Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Can Atalay İçin Meclis Ne Karar Verecek? AYM Kararı Tartışmaları Alevlendirdi

Demokrat Gündem- Anayasa Mahkemesi’nin

Demokrat Gündem- Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Can Atalay hakkında verdiği son karar, gözleri Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) çevirdi. Muhalefet, Atalay’ın milletvekilliğinin iade edilmesini talep ederken, iktidar cephesi kararı farklı yorumluyor.

AYM’den Atalay İçin Karar: ‘Milletvekilliği Düşmedi’

Anayasa Mahkemesi, Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin olarak “yok hükmünde” kararı vererek, Atalay’ın haklarını hukuken iade etti. Bu kararın ardından, Türkiye İşçi Partisi (TİP) öncülüğündeki muhalefet, Meclis’i 16 Ağustos’ta olağanüstü toplantıya çağırdı. Muhalefet, bu toplantıda Atalay’ın milletvekilliğinin iadesini talep ediyor.

İktidar Cephesinde Farklı Yorumlar

Anayasa Mahkemesi’nin kararı sonrası, gözler Meclis’e çevrildi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Can Atalay konusunda sorumluluğun TBMM’de olduğunu belirterek, ‘karar verilmesine yer olmadığına’ hükmetti. Bu gelişme, iktidar ve muhalefet arasında farklı yorumlara neden oldu.

MHP, muhalefetin olağanüstü toplantı çağrısına karşı çıkarken, AK Partili yetkililer de Anayasa Mahkemesi’nin kararını farklı bir perspektiften değerlendiriyor. Gazete Duvar’ın haberine göre, AK Partili üst düzey yetkililer, milletvekilliğinin devamsızlık, istifa, kesin hüküm ve milletvekilliği ile bağdaşmayan görev yapma hallerinde düşürülebileceğini ve bu işlemlerin AYM denetimine tabi olmadığını belirtiyor.

‘Kesinleşmiş Yargı Kararını Meclis Kaldıramaz’

AK Partili yetkililer, Anayasa Mahkemesi’nin “yeniden karar verilmesine yer olmadığına” diyerek sadece eski kararını hatırlattığını, Yargıtay’ın verdiği kesin hükümde bir değişiklik olmadığını ifade ediyor. Yetkililer, bu durumun ancak yeniden yargılama yoluyla değişebileceğini, bunun yollarının ise avukatların yeni bir delil sunması veya Adalet Bakanlığı’nın kanun yararına bozma talebinde bulunmasıyla mümkün olduğunu belirtiyor.

Bu nedenle, AK Parti kanadına göre, Meclis’in bu konuda yapabileceği bir şey yok ve kesinleşmiş bir yargı kararını yasama organı idari bir işlemle kaldıramaz.

Muhalefet İade Talebinde Israrcı

Muhalefet ise Anayasa Mahkemesi’nin kararını, Atalay’ın milletvekilliğinin hiç düşmediği şeklinde yorumluyor ve Meclis’in, bu kararı uygulayarak Atalay’ın haklarını iade etmesi gerektiğini savunuyor. Bu görüş, Meclis’in olağanüstü toplantıya çağrılmasının temel gerekçesini oluşturuyor.

Meclis’in 16 Ağustos’ta olağanüstü toplanıp toplanmayacağı ve Can Atalay’ın milletvekilliği konusunda nasıl bir karar alacağı ise merakla bekleniyor. Bu süreç, Türkiye siyasetinde önemli bir gündem maddesi olmayı sürdürüyor. (Haber Merkezi)