DOLAR 32,2778 -0.21%
EURO 34,8322 0.01%
ALTIN 2.413,370,84
BITCOIN 20709120,17%
İzmir
22°

AÇIK

üst menü altı
CHP'de il başkanlığı ve milletvekilliği adaylığı hareketliliği… Kim-ne düşünüyor?

CHP'de il başkanlığı ve milletvekilliği adaylığı hareketliliği… Kim-ne düşünüyor?

ABONE OL
5 Aralık 2022 13:33
CHP'de il başkanlığı ve milletvekilliği adaylığı hareketliliği… Kim-ne düşünüyor?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CHP’de milletvekili adaylığı için istifa etmeyi gerektiren genelgenin yayınlanmasının ardından gözler kimlerin istifa edeceğine çevrildi. Öte yandan vekillik için istifa edecek isimler arasında olacağı ve bunu son gün yapacağı konuşulan CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel’in yerine geçeceği konuşulan isimler kimler ve bu isimler il başkanlığı görevi için ne düşünüyor? Adı geçen isimlerden Mehmet Ali Çalkaya, Olgun Atilla ve Altan İnanç ile konuştuk.

DEMOKRAT GÜNDEM-MELİSA GÖNEN-Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) milletvekili aday adayı olmak isteyen il ve ilçe başkanları için CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ve Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı imzalı genelge yayımlandı. Genelgeye göre milletvekili olmak isteyen yöneticiler 5-26 Aralık tarihleri arasında istifa etmek durumunda.
 
İstifa sürecinin başlamasıyla birlikte gözler hangi il ve ilçe yöneticilerinin vekillik için görevlerinden istifa edeceği ile istifasına kesin gözüyle bakılan CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel’in istifası durumunda kimlerin isimlerinin il başkanlığı için geçtiğine çevrildi. İstifa edeceğine kesin gözüyle bakılan İl Başkanı Yücel’in son gün istifa edeceği kaydediliyor. Yücel’in istifası sonrası yerine gelecek isimler konusunda ise henüz bir uzlaşı yok..
 
İL YÖNETİMİNDEN İLK İSTİFA KADIN YÖNETİCİDEN
 

Milletvekilliği için istifa edecekler listesinde ilk yola çıkan CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Fulya Alçay oldu. Alçay’ın bugün görevinden istifa etmesi bekleniyor. İl yönetiminden Özcan Durmaz’ın da vekillik için görevinden ayrılacağı kaydediliyor.
 
İLÇE BAŞKANLARI DA İSTİFAYA HAZIRLANIYOR

Alçay’ın dışında CHP Karabağlar İlçe Başkanı Mehmet Türkbay, Karşıyaka İlçe Başkanı Serdar Koç, Güzelbahçe İlçe Başkanı Çağlayan Bilgen, Kemalpaşa İlçe Başkanı Cemil Balyeli, Bayındır İlçe Başkanı Behzat Aydilek ve Buca İlçe Başkanı Hacer Taş’ın milletvekilliği için istifa etmesi beklenen ilçe başkanları arasında ilk sıralarda yer aldığı belirtiliyor.

İL BAŞKANI YÜCEL NE ZAMAN İSTİFA EDECEK, YERİNE GEÇECEK İSİMLER KİMLER?

Öte yandan son gün istifa edeceği konuşulan CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel’in yerine kimin geçeceği ile ilgili kulisler ise hareketli.

Adı il başkanlığı için geçen isimler Altan İnanç, Mehmet Ali Çalkaya, Erdal Karademir, Olgun Atila, Umut Tekin olarak geçiyor.

KULİSLERDE NELER KONUŞULUYOR?

İBB Başkanı Tunç Soyer ve ekibinin henüz bir isimde netleşmemesine karşın Altan İnanç ve Erdal Karademir ismine sıcak baktığı ancak CHP PM Üyesi Ednan Arslan ve Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’un bu ismi istemediği kaydediliyor.

Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin’in, önceki dönem Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila ismini il başkanlığı için uygun gördüğü ve bunu belirttiği konuşuluyor.

Peki adı geçen isimler il başkanlığı görevi kendilerine verilirse ne düşünüyor?

İl başkan yardımcılığı görevi de yapan, örgütün iyi tanıdığı isimlerden Altan İnanç, 1991 yılında ilçe başkanlığı görevinden bu yana siyasetin içinde olan bir isim.

