DOLAR 32,2204 0.12%
EURO 35,0227 0.08%
ALTIN 2.506,15-0,16
BITCOIN 22859406,05%
İzmir
27°

AÇIK

üst menü altı
Büyükşehir Meclisi’nde ana gündem 'Emlak Konutları'

Büyükşehir Meclisi’nde ana gündem 'Emlak Konutları'

ABONE OL
24 Mayıs 2021 20:19
Büyükşehir Meclisi’nde ana gündem 'Emlak Konutları'
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmir Büyükşehir Meclisi Mayıs ayının ilk oturumunu düzenledi. Mecliste 'Emlak Konutları' konusu damga vurdu. Meclis oturumunda ayrıca metro ve tramvay için borçlanma talebide onaylandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Mayıs ay ilk oturumunda 'Emlak Konutları' damga vurdu. Konuyla ilgili açıklama yapan Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Bölgedeki insanlar mevcut dokunun bozulması istemiyorlar. İtiraz oranlarına bakarlarsa bu anlaşılacaktır. İtirazlar yüzde on üzerine çıkmaz” ifadelerini kullandı. Meclis oturumunda metro ve tramvay için borçlanma talebine onay verildi. Geçtiğimiz günlerde vefat eden Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur adına yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

""

METRO VE TRAMVAY İÇİN BORÇLANMA TALEBİNE ONAY
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, seçim sonrası Fahrettin Altay-Narlıdere Metrosu ve Çiğli Tramvayı çalışmalarına hızla başlamıştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çiğli Tramvayı ve Fahrettin Altay-Narlıdere Metrosu için kredi kullanmaya hazırlanıyor. İlgili maddeler acil kaydıyla Bütçe Komisyonuna gönderildi. 
İlgili önergeler Meclis’te, “Belediyemizin 2021-2022-2023 Mali Yılları Çok Yılı Bütçesinde öngörülen borçlanma gereği  "Çiğli Tramvay Hattı Projesi" kapsamında 2021 yılından itibaren yıllara sari kullanmak üzere 55.000.000,00 Euro tutarına kadar nakdi krediye ihtiyaç duyulduğundan ve Belediyemizin 2021-2022-2023 Mali Yılları Çok Yıllı Bütçesinde öngörülen borçlanma gereği ''Fahrettin Altay – Narlıdere İstihkam Okulu Hafif Raylı Sistem Hattı Projesi'' kapsamında 2021 yılından itibaren yıllara sari kullanılmak üzere 20.000.000,00 Euro tutarına kadar nakdi krediye ihtiyaç duyulduğundan; işlem yapılabilmesi için Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tunç Soyer'e yetki verilmesi hususunun görüşülmesi” maddeleri ile görüşüldü. 

EMLAK KONUTLARI İTİRAZLARI MECLİS GÜNDEMİNDE
Karşıyaka Atakent'te yer alan Emlak Konutlarını da içeren bölgede yapılan imar düzenlemesi tartışma konusu olmuştu. 
Konuyu Meclis’e taşıyan AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, “Atakent’te, Emlak Bankası Konutları ile ilgili sorunları bu salonda dile getirdik. Genel Başkanınız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na, mahalle halkı gidip şikayetlerini dile getirdi. Geçen meclislerde bu konu hakkında bir buçuk iki saate yakın tartıştık. Buradaki sıkıntı imar belirtilmemiş ise 0,40’a kadar yapılır. Bir imar plan notu var. Atakent mahallesi 8 bin nüfuslu bir mahalle. 6 bine yakın insan etkileniyor. Atakent’e gelip oradaki insanlarla görüşmenizi istiyorum. Orada size çok oy çıkıyor. İlgili belediye başkanı, “buradaki insanlar zengin” denildi. Ama yıllar önce kredi ile bu evler aldılar. Birçoğu emekli maaşı ile geçiniyor. Zengin gözüyle bakmayınız. Yüzde80 oy çıkıyor diye zengin olarak mı bakalım? Bazı meclis üyeleri gidip oradaki vatandaşı tehdit ediyor. Buradaki vatandaşlar, yüzde 40 yapılaşma istiyorlar. Buraya gidin görün Başkanım. Oradaki insanların hemen hepsi CHP’li” şeklinde konuştu.

BAKOĞLU: KAT İLAVESİ ŞEHRE ZARAR VERİYOR
CHP’li Meclis Üyesi Nilüfer Bakoğlu ise, “Kat ilavesi şehre zarar veriyor. Bu şehre ihanet ettik dememek için bazı kararları doğru vermemiz gerekiyor” dedi.

AYDIN: BÖYLE BİR ŞEYİ DİLLENDİRMEK HOŞ DEĞİL
Boztepe’ye yanıt veren CHP’li Meclis üyesi Murat Aydın ise, bölge hakkında alınan kararın halkın yararına olduğunun altını çizerek şunları söyledi; “Daha n-önce de biz bunu mecliste uzun uzun tartıştık. Şu konuda hemfikir olduk: Biz önceki planlarda var olan binalarda geriye gidiş yapmamanın ve haklarının korunması konusunda hemfikir olduk.  Biz neyi kazanıyoruz? Geçen sefer aldığımız kararla Karşıyaka gibi sıkışık bir alanda 6 bin 900 metrekare gibi bir alanı koruduk. Bostanlı ve Yalı mahalleleri İzmir’de en çok konut yoğunluğu bulunan mahallelerden. Biz bu kadar yoğunluk içinde boş alanların korunmasını istiyoruz. Bunu vatandaşa rağmen değil, vatandaşların haklarını koruyarak yapıyoruz. Şunu belirtmeliyim; Karşıyaka Belediye Başkanı ve meclis üyeleri bu mahalleri gezen insanlardır. Ayrıca hiçbir meclis üyesinin de oradaki vatandaşları tehdit etmesi gibi bir şey söz konusu değil. Böyle bir şeyi dillendirmek hoş değil. Sayın Genel Başkamızın sözü de nettir. Başkanımız konunun vatandaşların yararına çözülmesini ister. Nitekim bu kararımıza gelen itiraz oranları oldukça düşüktür. Yani vatandaşların bu kararı destekledikleri ortadadır” dedi. 

BOZTEPE: BURADA BİR HAK KAYBI VAR
AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, “Karşıyaka’da, yamuk binalar örneği var.. Ben özellikle eğik binalardaki bölgeyi nasıl savunulduğunun hepimiz farkındayız ve bizde ona evet dedik. Murat bey iki tane parsel söyledi. Bölgeyi en iyi bilen arkadaşlarınızdan biri benim. Benim çocukluğum geçti orada. Ben o inşaatlarda çalıştım. Ben kimseyi tehdit edilen demedim. Deprem ile ilgili 4-5 ay süren hepimizin emek verdiği konuları geçirdik. Neden burada da aynısını yapmıyoruz? Sadece gidip, 'ben burada olduğum sürece bu burada değişmeyecek' diyen arkadaşlarımızın olduğunu söylediler bize.  Cumhuriyet Mahallesi için de aynısı oldu, Genel Başkanınız talimat verdi sonra değişti. Rica ediyorum gidin vatandaşı dinleyin. O bölge dolgu yapıldı. Oranın yeşil örtüsünü Ahmet Priştina yaptı. Bu evler yapıldığında orası denizdi. Buradaki olay 2 tane blok yüzde 40'ın sütünde. Nende buralar ruhsat verdiniz. Eşitlik olmuyor o zaman. Burada bir hak kaybı var. Sizin tabanınızın dili olmaya çalışıyoruz burada" dedi.

TUGAY: İTİRAZ SAYISI YÜZDE ON ÜZERİNE ÇIKMAZ 
Cemil Tugay ise konu hakkında şu açıklamalarda bulundu:
“Hüsnü Bey’e bu konuya gösterdiği ilgi için teşekkür ediyorum. Belki bin defa cevap verdim. Belediye başkanı daha önceden bir binaya imza attı sözü doğru değildir. Varsa biri ben değilim. Bizde önce böyle bir ruhsat verilmiş zaten sorun oradan çıktı. Alan dokusunun bozulacağı anlaşılınca bölge halkı çok şiddetli tepki göstermiş o dönemde, bizim dönemimizde bir parselde riskli yapı kararı alınmış. Bununla ilgili ruhsat başvurusu yapıldığında Büyükşehir Belediyesi’ne ve bölge hakkına sorarak değerlendirdik. Yüzde 40 yapılaşma olabileceğine ama plan kararı alınmasının doğru olacağını düşündük. Burada da fikir birliğine varıldı. Planlama, İmar Komisyonundan arkadaşlarımız bölge halkıyla birebir konuşma yaptılar. Sonuç olarak; bölgedeki insanlar mevcut dokunun bozulması istemiyorlar. İtiraz oranlarına bakarlarsa bu anlaşılacaktır. İtirazlar yüzde on üzerine çıkmaz. Ama aldığım teşekkür mesajlarının gerçekten sayısını bilmiyorum. Genel Başkanımızın halkın sorunlarına duyarlı olmasındandır ama verilen kararın doğruluğundan onun da hem fikir olduğunu düşünüyorum. CHP, insanların zenginlikleri fakirliklerine göre ayırmaz, bunu kabul etmiyorum. Zenginlik fakirlik değil doğru yapılaşması önemlidir.”

BÜYÜKŞEHİR BİNASI İÇİN KRİTİK PROTOKOL
Meclis gündeminde yer alan, “İzmir Büyükşehir Belediyesi Ana Hizmet Binasının Deprem Güvenliğinin ve Güçlendirilmeye Uygunluğunun Önceki Çalışmalar ve 30/10/2020 Depremi Sonrası Yapılan Gözlemler Işığında Değerlendirilmesi” için İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İstanbul Teknik Üniversitesi Afet Yönetimi Enstitüsü arasında imzalanmak üzere hazırlanan ve önerge ekinde yer alan “Protokol”ün kabulü ile söz konusu “Protokol”ün imzalanması için Büyükşehir Belediye Başkanına yetki verilmesi hususu görüşüldü. Önerge, acil kaydıyla Hukuk, Bütçe ve Afet Komisyonlarına gönderildi.

MECLİS’TE İSRAİL KINANDI  
CH Grup Başkan Vekili Mustafa Özuslu, Filistin’e yapılan saldırılar hakkında, “Her savaşın ne yazı ki mağdurları kadınlar ve çocuklar olur. Hepinizin bildiği gibi arife günü Gazze’de başlatılan saldırı ve onu neticesinde yaşanan dramları hepimiz gördük, izledik, içimiz parçalandı. Hüzünlendik, öfkelendik. Millet İttifakı’nın meclis üyeleri olarak bütün meclislerimizde saldırıları kınadık” diyerek Millet İttifakı adına ortak kınama metnini okudu. 
MHP Grup Başkan Vekili Selahattin Şahin ise, “Cumhur İttifakı olarak bu konuşmayı yapıyorum. Sadece şehrimizin değil ülkemizin hatta dünyanın sorunlarının da sorunları dile getirmek için buradayız. Türkiye Cumhuriyeti devleti her zaman mazlumların yanında yer almış bir devlettir. Zulüm nerede olursa olsun Türkiye Cumhuriyeti devleti ortaya elini uzatmış, oraya karşı durmuştur. Bugun Gazze’de yaşana bir zulüm var. Bunun karşısında durmak bizim görevimizdir. Şu ibret verici hazin gerçeğe bakınız ki parklarda bahanelerde oynaması gereken çocuklar kan revan içinde defnedilmektedir. Gazze’de facia batı şeriatı ve yıkım vardır. İsrail’in zulmü hiçbir insanlığa, insani mirasa sığayacak durumdadır. 

ORHAN’IN YERİNE GEÇECEK İSİM BELLİ OLDU
Öte yandan CHP’li Meclis Üyesi İsmet Orhan’ın Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu üyeliğinden istifası ile boşalan üyeliğe CHP’li Meclis Üyesi Sıla İlgi Aktaş geldi. 

TATLI MUSTAFA SOKAĞI İSMİ KOMİSYONLARA İADE EDİLDİ
Konak, Mersinli Mahallesinde bulunan mevcut 2816 No’lu Sokağa "Tatlı Mustafa" isminin eklenmesi talebi Hukuk Komisyonunca oybirliği ile uygun bulunmamıştı. Rapor, Hukuk Komisyonu’na iade edildi. 
 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP