HABER MERKEZİ–İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen büyük ölçekli mali yolsuzluk iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında, 1 Haziran tarihinde eş zamanlı şafak baskınlarıyla emniyete çekilen Buca Belediyesi idari kadrosu ve siyasi figürlerin yasal gözaltı süreci tamamlandı.
İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü yerleşkesinde tam 4 gündür sorgulanan 54 şüpheli, yoğun güvenlik önlemleri altında İzmir Adliyesi’ne nakledildi.
Soruşturma savcısının dosya üzerindeki incelemelerinin ardından, mevcut belediye yönetimi ve iştiraklerine yönelik tarihi bir tutuklama kararı mekanizması tetiklendi.

MEVCUT VE ESKİ BAŞKAN HAKKINDA TUTUKLAMA TALEBİ
İfadeleri tamamlanan şüphelilerden büyük bir kısmının doğrudan cezaevine gönderilmesi talep edildi.
Savcılık makamının Sulh Ceza Hakimliği’ne gönderdiği yasal sevk şeması şu şekilde tanzim edildi. Soruşturma savcısı, aralarında Buca Belediye Başkanı Görkem Duman ile önceki dönem Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç’ın da bulunduğu tam 51 şüpheliyi “tutuklama” yasal talebiyle mahkemeye sevk etti.
Şüphelilerden sadece 3’ü hakkında cezaevi yerine yurt dışı çıkış yasağı ve adli kontrol hükümleri uygulanması talep edildi.
İLK ARA KARAR ÇIKTI: 22 KİŞİDEN 19’U CEZAEVİNE GÖNDERİLDİ
Sulh Ceza Hakimliği salonunda kurulan dikey savunma kürsüsünde, kimlik tespitlerinin ardından ifadeleri tamamlanan ilk 22 kişilik şüpheli grubuna dair mahkeme heyeti ara kararını açıkladı.
Mahkeme heyeti delil durumu ve suçun niteliğini göz önünde bulundurarak ilk 22 kişiden 19’u hakkında tutuklu yargılama kararı tanzim etti.
Tutuklanan şüpheliler şunlar:
- Alparslan Ege
- Asiye Avcı
- Aykut Doğan
- Belkıs Özdemir
- Burcu Erçelik
- Canan Yücel
- Ceyda Akbulut
- Engin Akyazar
- Hasan Kalkan
- İbrahim Tuncol
- Mergul Sen
- Nurten Çetinkaya
- Selin Öztürk Şükrüoğlu
- Serhat Göktan Karakartal
- Sinem Öznur
- Sude Kasapoğlu
- Şahin Akçay
- Yağmur Gücerek
- Zekiye Avcı
GÖZLER BAŞKAN DUMAN’IN İFADESİNDE
Adliyeden aktarılan son dakika verilerine göre, 19 kişi hakkındaki bu kitlesel tutuklama kararının ardından Sulh Ceza Hakimliği’ndeki duruşma süreci durmaksızın devam ediyor.
İlk grupta yer almayan ve aralarında mevcut Belediye Başkanı Görkem Duman ile eski başkan Erhan Kılıç’ın da bulunduğu geri kalan 32 şüphelinin sorgu, savunma ve avukat beyanları aşamasına geçildi.
OPERASYON GENİŞLİYOR: ŞÜPHELİ SAYISI 65’E ÇIKARILDI
Öte yandan 1 Haziran’da İzmir merkezli olarak toplam 4 ayrı ilde eş zamanlı icra edilen operasyonun yasal kapsama alanı adliye safhasında daha da büyütüldü.
Soruşturmanın ilk dalgasında belediye başkan yardımcıları ve siyasi parti yöneticilerinin de aralarında yer aldığı 62 kişilik bir şüpheli listesi tanzim edilmiş, bu isimlerden 54’ü yakalanarak gözaltına alınmıştı.
Adliyedeki ifade silsilesi devam ederken, savcılık talimatıyla 3 yeni isim hakkında daha acil gözaltı kararı çıkarıldı. Bu son yasal hamleyle birlikte soruşturma dosyasındaki toplam tescilli şüpheli sayısı 62’den 65’e yükseldi.
İlginizi çekebilir: Güzelbahçe’de nefesler tutuldu: Yeni başkan seçimi 15.00’te