Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, AK Parti Grup Toplantısı sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada asgari ücretle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye ekonomisinin büyümesiyle birlikte çalışan kesimin refahtan daha fazla pay alacağına inandığını ifade eden Yılmaz, şu ifadeleri kullandı: “Esas mesele enflasyonun gerilemesi ve insanların satın alma güçlerinin yükselmesi. Satın alma gücünüz yükselmediği sürece ne kadar ücret olursa olsun bunun çok büyük bir anlamı yok.
Esas olan enflasyonun kalıcı bir şekilde düşmesi ve sosyal refahın da kalıcı olarak artması. Türkiye ekonomisi büyüdükçe, firmalarımızın verimliliği arttıkça çalışan kesimler de bundan daha fazla fayda sağlayacaktır.”
“İstihdam Olmadan Ücretin Anlamı Yok”
Bölgesel çatışmalar, küresel ekonomik sorunlar ve Amerika-Çin rekabeti gibi zorluklara da değinen Yılmaz, istihdamın korunması ve artırılmasının önemini vurguladı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: “Dolayısıyla bizim şirketlerimizin rekabet güçlerinin korunması, ayakta kalması çok önemli. İstihdam oluşturmadığınız sürece ücret de anlamını kaybeder. SGK’ya kayıtlı istihdamın yüzde 42’si asgari ücretli, bu da 6,7 milyon kişiye denk geliyor.
Kayıt dışına insanların kaymaması, kayıtlı çalışması çok kıymetli. Ancak eksik kayıtlılık gibi bir sorunumuz da var. Asgari ücret esasen özel sektörü ilgilendiriyor, çünkü kamu sektöründe asgari ücretle çalışan bulunmuyor.”
“İşverenler Üzerinde Baskı Var”
Asgari ücret artışlarının işverenlere etkisine değinen Yılmaz, işverenlere verilen desteklerin artırılmasının önemine dikkat çekti: “Merkez Bankası’nın enflasyon oranından daha yüksek bir artış oldu. İşverenler üzerinde de ciddi bir baskı var. Avrupa’daki ekonomik durgunluk gibi küresel koşullardan dolayı, özellikle emek yoğun sektörlerin rekabet gücünü koruması çok önemli. Bu sektörlerin yükünü azaltarak daha fazla istihdam sağlamalarını ve kayıtlı çalışmayı teşvik etmeyi hedefliyoruz.”
Yılmaz, Türkiye ekonomisinin büyümesi ve sosyal refahın artması için dengeli politikaların gerekliliğini vurguladı.
İlginizi çekebilir: ‘Çalışanı enflasyona ezdirmedik’