ALTAN İNANÇ: İL BAŞKANIMIZ ŞU ANDA GÖREVDE

İl başkanlığı ile ilgili kendisinin karar verecek bir durumu olmadığını, partinin ihtiyacı ne ise ona göre hareket edilmesi gerektiğini belirten Altan İnanç, sohbetimizde önce İl Başkanı Deniz Yücel’in hala görevde olduğunu anımsattı. İnanç, “İl başkanımız şu an görevde. İl başkanımız ve örgütümüz karar verir, o duruma göre yorumlar yapılır. Öncelikle onun makamıyla birlikte kendisinin de korunması, gözetilmesi gerekiyor. Önemli bir makam il başkanlığı. Kendisini ve makamını zor durumda bırakacak söz ve davranışlarda bulunmamalıyız” dedi.

İNANÇ: PARTİ GÖREV VERİRSE EN İYİSİNİ YAPMAK İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPARIM

Görev kendisine verilirse ne yapacağını konuştuğumuz Altan İnanç, bu soruya, “Benim kendi başıma karar vereceğim bir durum değil. Partinin ihtiyacı ne ise, ne olursa doğru olur’u esas almak lazım. Yıllardır siyaset yapıyoruz. Parti görevi verirse en iyisini yapmak için elimizden geleni yaparım. Benimle iş yapanlar görev yapma biçimimizi, vicdanımızı, adaletimizi bilirler. Deneyim, yönetebilirlik, örgütü tanıma ve motive etme harekete geçirmede problem yaşamayız. Kim, hangi isim parti için iyi olacaksa, partiye yarar sağlayacaksa o olsun. Bu dönem, ‘Bunu istiyorum-şunu istemiyorum’ deme dönemi değil. Dayanışmayı-yardımlaşmayı öne çıkarmak lazım. İl başkanlığı bir koordinasyon görevi. Koordine etmek lazım.

Koordine ederken de ‘Ben yaptım oldu’ mantığı bu dönemin mantığı değil. Ortak akıl, kolektif çalışmaya ihtiyaç var. Genel başkanımız toplumsal barışa, siyasetin uzlaşıya dayalı hale gelmesinde önemli bir modeli özveriyle yürütüyor. ‘Ben ne olacağım, ben şunu istemiyorum, o olursa ben olmam’ gibi kelimeleri deme lüksümüz yok. ‘Ben onu istemem’ derseniz, diğeri de seni istemez o zaman. Önceliğimiz parti, ülke olmalı. Onu istemem, bunu isterim olmamalı. Partinin İzmir’de neye ihtiyacı var, eksiğimiz ne? Siyaset zorlamayla olmamalı. Gönüllülük temelinde olmalı. İl başkanı işinden, gücünden, ailesinden feragat ederek bu görevi yapacak. Sözkonusu vatan ise teferruattır gerisi. Söz konusu cumhuriyet, ülke. İl başkanı ben olayım, o olmazsa ben istemem doğru bir anlayış değil” yanıtını verdi.

MEHMET ALİ ÇALKAYA: İŞİMİ İYİ YAPARIM, SOSYAL DEMOKRATIM, ÜRETİRİM VE PAYLAŞIRIM

Balçova’da 3 dönem belediye başkanlığı görevinde bulunan deneyimli siyasetçi Mehmet Ali Çalkaya, “İl başkanlarının görevleri şu olmalı, şu belediye başkanını sevmiyorum onun ayağını kaldırayım bitti. Seçimi kazanmakla ve örgütü motive etmekle yükümlüsünüz. Bana görev verilirse yaparım. Belediye başkanlığımda bile Ankara’ya gitmeyen biriyim. Hem ilkinde hem ikincisinde hem üçüncüsünde. Sen aday olacaksın dediler. İşimi iyi yaparım. Otelciyim zarar eden özel idare otelini dünyanın tanıdığı bir hale dönüştürdüm. Hayatım boyunca ürettim, çalıştım. Sosyal demokratım, üretirim ve paylaşırım” ifadelerini kullandı.

