DEMOKRAT GÜNDEM-HABER MERKEZİ-Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve CHP’li belediyelere yönelik soruşturmalar ve operasyonlar sürerken, gözler Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülmeye başlayan “kurultay” davasına çevrildi.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in seçildiği 38. Olağan ve 21. Olağanüstü Kurultayların iptali istemiyle açılan davanın kritik duruşması başladı.
Mahkemenin önünde, davanın reddi, erteleme, çağrı heyeti atama veya mutlak butlan kararı gibi çeşitli olasılıklar bulunuyor.
CHP yönetimi, olası bir butlan kararı çıkması halinde Genel Merkez’de “parti nöbeti” başlatılacağını ve nöbetin 21 Eylül’de yapılması planlanan Olağanüstü Kurultay’a kadar süreceğini duyurdu.

ADLİYE ÖNÜNDE YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ
Duruşma öncesinde davanın görüleceği Dışkapı Adliyesi çevresinde alınan geniş güvenlik önlemleri dikkat çekti. Önceki duruşmalardan farklı olarak bu kez adliye önüne dokuz otobüsle çok sayıda çevik kuvvet polisi sevk edildi.
Basının ilgisi de yoğun oldu; sabahın erken saatlerinden itibaren çok sayıda gazeteci adliye önünde yerini aldı.
NE OLMUŞTU?
Eski Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve bazı delegeler, CHP’nin 4-5 Kasım 2023’teki kurultaylarının iptali için ayrı ayrı davalar açmış, açılan davalar Şubat ayında Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde birleştirilmişti.
Mahkeme daha önce Çankaya İlçe Seçim Kurulu’ndan ve YSK’den bilgi istemiş, CHP Genel Merkezi’nden parti tüzüğünü talep etmiş ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturmaya ilişkin son durumu dosyaya eklemişti.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı 3 Haziran’da, CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’na ilişkin soruşturmasını tamamlayarak iddianame hazırlamış ve kurultayda “para karşılığı oy kullandırıldığı” iddialarına yer vermişti.
Aralarında CHP’li belediye başkanları ve yöneticilerin bulunduğu 12 kişi hakkında “oylamaya hile karıştırma” suçundan 1 ila 3 yıla kadar hapis cezası talep edilmişti. İddianame Ankara 26. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti.
Bu gelişmelerin ardından Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesi İstanbul’daki ceza ve hukuk dosyalarını da istemiş, bugün görülen duruşma öncesinde tüm dosyalar dava dosyasına eklenmişti.
İlginizi çekebilir: CHP Kurultay davasında kritik gün: Gözler Ankara 42. asliye hukuk mahkemesi’nde