DOLAR 32,8826 -0.25%
EURO 35,1821 -0.54%
ALTIN 2.449,68-0,30
BITCOIN 20054980,64%
İzmir
28°

AÇIK

üst menü altı
Çalıştayda konuşan CHP Lideri Kılıçdaroğlu: 'Bizim modelimizde 'Hakkım yenir mi?' kaygısı yok'

Çalıştayda konuşan CHP Lideri Kılıçdaroğlu: 'Bizim modelimizde 'Hakkım yenir mi?' kaygısı yok'

ABONE OL
13 Mart 2021 11:36
Çalıştayda konuşan CHP Lideri Kılıçdaroğlu: 'Bizim modelimizde 'Hakkım yenir mi?' kaygısı yok'
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çalıştayda konuşan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin ortaya koyduğu kentsel dönüşüm modelini anlattı. Kılıçdaroğlu, partisinin öncülüğünde yürüyen kentsel dönüşüm projelerinin vatandaşın hakkını koruyan ve ranta kurban etmeyen yerinde dönüşüm esasına dayandığını belirterek, “İzmir'i yaşanabilir bir kente dönüştürmek için attığınız adımlar çok değerli. Bütün belediye başkanlarıma şükran borçluyum. Tüm engelleremelere rağmen başkanlarımız gerçekten tarih yazıyor” dedi.

DEMOKRAT GÜNDEM- Çalıştayın açılışını yapan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “İzmir'i yaşanabilir bir kente dönüştürmek için attığınız adımlar çok değerli. Bütün belediye başkanlarıma şükran borçluyum. Tüm engellemelere rağmen başkanlarımız gerçekten tarih yazıyor. Sorunlar giderilirken sorunları saptamak amacıyla sorunu yaşayanlardan sorunun nasıl dinlendiğini de geniş kitlelere aktarmış olacağız” dedi.

Sözlerine, “Yaşadığımız kentte memnun muyuz? Kentlerimiz beton ormanına dönüştü. Üzülüyoruz. Deprem kuşağı var. binaların büyük kısmı dayanıklı değil. O nedenle hepimizin kentsel dönüşüm diye kavramı öğrendik. Kentsel dönüşüm nasıl bir dönüşüm? Beton ormanına dönük bir dönüşüm mü? Yoksa hepimizin yaşacağı rahat kentler mi?” sorusunu sorarak başlayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Her kent kendi rantını yaratır. Bunu yaratan temel unsur da planlamadır. Yol, park yaparsınız rantı artar. Soru şu; rantı kimin için kullanacağız? Bir avuç kişi için mi o kentte yaşayan insanlar için mi? Biz planlamayla ortaya çıkan rantı kentte yaşayan insanlar için kullanılmasını istiyoruz. Kentte sadece biz yaşamıyoruz. Bizim dışımızdaki canlıların da olma hakkı var. Ağaçların, kuşların da olma hakkı var. Bu, en çok da İzmir'e yakışıyor. Dolayısıyla barışık bir kentin olmasına hepimizin özen göstermesi gerekiyor. Kentlerin engelliler için de uygun olması lazım. Başkan önce uzlaşma olması lazım dedi. İnsanların iradelerini beyan etmeleri ve uzlaşmayı ortaya koymaları gerekiyor. Sonra tabi bu insanları kentin dışına sürmemek gerekiyor. İstanbul'da rantın yüksek yerlerinde insanlar sürüldü. Eğer rant varsa orada yaşayan insanlara bu hakkı teslim etmek gerekiyor. Bu konuda gerekli özen gösteriyor İBB başkanımız tarafından. Bu ilkelerden yola çıkmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.

""

KILIÇDAROĞLU: BÜTÜN BAŞKANLARIMA ŞÜKRAN BORÇLUYUM

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, İzmir'i yaşanabilir bir kente dönüştürmek için çalışma yapan partisinin belediye başkanlarına teşekkür ederek, açıklamalarını şöyle sonlandırdı: “Kent sakinlerine bu imkan sağlanırken, şöyle bir sorunla karşılaştık. Özellikle İstanbul'da. Müteahhit ve vatandaş karşı karşıya geliyor iflas ettiğinde ya da yapmadığında. Vatandaşın hakkını arayacak bir yer yok. İlke kararı aldık. Vatandaş seçtiği belediye başkanıyla muhatap oluyor. Benim hakkım yenir mi diye bir kaygıya kapılmıyor. Bu da bizim 3. ilkemiz. Bu çerçevede dönüşüm yaptığımızda yaşanabilir kent gerçeği ortaya çıkıyor. Asıl önemli olan uzmanları dinlemek. Onları dinleyeceğiz. İzmir'i yaşanabilir bir kente dönüştürmek için attığınız adımlar çok değerli. Bütün belediye başkanlarıma şükran borçluyum. Tüm engellemelere rağmen başkanlarımız gerçekten tarih yazıyor. Sorunlar giderilirken sorunları saptamak amacıyla sorunu yaşayanlardan sorunun nasıl dinlendiğini de geniş kitlelere aktarmış olacağız.”

""

TUNÇ SOYER: YEGANE GAYEM VATANDAŞLARIN YAŞAM HAKKINI KORUMAK

Karşıyaka Belediyesi'nin düzenlediği Yaşanabilir Kentsel Dönüşüm Çalıştayı'nda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Tunç Soyer, kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi verdi ve “Yegane gayem, herşeyden önce vatandaşlarımızın bu kentteki yaşam hakkını korumak. Yani bütüncül ve adil bir planlamayla afetlere dayanıklı tesis ederek İzmir'i dirençli bir şehir yapmak” dedi.

SOYER: BELEDİYEMİZ GARANTÖR GÖREVİ YÜKLENİYOR 

“İzmir'de dönüşümü gerçekleştirmek üzere 3 ilke koyduk. Birincisi, dönüşümün uzlaşma esaslı olması. Yani bu alanda yaşayanların onay vermesi. İkincisi, yerinde ve adil gerçekleştirilmesi. Yaşayanların o bölgede yaşama haklarının garanti altına alması. Üçüncü ilkemiz ise, bu sürecin büyükşehir güvencesi altında yapılması” diyen Başkan Tunç Soyer, “Birinci prensibimiz, bölge sakinleriyle uzlaşma sağlamak. Yüzde 100 uzlaşıyı hedefliyoruz. Projelerimizin bölge sakinleri tarafından sahiplenilmesini sağlamak için iletişim merkezleri açıyoruz dönüşüm bölgelerimizde. Görüşlerini alarak katılımcı anlayışla projelerimizi yürütüyoruz. İkinci prensibimiz, yerinde dönüşümü sağlamak. Bir yandan afetlere dirençli, sosyal alanları olan kentler inşa ederken, komşuluk ilişkilerini yaşam biçiminin bozulmadan korunmasını sağlamayı amaçlıyoruz. Yani aynı zamanda mahalle kültürünü koruyarak onların komşusuyla esnafla kültürel ilişkilerini devam ettirmesini sağlıyoruz. 3. prensibimiz güvencemizde yürütülmesi. Tüm çalışmalar belediyemizin kontrolünde. Yani belediyemiz garantör görevi yükleniyor” diye konuştu.

""

SOYER: HALKLA MÜTEAHHİDİ ASLA KARŞI KARŞIYA BIRAKMIYORUZ

“Hane başına kira desteği ya da toplu konutlarda geçici iskan sağlıyoruz. Sosyal donatı işlerini de biz yapıyoruz. Teslim edeceğimiz konutlar için kura çekimini vatandaşların lehine öncelikli hale getiriyoruz. Kendi kurasını çektikten sonra kalanı müteahhide devrediyoruz. Böylelikle halkla müteahhit asla karşı karşıya kalmıyor. Yani dönüşümle oluşan rant bu alanda yaşayan halkın bizzat kendisine dönüyor. Özetle İzmir'de dönüşümü adil, sağlam, güvenilir, zahmetsiz, hesaplı ve şeffaf yürütüyoruz ve halkımızı ranta kurban etmiyoruz” diyen Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, açıklamalarını şöyle sürdürdü:  “İzmir depremiyle yapı stokunun büyük kısmının dönüştürülmesi gerekiyor ne yazık ki. Deprem sonrasında ağır ve orta hasarlı yapılar ile 1998 sonrasında ruhsat alan ya da riskil yapılar için imar düzenlemesini 1 Mart'ta meclisten oy birliğiyle geçirdik. Türkiye'ye örnek olacak modelle depremde hasar gören konut sahipleri hak kaybı yaşamayacak. İnşaat mühendisleri odasıyla protokol imzaladık. 200 milyon liralık bir kaynak ayırdık bunun içni.tüm binalar için zemin ve bina niteliğini gösteren bir yapı karnesi oluşturmak istiyoruz. 5800 orta hasarlı yapı için yeni model geliştiriyoruz. Yardım alamayan vatandaşlarımızın derdine derman olmak için çalışmaları sonlandırmak üzereyiz. Dünya Bankası ile yürüttüğümüz çalışmaları çko yakında müjdeli bir haber olarak vereceğiz. 345 bin metrekare tapu devri aldık. Bin bağımsız bölümün anahtar teslimini yaptık. Bin bağımsız bölüm için protokol imzaladık. 4600 bağımsız bölümde tüm çalışmaları tamamlayarak yapım ihalesini hazır hale getirdik. 6 yerinde dönüşüm şantiyelerinde tıkır tııkr çalışmaya devam ediyoruz. Yegane gayem, herşeyden önce vatandaşlarımızın bu kentteki yaşam hakkını korumak. Yani bütüncül ve adil bir planlamayla afetlere dayanıklı tesis ederek İzmir'i dirençli bir şehir yapmak.”

""

AHMET AKIN: SONUÇ BİLDİRGESİ AÇIKLAYACAĞIZ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, çalıştay sonunda bildirge açıklayacaklarını belirterek, “İktidarımızda kentsel dönüşümün yaşanabilir olması için alternatif politikalar hazırlamaktayız. Belediyelerimizin projeleriin ilkelerimize göre incelemekteyiz. Dünyadaki başarılı örnekleri ele alıp mevzuatın eksik yönlerini ayrı ayrı ele alıyoruz. Bu çalıştayımızda uygulayıcıların, akademisyenlerinin ve meslek odalarının görüşlerini alarak sonuç bildirgemizi açıklayacağız” dedi.

""

AKIN: İKTİDARIN UYGULAMALARI BU ANLAYIŞTAN O KADAR UZAK Kİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, uyguladıkları yaşanabilir kentsel dönüşüm modeli ile vatandaşların korkmadığını vurgulayarak, “CHP olarak kentsel dönüşüme daha büyük kapsamda konuyu ele almaktayız. Yaşanabilir konutlar, doğa sosyal ve kültürel alanlar yani yaşam kalitesi yükselsin diye görev alıyoruz. Yerinde ve toplum yararına dönüşüm konusu olmazsa olmaz ilkelerimizdendir. İktidarın uygulamaları ise bu anlayıştan o kadar uzak ki. Yurttaşlarımız korkuyla bakmaktaydı. Çünkü anlaşmadan evinden çıkarılmak ve uzaklara taşınmak anlamına getirmişti iktidar. Ancak belediyelerimizin ilkelerimiz doğrultusunda yaşama geçirdiği uygulamaları bu korkuyu kaldırdı. Ana ilkelerimizden sapmadan tüm ülkemizde aynı anlayışı egemen kılacağız. Kötü örnek örnek değil. Bizim modelimiz yaşanabilir kentsel dönüşüm olarak anılacaktır” şeklinde bir konuşma yaptı.  

""

KİMLER KATILDI?

Çalıştaya, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yanı sıra CHP Genel Başkanı Seyit Torun, CHP İzmir Milletvekilleri Kani Beko, Bedri Serter, Ednan Arslan, Sevda Erdan Kılıç, Mahir Polat, Tuncay Özkan, İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, İYİ Parti İzmir Milletvekili Musavat Dervişoğlu, Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz ile çok sayıda partili katıldı.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP