tramvay projesinden büyük memnuniyet duyduğunu ve heyecanlı olduğunu söyledi.

O MAHALLELERDE OTURAN İNSANLAR ÇOK MEMNUN VE HEYECANLI

Tugay, şu açıklamayı yaptı: “Proje daha belli değil. İhale daha yeni yapıldı. Proje çalışması yapılmadı, yapılacak. Yoğun bir trafiğe sahip bir cadde. Tramvay sorun yaratabilir mi diye düşündürüyor insana. Ancak Şair Eşref’de trafiği daha kötü hale getirmedi. Girne’de de başlangıçtaki köprünün oradan İZBAN hattına kadar olan kısım trafik açısından sıkıntılı. Onun dışındaki yerler sorunlu değil. Tramvayın ilk bakışta trafiğe katkısı olmayabilir gibi düşünülebilir ama Örnekköy gibi yerlerdeki insanların tramvayla aşağı gelmeleri, o bölgelerin gelişmesi açısından katkısı olacak. O mahallelerdeki insanlar çok heyecanlı, istekli. Projeyi görmek lazım diye düşünüyorum. Direkt olumsuz bakmamak gerekiyor. Hemen ön yargılı bakmamak lazım. Zübeyde Hanım, Örnekköy, Bayraklı’ya bağlı mahallelerde oturan insanlar çok memnun ve heyecanlılar.”

GÜZEL BİR 2,5 YIL GEÇİRDİĞİMİZİ DÜŞÜNÜYORUM

“Güzel bir 2.5 yıl geçirdiğimizi düşünüyorum. Üzerimize düşen görevleri yapmak anlamında. Temel belediyecilik hizmetlerini yapıyor muyuz? Evet. Hakkını vererek yapıyoruz. Temizlik, park bahçe bakımı, zabıta hizmetleri, planlama ve imar çalışmaları, kadın ve aile işleri müdürlüğümüz örnek çalışmalar yapıyor” diyen 2,5 yılın özetini yaparak, biten ve devam eden projeler hakkında da kısa bir bilgilendirmede bulundu.

BAŞKAN TUGAY’DAN 2,5 YILIN ÖZETİ

Başkan Tugay, şunları söyledi: “Kreşler hiç olmadığı kadar memnuniyet sağlıyor. 7 kreşimiz full dolu ve inanılmaz bir rağbet oldu. Kız yurdumuz dolmuş vaziyette. Bir belediyenin yapacağı herşeyi temel hizmetler anlamında yaptık. Bazı şeylerin biraz daha özel projeler olduğunu düşünüyorum. Kasım ayında Karşıyaka Çarşısı’na başlayacağız. Ana cadde ve meydanların ardından sokak aralarına geçeceğiz. Bahçelievler’deki katlı Pazar yerinde ciddi değişimler oluyor bugünlerde orada. Dış cephesi boyandı en son. Orada bir sivil toplum yerleşkesi yaptık. Bitmek üzere. Şu anda detayları hazırlanıyor. Hatta sançar Maruflu’nun adını verdik. Kendisi bir kent önderiydi, o yüzden onun adını verdik. Bizim için özel bir yeri de var. 58 dernek için güzel ofisler olacak orada. Restaurant, kütüphanesi, spor alanları ile bir kompleks orası. Tamamen farklı bir dünyaya dönüştü orası. Beraberinde çevreyi korumayı amaçlayan ekoloji temalı çalışmalarımız var. 30 bin ağaç diktik. Bu sene 100 bin ağaç dikme hedefimiz var. Beraberinde bisiklet yollarımızı yaptık, yapmaya devam edeceğiz. Sürpriz bisiklet yolları yapacağız yukarı mahalleleri aşağı mahallelere bağlayan. Güneş enerjisi santralimiz 1.5 megavatlık bir santral full çalışıyor. Bu sene büyükşehir belediyesinin yapacağı yatırımlar da var. Şu an için kamu eliyle en fazla güneş enerjisi yatırımı olan belediye biziz. Gerçekten üst düzey teknolojiye sahip bir yer. Çok verimli bir tesis. Yağmur suyu hasadı ile ilgili bazı özel projelerimiz de var. Yakında bunları da konuşmaya başlayacağız. Türkiye’ye örnek işler yapacağız. Bir Alzheimer merkezi yapılıyor şu anda. Onların bakımı, rehabilitasyonu, yakınlarının ve bakıcılarının eğitimi için yapılan bir merkez. Bahçelievler Mahallesi’nde yine. Yalı Mahallesi’nde bir macera parkı yaptık. Benim kendi çocuklarım da çok istiyor. Onları büyütürken yaşadığım sıkıntıları hatırlayınca bu tür şeyleri yapmayı önemsiyorum. Asfaltımızı artık kendimiz üretiyoruz.”

SAHADA BULUNMAYI SEVİYORUM

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, sahada bulunduğunu, bunu çok önemsediğini de belirterek, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Sahada bulunmayı seviyorum. Belediye başkanlığına baktığımda gördüğüm bu. İşçi kıyafeti giysek bile olur. Giysek işin şovuna kaçmış gibi görünürüz diye çekiniyorum. Yüzlerce tesisimiz var. Çok fazla tesisi olan bir belediye Karşıyaka Belediyesi. Bu hem keyif hem zorluk.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP