Demokrat Gündem- 2024, tüm zamanların en sıcak yazı olarak kayıtlara geçerken, uzmanlar bu kış mevsiminin de beklenenden daha ılık geçebileceği konusunda uyarıyor. La Nina etkisi henüz hissedilmese de iklim değişikliğinin etkileri, sıcaklık artışlarını daha da belirgin hale getiriyor.
SICAKLIK REKORLARI KIRILIYOR
Avrupa Birliği’ne bağlı Copernicus İklim Değişikliği Servisi’ne göre, 2024’ün ağustos ayı, küresel ortalama sıcaklıkların 16,82 dereceye ulaştığı ve 1991-2020 referans ortalamasının 0,71 derece üzerine çıktığı en sıcak ağustos olarak kaydedildi. 2024 yazı, bugüne kadar ölçülen en sıcak yaz mevsimi oldu.
Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, “2024’te 92 yaz gününün 60’ı sıcaklık rekorlarıyla geçti” diyerek, bu yılın tarihin en sıcak yıllarından biri olduğunu belirtti. Yılın ilk 8 ayında, 244 günün 162’si sıcaklık rekorlarıyla kaydedildi.
LA NİNA’NIN ZAYIF ETKİSİ: KIŞ MEVSİMİ DE ILIK GEÇECEK
La Nina hava olayının henüz beklenen etkisini göstermediğini belirten Kurnaz, bu durumun kış sıcaklıklarının da yüksek seyredeceğinin sinyalini verdiğini ifade etti. “Bu kış İstanbul’da kar yağışı görmemek olası. Ancak iklim değişikliği nedeniyle hava olaylarının öngörülemez hale geldiğini unutmamak gerekir” diyen Kurnaz, ani ve yoğun kar yağışlarının kısa süreli olabileceğini, ancak kalıcı kar yağışlarının artık nadir görüleceğini vurguladı.
AKDENİZ’DE SICAKLIK ARTIŞI: İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN KANITI
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün verilerine göre, Akdeniz’de deniz suyu sıcaklıkları bu yaz ortalama 28 dereceye ulaştı. Uzun yıllar boyunca 27 derece olarak sabit kalan ortalamanın üzerine çıkan bu değer, küresel ısınmanın etkilerini net bir şekilde ortaya koyuyor. Deniz suyu sıcaklıklarının artması, deniz ekosistemini de olumsuz etkiliyor.
KÜRESEL ISINMA SÜRERKEN GELECEK DAHA SICAK
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu ise El Nino etkisinin bu yıl daha zayıf olduğunu, ancak küresel ısınmanın kısa vadede durdurulmasının mümkün görünmediğini belirtti. Salihoğlu, “El Nino’nun sıcaklık artışları bu yıl belirgin olmayabilir, ancak genel sıcaklık artışı trendi devam edecek. Önümüzdeki yıllar daha sıcak geçecek” dedi. (Haber Merkezi)