CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, 9 Eylül Üniversitesi’ndeki yemek ihalelerindeki skandalları tek tek ortaya çıkardı.
2023 -2024 yıllarında Seç San isimli firmaya; 2024 yılı Haziran ayında ise AGV isimli firmaya pazarlık usulü verilen ihalelerde üniversitenin kamu zararına uğratıldığını ortaya çıkardı.
Kılıç, “Yemek ihalelerinde Üniversite 2023-2024 yılları için 312 milyon lira; 2024 yılı Haziran ayındaki ihalelerde ise 612 milyon lira kamu zararına uğratılmıştır” dedi; konuyu TBMM gündemine taşıdı.
CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, 9 Eylül Üniversitesi yemek ihalelerinde Üniversite’nin kamu zararına uğratıldığını söyledi. Konuyu TBMM gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Kılıç, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e soru önergesi verdi.
CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, yemek ihalesindeki skandalları şöyle anlattı:
BALLI İHALELER
“2023 yılı Eylül ayında üniversitenin yemek ihale süreci başlıyor. Ancak ihale birden pazarlık usulüyle 6 aylığına 125 milyon lira bedelle Seç-San isimli firmaya veriliyor.
11 Mart 2024 tarihinde tekrar ihaleye çıkılıyor. 12 firma ihaleye giriyor ve 24 ay hizmet üzerinden yapılan ihalede en düşük fiyatı veren firma 2 yıl için 220 milyon TL teklif veriyor. Ancak bu ihale iptal edilerek ihaleye girmeyen Seç-San firması çağrılarak sadece 3 ay için 64 milyon lira bedelle ihale veriliyor. 2 yıl için 220 milyon lira nerede 3 ay için 64 milyon lira nerede. 2 yıl için 312 milyon lira kamu zararı!
ÜNİVERSİTE İHALELERDE ZARAR EDİYOR!
27 Haziran 2024 tarihinde yine ihaleye çıkılıyor. 10 firmanın girdiği ihalede yine 2 yıl için 220 milyon ile 463 milyon lira arası teklifler veriliyor. Ancak yine en düşük fiyatı veren firma ihaleyi alsa da ihale yine iptal edildi ve ihaleye hiç girmeyen AGV isimli firma pazarlıkla yine 3 ay için 104 milyon liraya ihaleyi alıyor. Üniversite bu ihalede de 612 milyon lira zararı göze alıyor!
3 aylık süre sonunda 6 Eylül 2024 tarihinde tekrar ihaleye çıkılıyor. 11 firma 24 ay için 215 milyon ile 499 milyon lira arasında teklif veriyor. Bu seferde kazanan firma ihalenin üzerinden bir aydan fazla bir süre geçmesine rağmen bekletiliyor.
SKANDAL SKANDAL ÜSTÜNE
Skandallar bununla da kalmıyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Genel Sekreteri Engin Basmacı’nın koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda ihale şartnamesini aynı zamanda akrabası da olan Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı sözleşmeli personeli Nebahat Öncel’in hazırladığı, üniversiteden önce İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’nde çalışan Öncel’in yemek ihalesi nedeniyle soruşturma geçirdiği de gelen bilgiler arasında. Basmacı’nın o dönem de, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’nde Destek Hizmetleri Başkanı olarak görev yaptığı biliniyor. Öte yandan Buca Tınaztepe Kampüsü’nde, ihalelerin şartnamesini hazırlayan Basmacı’nın yakını Nebahat Öncel’e kantin-restoran veriliyor. Üniversite ile kendi arasında sözleşmesi bile bulunan kiralama işlemini yapan Nebahat Öncel yemek ihaleleri sürecinin ardından üniversiteyle ilişiğini kesiyor.
BİLİM YUVASI DEĞİL SKANDALLAR YUVASI
Eskiden verdiği eğitimle sağlıktan ekonomiye, sanattan mühendisliğe kadar geniş bir yelpazede yetiştirdiği beyin gücünü ülkemize kazandıran mezunu olduğum Dokuz Eylül Ünversitesi, AKP’nin liyakata göre değil de sadakata göre atadığı yönetici kadrolarıyla zaman içinde adı skandallarla anılan bir kurum haline geldi. Böyle bir bilim yuvasının bu şekilde yönetiliyor olması bizi derinden üzüyor. Ekonomik olarak çok zor günlerden geçiyoruz. Emekçinin servisinden su ısıtıcısına kadar tasarruf edilirken kamunun kaynaklarını eşe dosta peşkeş çekmek, kurumları yandaşlara arpalık yapmak ahlaksızlıktır. Gözümüz tüm kurumların üstünde. Her türlü yolsuzluğu, ahlaksızlığı ortaya çıkararak tüyü bitmemiş yetimin hakkını savunmaya devam edeceğiz.”
BAKANLIĞA SORDU
CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, ihale skandalını Meclis gündemine getirdi. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi veren Kılıç, şu soruların yanıtlanmasını istedi:
.Dokuz Eylül Üniversitesi’ndeki yemek ihaleleri neden iptal ediliyor?
.24 aylık ihaleler iptal edildikten sonra neden 3 aylık dilimler halinde veriliyor?
.İhaleye girmeyen firmalar neden pazarlık usulü ile çağırılıp daha yüksek bedellerle ihaleleri almaları sağlanıyor?
.Bu ihale süreçlerinde kurumun toplam zararı ne kadardır?
.Pazarlık usulü ile yemek ihalesini kazanan firmalarla üniversite yönetiminin nasıl bir bağı var?
.Daha önce ihale şartnamelerini hazırlayan Nebahat Öncel’e Buca’daki Tınaztepe kampüsünde kantin-restoran yeri hangi sebeple, neyin karşılığında verildi?
İlginizi çekebilir: “Gençler arasında suç oranlarındaki artışın nedenlerinin araştırılması” önergesi reddedildi