DEMOKRAT GÜNDEM-Ankara kulislerini sarsan olağanüstü MYK toplantısı sona erdi. Mahkeme kararıyla göreve gelen CHP yönetiminin gerçekleştirdiği toplantıda, örgütlerde köklü bir operasyona imza atıldı.
Parti Sözcüsü Müslim Sarı’nın kameralar karşısına geçerek duyurduğu kararlara göre, Türkiye genelinde 26 ilde il başkanları, il yöneticileri ve il disiplin kurulları görevden el çektirildi.

26 İLDE GÖREVDEN ALMA VE YÖNETİM FESHİ
Parti Sözcüsü Müslim Sarı, yerel örgütlerde yürütülen incelemeler ve değerlendirmeler sonucunda görevden alma tasarrufunda bulunulan illeri şu şekilde sıraladı: “Ağrı (Merkez ilçe dahil), Aksaray, Amasya, Batman, Bilecik, Bolu, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Düzce (Akçakoca ilçesi dahil), Eskişehir, Hakkari, Iğdır, Kars, Kırıkkale, Manisa, Mardin, Muğla, Muş, Niğde (Merkez ilçe dahil), Nevşehir, Osmaniye (Merkez ilçe dahil), Samsun, Sivas ve Tunceli. Sinop’ta ise yönetimin geri kalanı görevine devam ederken sadece İl Başkanı görevden alındı.”
7 İL BAŞKANI İÇİN KESİN İHRAÇ İSTEMİ
Görevden alma kararlarının ötesinde, partideki çift başlılık ve liderlik tartışmalarında saf tuttuğu değerlendirilen 7 il başkanı hakkında daha ağır bir hukuki süreç başlatıldı.
MYK, bu isimlerin “tedbirli ve kesin çıkartma” cezası istemiyle Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk edilmesini kararlaştırdı.
Disipline sevk edilen isimlerden netleşenler şunlar oldu:
- Nail Kızıl (Muğla İl Başkanı)
- Özcan Dağıstanlı (Düzce İl Başkanı)
- Berkay Gündoğan (Tunceli İl Başkanı)
- Denizli, Eskişehir ve Kars İl Başkanları.
6 İLE JET ATAMA: YENİ BAŞKANLAR GÖREVLENDİRİLDİ
Yönetim boşluğu oluşmaması amacıyla MYK toplantısında eş zamanlı olarak 6 ile yeni il başkanlarının ataması gerçekleştirildi.
CHP Genel Merkez tarafından görevlendirilen yeni isimler şunlar:
| İl | Atanan Yeni İl Başkanı |
| Batman | Yılmaz Özkanat |
| Çanakkale | Koray Akkılıç |
| Mardin | Mahmut Tuyan |
| Osmaniye | Rıza Tekerek |
| Niğde | Tevfik Caymaz |
| Tunceli | Kemal Özcan |
MÜSLİM SARI’NIN AÇIKLAMASININ SATIR BAŞLARI:
Eylem ve işlemlere karşı hepimizin, Cumhuriyet Halk Partisi’nin bütün üyelerinin sorumluluk taşıdığı ve bu sürece uygun bir biçimde süreci izlediğimiz, not ettiğimiz ve değerlendirdiğimiz bir aşamadayız.
Geçmiş dönem MYK’larımızda parti disiplini ve görevden almalarla ilgili birtakım kararlar alınmış ve bunlar sizlerle paylaşılmıştı. Bugün ise ağırlıklı olarak örgütsel çalışmalarımızı değerlendirdik; il, ilçe, kadın ve gençlik kollarımızın gelişen durum karşısındaki tutumlarını ele alarak bazı önemli kararlar aldık.
26 İLDE GÖREVDEN ALMA KARARLARI
Cumhuriyet Halk Partisi’nde bazı illerimizde il başkanlarımızın, il yöneticilerimizin ve il disiplin kurullarının görevden alınmasıyla ilgili kararlar verilmiştir. Toplamda 26 ilimizi kapsayan bu tasarrufun detayları şu şekildedir:
- Ağrı, Aksaray, Amasya, Batman, Bilecik, Bolu, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Eskişehir, Hakkari, Iğdır, Kars, Kırıkkale, Manisa, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Samsun, Sivas ve Tunceli: Bu illerimizde il başkanları, il yöneticileri ve disiplin kurulları düzeyinde görevden almalar gerçekleşmiştir. (Ağrı Merkez, Düzce Akçakoca, Nevşehir Merkez ve Osmaniye Merkez ilçeleri de bu kapsama dahil edilmiştir.)
- Sinop: Sinop ilimizde sadece il başkanının görevden alınmasına ilişkin bir tasarrufta bulunulmuştur.
- Not: Bunların dışında birkaç ilçemiz daha bulunmaktadır ancak çok ayrıntılı olduğu için isimlerini paylaşmıyorum.
DİSİPLİNE SEVK EDİLEN İL BAŞKANLARI
Görevden alınan 26 il başkanımızdan 7 tanesi hakkında, partinin kurumsal kimliğine uygun olmayan iş, eylem, davranışlar ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle tedbirli ve kesin çıkartma yönünde disiplin süreci uygulanmasına karar verilmiştir. Bu isimler:
- Ali Osman Horzum (Denizli)
- Nail Kızıl (Muğla)
- Talat Yıldız (Eskişehir)
- Aykut Cem Yalçınkaya (Sinop)
- Özcan Dağıstanlı (Düzce)
- Onur Ulaşdemir
- Berkay Gündoğan (Tunceli)
YENİ ATANAN İL BAŞKANLARI
Görevden almaların ardından, bugün itibariyle 6 ilimize yeni il başkanlarımızın atamaları tamamlanmıştır:
- Batman: Yılmaz Özkan
- Çanakkale: Koray Akkılıç
- Mardin: Mahmut Duyan
- Osmaniye: Rıza Tekerek
- Niğde: Tevfik Caymaz
- Tunceli: Kemal Özcan
MÜSLİM SARI’YA YÖNELTİLEN SORULAR VE YANITLARI:
Soru: 26 il dediniz ve bazı merkez ilçeleri de saydınız. Orada bir karışıklık mı var? Yani merkez ilçeleri alınan iller de mi 26’nın içinde?
Cevap: Evet, 26 ilin içinde bazı illerde hem il yönetimi hem de merkez ilçe yönetimi birlikte görevden alındı. Örneğin Osmaniye hem il hem de merkez ilçe bazında bu kapsama dahil edilmiştir.
Soru: Görevden almaların tam gerekçesi nedir?
Cevap: Kamuoyuna yansımayan veya yansıyan uygunsuz davranışlar, sosyal medya paylaşımları vesaire… Yani partinin kurumsal kimliğine uygun olmayan iş, eylem ve davranışlar çerçevesinde bir değerlendirme yapıldı. Birçok neden var ama çok ayrıntılara girmek istemedim.
Soru: 26 il yönetimi görevden alındı dediniz ama bunlardan sadece 7 il başkanı için kesin ihraç istemi var. Neden böyle bir ayrım yapıldı?
Cevap: Çünkü görevden alınan arkadaşlarımızın bazılarında bir disiplin suçu yok, sadece örgütsel yenilenme veya tasarruf söz konusu. Bazı arkadaşlarımızda ise doğrudan disiplin suçu teşkil eden eylemler var. Bu ikisi tamamen ayrı birer değerlendirmedir.
Soru: Bugün MYK’da konuşulanları ve yarın kurultay için açılan davanın mahkemesi olduğunu düşündüğümüz zaman; Cumhuriyet Halk Partisi’nin önümüzdeki günlerde asıl sınavı bu hukuk süreci mi olacak, yoksa kurumsal dayanıklılığını ve siyasi iradesini koruyabilmesi mi?
Cevap: İkisi aynı anda elbette. Özellikle yarın yapılacak ceza mahkemesini ve hukuki süreçleri yakından takip ediyoruz. Aynı zamanda partinin kurumsal yapısını da korumaya çalışıyoruz. Bunların hepsini tek bir unsur olarak değil, eş zamanlı ve senkronize bir şekilde götürüyoruz.
Soru: İhraç talebiyle görevden alınan bazı eski il başkanlarının alternatif ofisler, paralel binalar açtığı görülüyor. Dün de İzmir’deki bir açılışa Sayın Özgür Özel katıldı. Hem bu paralel başkanlıkların açılmasını hem de Özgür Bey’in oraya katılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? İkinci olarak; sosyal medyada Kemal Kılıçdaroğlu’nun sanatçı Kadir İnanır’ın cenazesinde yuhalandığı iddia edildi ve sonrasında yalanlandı. Bu montaj iddialarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Cevap: Son sorudan başlayayım; biz bu tür montaj süreçlerini 2023 seçimlerinden önce de, Sayın Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı adaylığı ve kampanya süreci içinde de yaşadık, bunlara şahit olduk. Bunlar Türk siyasetine hiç uygun olmayan taktiklerdir. Algı ile gerçek arasında bir ilişki vardır ve algı bazen gerçek gibi sunulabilir; ancak desteklenmemiş algıların yaldızları bir müddet sonra dökülür ve gerçekler eninde sonunda ortaya çıkar. Önümüzdeki günlerde de bunu göreceğiz.
Öte yandan, hiçbir kurum iki başlı biçimde yönetilemez. Bu sadece bir siyasal parti için değil, tüm kurumlar için geçerlidir; iki başlılık yönetilemez bir durumdur. Cumhuriyet Halk Partisi’nde de asla kabul edilemez. Bazı arkadaşlarımızın farklı siyasal yolculukları olabilir, bunun ipuçlarını da bahsettiğiniz paralel il/ilçe binaları ve paralel örgütlenmelerde görüyoruz. Bunların farklı bir siyasete ve yolculuğa altyapı oluşturmak üzere yapıldığını değerlendiriyoruz. Ancak paralel bir yapıyı da iki başlılığı da kabul etmemiz mümkün değildir. Önümüzdeki dönemde tarafımızdan bu konuda gerekli değerlendirmeler yapılacaktır.
Soru: “Terörsüz Türkiye” sürecine ilişkin, komisyon raporunda örgütün tasfiyesinin tespit ve teyit edilmesinin ardından bir yasal düzenleme yapılması gerektiğine işaret etmiştiniz. CHP’nin bu konudaki net tutumu nedir? Siz eş zamanlı bir süreç mi öneriyorsunuz, yoksa AKP ve MHP’nin raporundaki gibi öncelikle tespit ve teyidin gerçekleşmesi gerektiği yönünde mi bir görüşünüz var?
Cevap: Biz kendi komisyon raporumuza bağlıyız ve bunu zaten açıkça söyledik. Esasen AKP ve MHP’nin komisyon raporlarında da bu var. Orada net bir şart koşuluyor: “Terör örgütünün tüm unsurlarıyla beraber silah bıraktığının ve tasfiye edildiğinin teyit edilmesiyle…” deniyor ki bu teyidi yapacak makamlar Türkiye’de bellidir. Ondan sonra sadece bu konuya özgü, münferit ve çerçevesi net olan bir yasal düzenlemeden bahsediliyor. Dolayısıyla biz bu sıralamaya uygun hareket edilmesini öneriyoruz.
Ancak son dönemde bu konuda bir kafa karışıklığı görüyoruz. Sanki örgütün tamamen tasfiye edildiğinin teyidi beklenmeksizin bir yasa tasarısı hazırlanıp parlamentoya sunulacak ve bu süreçte bir yandan da teyit sağlanmaya çalışılacak gibi açıklamalar yapılıyor. Biz, önce teyit işleminin tam olarak gerçekleştirilmesini, bir sonraki aşamaya (yasal sürece) ondan sonra geçilmesinin çok daha sağlıklı, doğru ve uygulanabilir olduğunu düşünüyoruz.
Soru: Olağanüstü kurultay için toplanan imzalar teslim edildi mi, süreç ne durumda?
Cevap: Bu imzalar teslim edildiğinde, bunlarla ilgili şekil ve imza incelemesi (esas ve usul değerlendirmesi) yapacağımızı ve neticesinde bir bildirimde bulunacağımızı zaten söylemiştik. Tüzüğümüze göre bu konuyla ilgili belirlenmiş 15 ve 45 günlük yasal süreler vardır. İlgili arkadaşlarımız şu an şekli şartlar üzerinde çalışıyor. Onlardan net bilgi geldiğinde düşüncemizi kamuoyuyla tam olarak paylaşacağız.