DOLAR 32,3414 -0.07%
EURO 34,8686 0.2%
ALTIN 2.383,93-0,52
BITCOIN 19938754,05%
İzmir
22°

PARÇALI AZ BULUTLU

üst menü altı
Büyükşehir Meclisi'nden seyyar satıcılar yönetmeliğine onay

Büyükşehir Meclisi'nden seyyar satıcılar yönetmeliğine onay

ABONE OL
13 Eylül 2021 20:34
Büyükşehir Meclisi'nden seyyar satıcılar yönetmeliğine onay
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmir Büyükşehir Belediyesi Eylül ayı meclis toplantısı büyükşehir belediye başkanı Tunç Soyer başkanlığında toplandı. Seyyar satıcıların kentin belli noktalarında kayıt altına alınıp işgaliye bedeli ödeyerek satış yapmasına olanak sağlayan Geçici Süreli İzinlendirilen Seyyar Satış Faaliyetlerinin Düzenlenmesi'ne İlişkin Yönetmeliği'nin gündeme geldiği toplantıda AK Parti ve CHP'li meclis üyeleri arasında tartışma yaşandı. AK Partililer düzenlemenin haksız rekabet yaratacağını belirtti. CHP'li yetkililer ise düzenlemenin iyi niyetli bir uygulama olduğunu belirtti. Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de, “Bu uygulamadan yeterli beklediğimiz sonucu alamazsak bırakın genişletmeyi durdurmak ihtimali de sözkonusu olabilir. Esnaf odamızla mutabakatla oldu. Dilerim ki bu kaygılarınız hayat bulmaz. Esnafımıza zarar vermeden devam eder umarım” dedi.

DEMOKRAT GÜNDEM-Mecliste İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in direktifiyle kentin belirlenecek belli noktalarında satış yapacak olan seyyar satıcılara yönelik düzenleme kabul edildi. AK Partililerin red oyu verdiği ve oy birliğiyle kabul edilen sözkonusu düzenleme mecliste tartışma yarattı.

Kentin belirlenen 80 pilot noktasında, işgaliye bedeli ödeyerek kayıt altına alınacak seyyar satıcılarla ilgili bir süre önce esnaf ve hukuk komisyonlarına gönderilen Geçici Süreli İzinlendirilen Seyyar Satış Faaliyetlerinin Düzenlenmesi'ne İlişkin Yönetmeliğe karşı çıkan AK Partili meclis üyeleri, düzenlemenin haksız rekabet doğuracağı eleştirisinde bulundu.

AK PARTİ DÜZENLEMEYE ESNAFA HAKSIZLIK OLDUĞUNU SAVUNDU

AK Parti meclis üyeleri, düzenlemenin sıkıntı yaratacağını belirterek, esnaf komisyonunda düzenlemeye red oyu verdiklerini, mecliste de red oyu vereceklerini belirtti. Meclis üyesi Ali, “Seyyar satıcılarla ilgili mevzuat başağrısı oldu. Esnaf kira veriyor, vergi veriyor ama karşısında seyyar nokta oluşturulduğunda rakip olmuş gibi oluyor. Dolayısıyla haksız kazanç oluyor. Sonraki düzenlemelerde bunların giderildiğine dair maddeler var. İESOB Başkanı ile görüştüm. Çekincelerini komisyona ilettiğini söyledi. Bazı çekinceler komisyonda karşılık bulmuş. Mesela açılacak noktada bir çiçekçi olacak ama mevcut satış yerlerinden uzak olacak. Bu izafi bir kavram. Ne kadar uzak, yakın olacağıyla ilgili Bir şey söylemek mümkün değil. Mısırcı, çiçekçi, kestaneci için bugünlerde, ileriki zamanlarda buzlu badem, midyeciler istediğinde bunun önünü alamayız. Çekincelerimiz devam ediyor. Yasası olmayan ticari bir faaliyeti meşrulaştırmış oluyoruz. Oy çokluğuyla red oyu verdik komisyonda, burada da red oyu vereceğiz” dedi.

CHP Meclis Üyesi Şerif Sürücü, düzenlenmenin seyyar satıcılıkla alakalı olmadığını, meşrulaştırma anlamına gelmediğini belirterek, AK Parti kanadından gelen eleştirilere yanıt verdi.

ŞERİF SÜRÜCÜ: DÜZENLEMEDE SEYYAR SATICILIKLA İLGİLİ BİRŞEY YOK, ONLARI MEŞRULAŞTIRMIYORUZ

Meclis üyesi Sürücü, “Düzenlemede seyyar satıcılıkla ilgili bir şey yok. Onları da meşrulaştırmıyoruz. Bu yönetmeliği İESOB ve çiçekçiler odasından da öneriler alarak katılımcılarla hem de ortak akılla yapılmış bir önerge. Seyyar satıcılarla ilgili hiçbir kelime geçmiyor. Yani burada hiçbir seyyar satıcı yok. Burada müracaatlar şöyle olacak; belediyemize müracatlar olacak. 80 pilot bölge olacak. Bir komisyon oluşturuldu. Çiçekçiler ve esnaf odasından temsilci var, esnaf komisyonundan da temsilci var. AK Parti'nin de bu konuda aynı noktaya geleceğini tahmin ediyordum. Burada sizi çekinceye sokacak hiçbir madde yok. Oy birliği bekliyordum. İşsizliğe bir iş imkanı yaratmak için başkanımız elinden gelen mücadeleyi vermiş. Hiçbir kayıt şartı oyk. Vergiye, esnaf odalarına müracat edecekler. Kaçak hiçbir şey yok. Denetim altında. Herkes tek tip giyinecek. Şu anda olan seyyar çiçekçileri de kayıt altına almış olacağız. Bu anlamıyla sizlerden de katkı koymanızı bekliyorum. İzmirimize hayırlı olsun. Esnaf komisyonuna yardımcı olan İYİ Parti'ye, Nilay hanıma, hukuk komisyonuna, bürokrat arkadaşlara, katkı koyan herkese çok teşekkür ediyorum. Kalıcı değil, geçici süreli işgaliye. O açıdan sayın başkanım hiçbir tereddüt yoktur aslında. Biz bu kentin önünü ve insanların yatağa aç girmemesi için iş imkanı yaratıyorsunuz. Sizi saygıyla selamlıyorum” şeklinde konuştu.

TUNÇ SOYER'DEN ELEŞTİRİLERE YANIT GELDİ

Sürücü'nün ardından konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, düzenlemeyi önce izleyeceklerini, uygulamadan yeterli sonucun alınamaması durumunda durdurma ihtimallerinin de olabileceğini söyledi.

TUNÇ SOYER: DİLERİM BU KAYGILARINIZ HAYAT BULMAZ

Başkan Soyer, “Gönül gösterdi ki kaygılarınızı gidermiş olalım. Bu, yeni bir adım. Bir izlemek lazım. Bunun önünü alamayız kaygınız konusunda bunu söylemek isterim. Bu uygulamadan yeterli beklediğimiz sonucu alamazsak bırakın genişletmeyi durdurmak ihtimali de sözkonusu olabilir. Esnaf odamızla mutabakatla oldu. Dilerim ki bu kaygılarınız hayat bulmaz. Esnafımıza zarar vermeden devam eder umarım” şeklinde bir açıklama yaptı.

""

FİKRET MISIRLI: BU PROTOKOL BİZİM ŞU AN ALABİLECEĞİMİZ BİR KARAR DEĞİL

AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Fikret Mısırlı söz alarak, düzenlemenin devlet tarafından yapılması gereken bir durum olduğunu, kanunun önüne geçilemeyeceğini dile getirerek, “Biz vergi ve bununla ilglii düzenlemelerde geçici işgaliye ya da harç olarak alıyoruz. Ama biz şu anda kalıcı hale getirip vergilendirmeye çalışıyoruz. Büyükşehri belediyesi meclislerinin önerge ve yönetmelik yaparken kanunun önüne geçip kanun yapma yetkisi yok. Bizim buradaki çekincemiz şu, bu tamamen devletin alması gereken bir kanun. Bu doğrultuda yönetmelik ve yönerge yapabiliriz. Bu deneme de olsa bununla ilgili farklı çekinceler çıkacaktır ortaya. Talepler çıkacaktır ortaya. Bu protokol bizim şu an için alabileceğimiz bir karar değil” dedi.

""

ÖZGÜR HIZAL: BU NE PERHİZ BU NE LAHANA TURŞUSU ARKADAŞLAR

AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal da, söz alarak, şu eleştirileri yaptı: “İsminin değiştirilmesi, farklı isimlerin kullanılması doğru ve gerçekçi değil. Seyyar satıcılığın legal hale getirilme çabasından başka hiçbir şey değil. Birbirimizi kandırmayalım. İsmi işgalci olmuş vs vs. bunun içerisinde bugün kafelerden alınan resmi işgal harcını da bunun içine mi ekleyeceğiz? Meseleyi ajite etmenin anlamı yok. Başkan tabiki her türlü hususla ilgilenecek, başta işsizlik olmak üzere. Tunç Soyer, göreve başladığında bir vizyonla göreve başladı. Biz kenti dünya kenti yapacağız dedi. Bu haliyle mi dünya kenti yapacağız? İzmir bir deneme tahtası mı? Deneme yanılma yoluyla mı biz bu şehri yöneteceğiz? Hepimiz İzmirliyiz. Uzun süredir bu şehirde yaşıyoruz. Geçmişte büfelerle ilgili hadiseleri hepimiz biliyoruz. Zabıta ne yapacak arkadaşlar? Zabıta bir taraftan seyyar satıcılarla mücadele edecek. Öbür taraftan da hangi caddeye, sokağa, mahalleye seyyar satıcı noktası konulacağı5nı belirleyecek. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu arkadaşlar. Böyle bir şey olmaz. Meseleyi yumuşatarak, ajite ederek bu şekilde çözemezsiniz.”

""

MUSTAFA ÖZUSLU: BU DESTEĞİN BU DERECE HAİFE ALINMASINI, KÜÇÜMSENMESİNİ ESEFLE KARŞILIYORUM

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Mustafa Özuslu, söz alarak Başkan Soyer'in iyi niyetli çabasının küçümsenmesini ve hafife alınmasını esefle karşıladığını söyledi. Özuslu, şu açıklamayı yaptı: “İzmir'in bir dünya kenti vizyonuyla yönetilip yönetilmediğini test etmek istiyorsanız daha iki gün önce biten kültür zirvesindeki görüşmelere, oradaki sonuçlara, yerli ve dışarıdan gelen birçok önemli katılımcının yerel yönetimlerde ülkelerinde ciddi paylaşımlar ve görevler üstlenmiş katılımcıların söylediklerine bakmak gerekir. Bu şehrin bir dünya kenti vizyonu eğer test edilecekse sayın soyer'in ortaya koyduğu özellikle BM'nin 10 stratejik hedefle ciddi, gideceği İzmir'i nasıl bir marka kent haline getireceğimizin belgeleriyle biraz geriye dönüp bakabiliriz. Cumhuriyet tarihinin en büyük 1 milyar 80 milyon liralık Buca Metrosu'nun ihalesinin tamamlanmasıyla İzmir'i ulaşımda hangi boyutlara, hangi dünya kentleriyle yarışabilir, kıyaslanabilir boyuta getirdiğini de görebiliriz. Ha keza Karabağlar Gaziemir metrosu, proje bazında ihaleye çıkılan Kemalpaşa metrosu, Çiğli tramvayı, Narlıdere metrosu ile hangi plan ve vizyon ile bu kenti nereye taşıdığınızı ortaya koyan belgelerle bakabiliriz. Bakın gidin sahilde mısır, kestane satan insanlar göreceksiniz. Bunların düzenlenmesi, örgütlenmesi, meslek odalarıyla birlikte değerlendirilerek vergi vererek, aşıyla işiyle onuruyla çalışan vatandaşlar haline getirilmesi noktasında bu desteğin bu derece küçümsenmesini, hafife alınmasını esefle karşılıyorum”

""

NİLAY KÖKKILINÇ: BURADA ASLA VE ASLA BELEDİYE YETKİSİ DIŞINA ÇIKMIŞ DEĞİLİZ

İzmir Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç da konuyla ilgili bir değerlendirme yaparak, düzenlemenin seyyar satıcılıkla ilgili olmadığını ve yanlış bir algı yaratıldığını belirterek, “Abartıldığını ve yanlış bir algı yaratıldığını düşünüyorum. Seyyar ile ilgili bir düzenleme değil bu artık. Kanunda işgal harcı düzenlenmiştir. Çok sayıda seyyarı denetimle yükümlü elbette zabıta. İşgal harcı ödemiyorsa zaten hiçbir şekilde izin verilmiyor. İşgal harcı almak kamu yararına zaten. Biz burada asla ve asla haddimizi aşarak, belediye yetkisi dışına çıkmış değiliz. Geçici işgal faaliyetlerinin düzenlenmesine yönelik bir çalışma yaptık” ifadelerini kullandı.

Tartışmaların ardından sözkonusu uygulama AK Partililerin red oyuna karşılık CHP ve İYİ Partili meclis üyelerinin onayıyla onaylandı.

MECLİSTE YENİ ATAMALAR DA ONAYLANDI

Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında ilk olarak büyükşehire bağlı Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme, Bilgi İşlem, İtfaiye, Zabıta, Yapı İşleri Dairesi başkanlıklarına Başkan Tunç Soyer tarafından yapılan yeni atamalar onaylandı.

KİM HANGİ GÖREVE GELDİ?

Toplantıda, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer tarafından yapılan atamalar kapsamında, Deprem ve Zemin İnceleme Şube Müdürlüğü Şehir Plancısı kadrosunda bulunan Banu Dayangaç Birinci derece Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı'na; Bilgi İşlem Şube Müdürlüğü Fizikçi kadrosunda bulunan Ahmet Ata Temiz, Birinci Derece Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı'na; İtfaiye Arama Kurtarma ve Afet İşleri Şube Müdürlüğü İtfaiye Eri kadrosunda bulunan İsmail Derse Birinci Derece İtfaiye Dairesi Başkanlığı'na; Zabıta Trafik Şube Müdürlüğü Zabıta Şube Müdürü kadrosunda bulunan Gökhan Daca Birinci derece Zabıta Dairesi Başkanlığı'na; Yapı İşleri Şube Müdürlüğü Mühendis kadrosunda bulunan Murat Yenigül Birinci Derece Yapı İşleri Dairesi Başkanlığı kadrosuna getirildiği açıklandı.

 

 

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP