Demokrat Gündem- Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Lübnan’daki çağrı cihazı patlamalarına dair önemli bilgiler paylaştı. Uraloğlu, Türkiye’de bu tür cihazların neredeyse hiç kullanılmadığını belirterek, “Çağrı cihazları özelinde Türkiye’de bir risk olmadığını net olarak söyleyebilirim,” ifadelerini kullandı.
İKİ OLASILIK ÜZERİNDE DURULUYOR
Bakan Uraloğlu, patlamaların nasıl gerçekleştiğiyle ilgili iki senaryo üzerinde durduklarını açıkladı. İlk senaryo, İsrail’in çağrı cihazlarına yerleştirilmiş önceden hazırlanan patlayıcıları kullanma ihtimali. İkinci olasılık ise, bazı sinyallerle bataryaların kısa devre yaparak ısınması sonucu patlatılması. Uraloğlu, “İki türlü senaryo olabileceği üzerinde duruyor arkadaşlarımız; biri İsrail bunların değişim yenileme sürecinde istedikleri gibi donattıkları bir patlayıcı yerleştirme ihtimalini de katarak söylüyorum, bu cihazları satın aldırıldığı şekilde aynı anda çok kısa aralıklarla patlatılabildiği, ikinci ihtimal bazı sinyallerle bataryaların kısa devreyle ısıtılması sonucu patlatılması. Buralarda ölümcül sonuç, önemli” dedi.
SİBER GÜVENLİKTE ENDİŞE YOK
Siber saldırılara karşı alınan önlemler hakkında da konuşan Uraloğlu, “Alınması gereken tedbirler var. Ülkemizi ne kadar milli yerlileştirirsek, kendimizi o kadar güvende hissederiz,” şeklinde değerlendirmede bulundu. Bakan, her gün 400’ün üzerinde siber saldırının önlendiğini ve Türkiye’nin siber güvenlikte ilk 10 ülke arasında yer aldığını vurguladı. “Endişe edecek bir durum yok, ancak yapmamız gereken çok şey var,” diyerek sözlerini tamamladı.
Lübnan’daki olaylar, yalnızca bölgesel güvenliği değil, Türkiye’nin siber güvenlik stratejilerini de sorgulatıyor. Hükümetin bu alandaki atılımları, ulusal güvenlik açısından kritik bir öneme sahip. (Haber Merkezi)