DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
ALTIN 2.498,171,32
BITCOIN 2152109-0,04%
İzmir
31°

AÇIK

üst menü altı
Başkan Tugay'dan destek çıkışı: 'Kimse bize başarısız diyemez'

Başkan Tugay'dan destek çıkışı: 'Kimse bize başarısız diyemez'

ABONE OL
7 Mayıs 2022 18:11
Başkan Tugay'dan destek çıkışı: 'Kimse bize başarısız diyemez'
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Karşıyaka Belediyesi Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı İkinci Birleşimi yapıldı. Birleşimde 2021 Mali Yılı Bütçe Kesin Hesabı oy çokluğuyla kabul edildi. Toplantıda konuşan Başkan Tugay, belediye bütçesi eleştirilere yönelik yaptığı açıklamada, Merkezi Hükümetin destek vermediğini belirtirken, 'Başarısız belediye' suçlamalarının kabul edilemeyeceğini belirtti. Tugay, "İller Bankası’ndan kredi desteği istiyoruz, alamıyoruz. Kamu bankaları çalışmalarımıza destek olmuyor" dedi.

Karşıyaka Belediyesi Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı İkinci Birleşimi Başkan Tugay'ın idaresinde yapıldı. Oturumda komisyon raporları ve 2021 Mali Yılı Bütçe Kesin Hesabı görüşülürken toplam giderlerin 436 milyon 787 bin lira, toplam gelirlerin ise 374 Milyon 371 bin lira olarak kayıtlara geçtiği açıklandı. Bütçe kesin hesabı mecliste de oy çokluğuyla kabul edildi.  

ÖZTÜRK'TEN PERSONEL GİDERLERİ ELEŞTİRİSİ

Toplantıda söz alan AK Partili Meclis Üyesi Adem Öztürk personel giderlerine dikkat çekti, “‘İller Bankası’ndan destek alamıyoruz’ demenize rağmen bütçe gelirlerinin yüzde 44’ünün İller Bankası’ndan alınan desteğin olduğu aşikar. Giderler kısmına baktığım zaman Karşıyaka 500 milyon TL’ye yaklaşan bütçenin yaklaşık yüzde 19’unun personel giderleri, yüzde 60’ının mal ve hizmet giderleri olmak üzere yüzde 79’luk kısmının personele ayrılması, sermaye giderlerinin yüzde 2’de kalmış olması ve faiz giderlerinin yüzde 4’te kalması aslında 2021 yılına ait faaliyetine maalesef ışık tutmaktadır. Personel giderlerini dile getirdiğimiz zaman ‘Personel çalıştırmayalım mı? Biz sosyal bir belediyeyiz’e çekiliyor. Bunlara çekilmesini istemiyorum. Çalışanların başımızın üstünde yeri var. Ama eğer başarılı bir belediye olmak istiyorsanız göz önünde bulundurmamız gereken kriterler var. Sermaye giderleri yaklaşık yüzde 15-20’lerde olmalı. Personel giderleri en fazla yüzde 50-60 oranlarında olmalı” diye konuştu.

Öztürk konuşmasında Tugay’ı da eleştirerek, “Yaklaşık 3 yıldır görevdesiniz. Göreve geldiğinizde Karşıyakalılara mali disiplini sağlama konusunda söz vermiştiniz. Şunu net bir şekilde sizin ağzınızdan duymak istiyorum. Siz göreve geldiğinizde belediyenin borç miktarı ne kadardı? 3 yılı geçkin bir süre sonunda şu an Karşıyaka’nın borç miktarı nedir? Bunları tespit ettikten sonra mali disiplini sağladığınıza inanıyor musunuz? İsrafın önüne geçtiğinize inanıyor musunuz? Eğer mümkünse belediyenin iştiraklarında borçlar var mı? Eğer varsa kalan 2 yıllık süre içerisinde mali disiplinin nasıl sağlanacağı konusunda bir projeniz var mı? Çünkü geldik gidiyoruz. Görev kısmının büyük bir kısmını bitirdik. Bunları kamuoyuyla paylaşmamızın gerektiğine inanıyorum” dedi.

AYDIN: BÜTÇE DİSİPLİN İÇİNDE

Öztürk’ün konuşması sonrasında söz alan CHP’li Meclis Üyesi Murat Aydın, iki yıldaki gelir ve gider rakamlarını karşılaştırıp pandemi ve ekonomik kriz nedeniyle yaşanan dalgalanmalara rağmen iyi bir grafik yakalandığını belirterek, “2021 yılında yaşanan bütün zorluklara rağmen gelir bütçesinde gerçekleşme oranı yüzde 81, gider bütçesinde gerçekleştirme oranı ise yüzde 91 olmuştur. 2019 yılında yerel bütçemizin toplam giderleri 272 milyon, 2021 yılında ise yüzde 33 artışla 475 milyon lira olmuştur. Giderlerde iki yılda yüzde 33’lük bir artış meydana gelmiştir. Gelirlerdeki artış oranı yüzde 25’te kalmıştır. Bunun en temel sebebi Türkiye’de yaşanan ekonomik zorluklar nedeniyle vergi gelirlerinde yaşanan azalmadır. Vergi gelirleri 2019’da 98 milyon lirayken, 2021 yılında 118 milyon liraya çıkmış, artış yüzde 17’de kalmıştır. Giderlerdeki artışın yarısı gelirlerde karşılanamamıştır. Personel giderlerinde ise mal ve hizmet alım kapsamında artış yüzde 26 olurken, gelirlerdeki artış aynı oranlarda olmamıştır. İller Bankası’ndan Karşıyaka Belediyesi’ne kredi olarak verdiği bir rakam yoktur. İller Bankası’ndan net olarak alınan 113 bin liralık rakam, yerel yönetim hizmetlerinin yürütülebilmesi için alınan paydır. Oysa Karşıyaka Belediyesi zaman zaman çeşitli nedenlerle borçlanma ihtiyacı duyup bankalarla müracaat ettiğinde kamu bankalarından borçlanma yapamamaktadır. Belediye Şubat, Mart ve Eylül aylarında 4 defa 4 defa özel bankalardan borçlanmaya gitmiş ve borçlanmanın tamamı özel bankalardan yapılmıştır. Çünkü kamu bankalarından olumlu cevap alınamamaktadır. 2019'dan sonra 2020 ve 2021 kesin hesaplara baktığınızda özel kalem giderlerinde azalışlar göreceksiniz. Bu durum Karşıyaka Belediyesi'nin bütçe disiplinini sağlaması için önemli bir yol aldığını göstermektedir. Personel giderlerindeki en önemli sorunların sigorta ve vergi borçların olduğunu söylemek zorundayız. Burada yapılandırmaya giden devlet, kamu kurumlarını da özel şirketlerle aynı statüye koymuştur. Bu sadece bizim değil tüm belediyeler için geçerli. Karşıyaka Belediyesi'nin kesin hesabının finansmanının sınıflandırılmasına baktığınızda her birinin belirli bir disiplin içinde olduğuna ve her değişkene rağmen olabildiğinin en üstünde gerçekleştirme yapıldığını görebiliriz.” dedi.

TUGAY: 'AYNI PARTİDEN DEĞİLSİNİZ, NİYE YARDIMCI OLSUN…'

Toplantıda AK Partili meclis üyelerinin eleştirilerine yanıt veren Başkan Tugay, "Bizim gelir bütçemizde gerçekleşme oranı yüzde 81, giderlerde ise yüzde 91. O iadeler ise gelir olmadığı için yapılıyor. Biz normalde daha fazla para harcamak, bütçede daha fazla rakamların gerçekleşmesini sağlamak isterdik ama olmadı. Olmamasının nedeni ülkenini ekonomik şartlarıdır. Bu şartları doğuran pandemi gibi bir sorun var. 2 seneyi geçkin bir süredir bütün ülkenin ekonomisi sarsıldı. 2021 yılını son aylarında ani fiyat artışı ve dövizde yükselme gibi sorunlar yaşadık. İller Bankası’yla ilgili daha önceki beyanımızda bir hata yok. Net olarak kasamıza giden para oldukça düşük miktardadır. Brüt rakam olarak yüzde 35 civarında, kesintileri düştüğümüz zaman bu rakam yüzde 25’lere düşüyor. Giderlere oranladığımız zaman yüzde 20’yi geçmiyor. Bizim temel gelirimiz İller Bankası’nın bize vergi gelirlerinde ayırmış olduğu paydan geliyor. Bütün belediyelerde maalesef yapılan bütçelere oranla İller Bankası’nın belediyelere ayırmış olduğu pay oldukça düşük. Bizim dezavantajımız kamu kaynaklarından daha fazla yararlanma konusunda maalesef bize sunulan bir imkan yok. İller Bankası’ndan kredi desteği istiyoruz, alamıyoruz. Kamu bankaları çalışmalarımıza destek olmuyor. Merkezi hükümetin yaptığımız yatırıma herhangi bir desteği yok. Aynı partiden değilsiniz, niye yardımcı olsunlar derseniz. İşte asıl problem buradan başlıyor. Personel giderlerinin ise herkes düşük olsun ister ama çevremizdeki AK Parti ve MHP'li belediyelerde de sıkıntı bu. Hizmeti dışarıdan para vererek satın aldığımız zaman biraz daha kalitesi düşük hizmet aldığımızı düşünüyorum. Benim tercihim kendi personelimizle, kendi imkanlarımızla çalışmalarımızı gerçekleştirmek. İyi bir performans almak için ise çalışanlarımıza emeklerinin karşılığını vermek zorundayız” diye konuştu.

KİMSE KARŞIYAKA'YI BAŞARISIZ DİYE SUÇLAYAMAZ

Tugay belediyenin çalışanlara yönelik ikramiye dışında herhangi bir borcunun olmadığını belirterek, "Personellerinde birkaç ikramiyesi haricinde bizden alacağı da yoktur. Bu sene pandemi gibi olağanüstü bir durum yaşamasak bu yıl o tutarlarda ödenecek. Ancak işi döviz, altın fiyatları ile karşılaştırırsak, geçmiş döneme göre çok daha düşük borç miktarı çıkacağına eminim. Bizim devletimizin beklediğimiz kamunun genel olarak kamu kurumlarının yaşadığı SGK ve vergi borçları ile ilgi önemli bir yapılandırma getirmesidir. Bunu özel şirketlere yaptığı gibi yapmamasını bekleriz. Vatandaş kimliğimle bir şey söylemek istiyorum. Sahada yaptığımız temel belediyecilik hizmetleri olsun, kendi gücümüz ölçüsündeki yatırımlarımlarımız olsun kimse Karşıyaka Belediyesi'ni başarısız bir belediye olarak suçlayamaz. Bunu kesinlikle kabul etmem. Daha iyisini yapmak hepimizin arzusu ancak bunun için kaynağa ve imkana ihtiyacımız var. Para basamadığımız için kamu kurumu olarak kamudan başka yardım alabileceğimiz bir yer olmadığı için burada bir mucize yaratmamızı kimse beklememeli. Biz görevimizi yerine getiriyoruz. Şu anda kendimizi mahcup yada eksik hissedecek bir durumumuz yok. Türkiye'deki birçok kuruma baktığınızda çok daha disiplinli ve verimli çalışkan bir belediye olduğumuza inanıyorum" dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP