Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Borçlu belediyelere kredi yolu kapandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kamu kurumlarının yurtdışından sağladığı finansman kaynaklarına yönelik önemli bir düzenlemeye imza attı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kamu kurumlarının yurtdışından sağladığı finansman kaynaklarına

10 Mayıs 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik değişikliği ile, Hazine’ye, vergi dairelerine veya Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) vadesi geçmiş borcu bulunan kamu kurumlarının, hibe dışındaki dış finansman kaynaklarına erişimi yasaklandı.

Yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle birlikte, Hazine’ye, vergi dairelerine veya SGK’ya borcu olan kamu kurumları, artık yurtdışı kredi ve finansman kaynaklarına başvuramayacak.

Bu kısıtlama belediyeler ve yerel yönetimler de dahil olmak üzere geniş bir kamu kuruluşu yelpazesini kapsıyor.

Daha önce belediyeler, Hazine’den izin alarak yurtdışından finansman sağlayabiliyordu. Yeni düzenleme ile Hazine’nin bu başvuruları reddetme yetkisi genişletildi.

Hibe hariç dış kaynaklar sıkı denetime alındı

Hazine’ye vadesi geçmiş borcu bulunan, vergi ve SGK primlerini süresinde ödemeyen kamu kurumları artık dış kaynak kullanamayacak.

Yönetmelikte geçen “hibe hariç dış imkan” ifadesiyle, uluslararası sermaye piyasalarından tahvil ihracı gibi yollarla sağlanan tüm finansman kaynakları bu kapsama dahil ediliyor.

Sonuçlanmamış başvurulara da uygulama başladı

Yönetmeliğe eklenen geçici maddeye göre 10 Mayıs 2025 tarihi itibarıyla henüz sonuçlanmamış dış finansman başvuruları da yeni kurallara tabi olacak.

Başvurusu bulunan kamu kurumları, borçlarının bulunmadığına dair belgeleri 20 gün içerisinde Hazine ve Maliye Bakanlığı’na sunmak zorunda olacak. Aksi halde bu başvurular geçersiz sayılacak.

Belediyeler ve yerel yönetimler de kapsamda

Düzenleme, yalnızca merkezi idareyi değil, genel bütçe dışındaki kamu kurumları, kamu iktisadi teşebbüsleri, fonlar, kamu yatırım ve kalkınma bankaları, büyükşehir belediyeleri, belediyeler, belediyelere bağlı kuruluşlar ve diğer yerel yönetim kuruluşlarını da kapsıyor.

Yönetmelikte “dış imkân” ifadesi, kamu kurumlarının yurtdışından kendi adlarına tahvil ihracı da dahil olmak üzere, Hazine garantisi olmadan sağladıkları her türlü hibe dışı finansman kaynağını tanımlıyor.

Yeni düzenlemeyle kamu mali disiplininin artırılması, borçluluğun kontrol altına alınması ve finansman kaynaklarının daha temkinli kullanılmasının hedeflendiği değerlendiriliyor. Ancak özellikle yüksek borç yükü altındaki belediyeler için dış kaynak bulmanın artık çok daha zor olacağı öngörülüyor.

İlginizi çekebilir: İzmir’de deprem direnci için kritik hamle

Demokrat Gündem