ÇALKAYA: KİM OLURSA ARKASINA DÜŞECEĞİZ  

Deneyimli siyasetçi Çalkaya, il başkanlığının bu seçim için önemli bir sorumluluğu olduğunu vurgulayarak, “Siyaset zor iş. İl başkanlığını ve genel seçimdeki o baskıyı göğüsleyecek kim olursa arkasına düşeceğiz. Bu iş eskisi gibi değil, buradan kariyer planlaması yapılamaz.  Milletvekili olma niyetim yok. Hemen arkasından da genel seçim gelecek. Kongreye gitmeye vakit olmayabilir, her ikisini birlikte götüreceği için kişisel kariyer planlaması olmayacak bunu bilin. Bu işi, bu zor şartlarda genel merkezi temsil edebilecek, buraya taşıyabilecek bir arkadaşa ihtiyaç var. Kim olursa arkasına düşeceğiz” diye konuştu.

OLGUN ATİLLA, ‘KUCAKLAYICI SİYASETE İHTİYAÇ VAR’ DİYOR

Bornova’da önceki dönem belediye başkanlığı yapan genç siyasetçilerden Olgun Atilla da uzun süredir adı il başkanlığı için geçen isimlerden.

Kararı partinin, örgütün ve yetkili organların vereceğini belirterek, önceliğin genel seçimi mutlaka kazanmak olduğunu, ortak aklı önceleyecek, örgütü kucaklayacak bir ismin il başkanlığı gibi zor bir görevi yapabileceğini söyledi.

ATİLA: HERKESİ BİRARADA TUTACAK BİR İSİM OLMALI

Olgun Atila da görevde bir il başkanı olduğu gerçeğinin altını çizerek, “Hala görevinin başında bir il başkanımız ve yönetimimiz var. Kendisi istifa etmedi henüz. İsmi geçen tüm arkadaşların hepsi kıymetli. Herkesi birarada tutacak bir isim olmalı. Partimizin yetkili organları karar verir.  İnsanlara zarar verecek, kıracak anlayışı sevmiyorum. Kucaklayıcı, anlayışlı bir siyasete ihtiyaç var. Bu seçim çok çok önemli. Tarihi stratejik bir seçim. En güçlü şekilde birlik beraberlik içinde hareket etmeliyiz. Ortak aklı önde tutarak, altılı masayı da kucaklayarak hatta ve hatta bu masanın  dışında kalan yüzde yüzü kucaklayarak hareket etmeliyiz. Örgütümüzle hep birlikte sahada olmalıyız. Kırgınlık, küskünlük olmamalı. Önce bu seçim kazanılmalı” dedi.

ATİLA: GÖREVDEN KAÇMAM DEMİŞTİM AMA BÖLEN OLMAK ARZUSUNDA DEĞİLİM

Bornova Belediyesi eski Başkanı Olgun Atila, daha önce de görev verilmesi  durumunda görevden kaçmayacağını açıkladığını anımsatarak, “Herkes katkı sağlayacaksa, ortak akıl-işbirliği olacaksa, bize ihtiyaç varsa bu görevden kaçmam demiştim. Ateşten gömlekse ateşten gömlek giyerim. Ama bölen olmak arzusunda olmak doğru olmaz. Tam tersine yönetenler, parti büyüklerimiz, büyükşehir başkanımız, il başkanımız, il yönetimi hepsinin uzlaşı içinde kabul edebildiği güçlü bir yapı olmalı. Kendi evimizdeki birlik ve beraberliği karşı komşu da görebilmeli. Heyecan verecek, 7-24 konuşacak, umut dağıtacak biri olmalı. Bütün arkadaşlar kıymetli. En az değerli olan bizizdir belki onların içinde. Ümit ediyorum, en güzel şekilde güzel bir fotoğraf veririz” şeklinde değerlendirme yaptı.

UMUT TEKİN: İSMİNİN KONUŞULMASI ONUR VERİYOR VE…

CHP Gaziemir İlçe eski Başkanı ve 35. Dönem PM Üyesi Umut Tekin de, il başkanının hala görevde olduğuna vurgu yaparak, “Benim il başkanlığı konusunda bir talebim olmadı. Hiç müdahalem olmadığı halde ismimin konuşulması  onur veriyor tabi. Şunu da es geçmemek gerekiyor. İl başkanı ve il yönetimi hala görevde. Bu unutulmamalı. Tüzük partinin kuralı. Ya kendi içlerinden ya da yine kendileri doğru bir isimi seçecek. Seçilecek kim olursa olsun biz göreve hazırız. Mevcut il başkanımız var. Yarın bir toplantı yapacak il başkanımız da. Önümüz seçim, daha aklı selim-daha doğru bir yönetim şeklinde götürmek lazım. En doğru kararı vereceklerdir diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP