DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
ALTIN 2.498,171,32
BITCOIN 21651460,22%
İzmir
27°

AZ BULUTLU

üst menü altı
Bilge Yılmaz’dan Nurettin Canikli’ye Ziraat Bankası yanıtı

Bilge Yılmaz’dan Nurettin Canikli’ye Ziraat Bankası yanıtı

ABONE OL
2 Nisan 2023 12:00
Bilge Yılmaz’dan Nurettin Canikli’ye Ziraat Bankası yanıtı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomi İşleri Başkanı Nurettin Canikli'nin Ziraat Bankası'nın çiftçilere sınırlandırılmasının iflasına neden olacağı değerlendirmesine İyi Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz yanıt verdi. Bilge Yılmaz, "Çiftçilerin neler yaşadığından bihabersiniz; çiftçi, tüccarın ve tefecinin insafına terkedilmiş durumda" ifadelerini kullandı.

Nurettin Canikli, yaptığı yazılı açıklamada "7'li masanın 'Ziraat Bankası'nın sadece çiftçilerle sınırlandırılması' gibi kurnazca söylemi, hali hazırda kredi talebi zaten karşılanan çiftçilerimize ekstradan bir fayda sağlamayacaktır. Bu kurnazca söylem, sadece Ziraat Bankası’nın iflasına neden olur" ifadelerini kullanmıştı. 

"Ziraat Bankası, verimsiz alanlara şaibeli krediler veren bir bankaya dönüştü"

Bilge Yılmaz, Canikli'nin paylaşımını alıntılayarak "Ziraat Bankası, temel misyonundan tamamen uzaklaşarak verimsiz alanlara şaibeli krediler veren bir bankaya dönüştü. Sadece Demirören Grubu’na verilmiş krediler bile bunun ispatıdır. Otoriter iktidarlarını sürdürebilmek için kendilerine yakın bir medya grubuna 1 milyar dolar kredi verdiler ve bu kredinin geri ödemesi neredeyse hiç yapılmadı" değerlendirmesini yaptı. 

"Sektörde kronik bir işletme sermayesi eksiği var"

Yılmaz, “Ziraat Bankası çiftçilerin tarımsal üretim ve yatırım için ihtiyaç duydukları ve talep ettikleri kredinin tamamını zaten karşılamaktadır” diyen Canikli'ye "Bu sözleriniz ya kötü bir şaka ya da hakikaten konudan bu kadar uzaksınız. Sektörde kronik bir işletme sermayesi eksiği var. Bırakın Ziraat Bankası'nı, tüm bankacılık sektörü söz konusu ihtiyacın üçte birini anca karşılıyor. Bu yüzden çiftçi, tüccarın ve tefecinin insafına terkedilmiş durumda" yanıtını verdi.

Bilge Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:

"Bilgisizlik ve içi boş özgüven insanı maalesef bu durumlara düşürebiliyor. Sayın Nurettin Canikli’nin Ziraat Bankası ısrarı bu yüzden olsa gerek.

Ziraat Bankası, temel misyonundan tamamen uzaklaşarak verimsiz alanlara şaibeli krediler veren bir bankaya dönüştü. Sadece Demirören Grubu’na verilmiş krediler bile bunun ispatıdır. Otoriter iktidarlarını sürdürebilmek için kendilerine yakın bir medya grubuna 1 milyar dolar kredi verdiler ve bu kredinin geri ödemesi neredeyse hiç yapılmadı.

Bu ve benzeri örnekleri rahatlıkla çoğaltabiliriz. Merak edenlere Ziraat Girişim Sermayesi Fonu’nda şaibeli kredi kullanıp geri ödeyemeyen şirketlere bakmalarını tavsiye edip şimdilik burada bırakalım.

Tekrar Ziraat Bankası’nın tarım kredilerine dönecek olursak,

“Ziraat Bankası çiftçilerin tarımsal üretim ve yatırım için ihtiyaç duydukları ve talep ettikleri kredinin tamamını zaten karşılamaktadır” demişsiniz. Bu sözleriniz ya kötü bir şaka ya da hakikaten konudan bu kadar uzaksınız. Sektörde kronik bir işletme sermayesi eksiği var. Bırakın Ziraat Bankası'nı, tüm bankacılık sektörü söz konusu ihtiyacın üçte birini anca karşılıyor. Bu yüzden çiftçi, tüccarın ve tefecinin insafına terkedilmiş durumda.

Yazdıklarınızdan anladığım çiftçilerin neler yaşadığından bihabersiniz. Muhalefet günlerinizde çiftçilerle daha çok vakit geçirmenizi öneririm. Şayet 15 Mayıs’ı beklemeyelim derseniz gelin birlikte sahaya çıkalım. Bakalım çiftçinin kredi ihtiyacı karşılanıyor muymuş. Kendiniz birinci ağızdan dinleyip görmüş olursunuz."

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP