Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Merkezi önünde polisin valilik talimatıyla başlattığı tahliye ve güvenlik ablukası sürerken, parti yönetiminden devlet kademesine yönelik kritik bir hamle geldi. Kürsüye çıkan CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, yaşanan “demokrasi krizini” en az hasarla atlatmak ve fiziki çatışmaların önüne geçmek amacıyla İçişleri Bakanlığı ile doğrudan temas kurduklarını ilan etti.
Gelişmelerin ardından CHP kurmaylarından oluşan bir heyetin, emniyet güçlerinin müdahale sınırına geldiği süreci durdurmak ve kurumsal çözüm yollarını iletmek üzere İçişleri Bakanlığı’na gideceği bildirildi.
“CUMHURBAŞKANI ADAYIMIZIN BİLEĞİNİ BÜKEMEYENLER KURUMSAL KİMLİĞE SALDIRDI”
Ankara Bölge Adliye Mahkemesi’nin aldığı “mutlak butlan” kararının hukuki bir karşılığı olmadığını savunan Grup Başkanvekili Murat Emir, yargı sürecinin arka planına ilişkin sert iddialarda bulundu. Emir, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
“Biz başından beri mutlak butlan diye bir kararın olamayacağını, ilgili kanunlara tamamen aykırı ve üretilmiş bir karar olduğunu söylemiştik. Bu kararın nihai amacı siyasi operasyondur. Cumhuriyet Halk Partisi’nin yükselişini önleyemeyenler, iktidar yürüyüşünün önüne geçemeyenler, Cumhurbaşkanı adayımızın bileğini bükemeyenler, önce İstanbul’da bir darbe yaptılar. Cumhurbaşkanı adayımızı zindanlara koydular. Ama başaramayınca kurumsal kimliğimize saldırmayı tercih ettiler. Bu saldırı hukuksuzdur, haksızdır; kabul etmiyoruz.”
UZLAŞI MASASI DEVRİLİNCE “ACİL KURULTAY” KARTI AÇILDI
Krizin ilk anından itibaren Kılıçdaroğlu ekibiyle iletişim kanallarını açık tutmaya çalıştıklarını belirten Murat Emir, bugün için planlanan uzlaşı toplantısının sabote edildiğini öne sürdü. Kurultay tarihini kesinleştirmek üzere dün akşam saatlerinde sözleştiklerini ifade eden Emir, durumdan çıkışın tek yolunun sandık olduğunu vurguladı:
“Dün akşamın geç saatlerine kadar iki milletvekili arkadaşımızla, ben ve Suat Özçağdaş birlikte bugün öğlen saat 12.00 için sözleşmiştik. Kurultay’ın tarihini kesinleştirmek ve belirlemek üzere toplanacaktık. Ancak arkadaşlarımız bir yerlerden buldukları mafya bozuntularıyla, sabahın köründe boy göstererek adeta tehdit ederek kapımıza dayandılar. Örgütümüzün direnciyle bu saldırı girişimini püskürttük. Madem ki bizim yaptığımız kurultayları saymıyorsunuz, lekelemeye kalkıyorsunuz; o halde getiren sandığı, hangi delegeyle istiyorsanız onunla kurultay yapalım. Buradan çıkışın bir tek yolu vardır, o da acil kurultaydır.”
“İÇİŞLERİ BAKANI’NDAN DEMOKRASİ ADINA ÇÖZÜM BEKLİYORUZ”
Genel merkez binası içerisinde kurmayların bekleyişi, dışarıda ise polis ekiplerinin geniş güvenlik önlemleri sürerken, İçişleri Bakanlığı’na yapılacak ziyaretin çerçevesi de netleşti.
Görüşmede hiçbir kamu görevlisinin ve partilinin zarar görmeyeceği bir formül üzerinde duracaklarını belirten Murat Emir, “Sayın İçişleri Bakanından randevu aldık, birazdan gideceğiz. Görüşlerimizi, taleplerimizi, bize göre kritik noktaları arz edeceğiz. Kendisinden hiç kimsenin burnunun kanamadığı, hiçbir polis memurumuza en ufak bir hamlenin yapılmadığı, üniformalarının çizilmediği, demokrasimizin yara almadığı bir çözüm bekliyoruz” diyerek bakanlık binasına hareket edeceklerini duyurdu.