Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Çiftçi dayanacak gücünü kaybetti: Köyler boşalıyor

Tarımsal üretim hızla düşüyor, çiftçi borç yükü altında eziliyor. Uzmanlara göre çözüm kamucu politikalar ve güçlü kamu desteği.

Tarımsal üretim hızla düşüyor, çiftçi borç yükü altında eziliyor. Uzmanlara

Türkiye’nin dört bir yanında farklı ürünler yetişmesine rağmen tarımsal üretim her geçen gün azalıyor.

Artan maliyetler, yetersiz kamu destekleri ve ekonomik kriz, çiftçileri üretimden uzaklaştırıyor. Zirai don ve kuraklık gibi afetlerin de etkisiyle bu yıl üretimde daha büyük düşüşler bekleniyor.

Tarımdan kopuş, gıda fiyatlarına zam olarak yansıyor.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) İstanbul Şube Başkanı Murat Kapıkıran, yaşanan krize dikkat çekerek çözümün “kamucu politikalar” olduğunu söyledi. BirGün’e konuşan Kapıkıran, tarımdaki çöküşün sadece çiftçiler için değil, tüm toplum için bir gıda güvenliği tehdidi oluşturduğunu vurguladı.

“Tarımsal üretimdeki azalma sadece donla açıklanamaz. Bu, iklim değişikliği karşısında önlem alınmamasının ve piyasaya terk edilen tarımın bir sonucu. Kamusal fonlar ve denetim mekanizmaları oluşturulmadığı için üretici de tüketici de korunamıyor.”

Çiftçi kredilere bağımlı hale geldi

Kapıkıran, Tarım Yasası ile birlikte çiftçilerin gayrisafi milli hasıladaki payının %1’den %0,5’e düştüğünü belirtti. Üreticinin bu kaybı krediyle telafi etmeye çalıştığını vurgulayan Kapıkıran, toplam kredi borcunun 1 trilyon liraya yaklaştığını söyledi: “Sigortasız çiftçi bu yıl iflas etti. Borcunu ödeyemeyen üretici, yeni sezona hazırlanamıyor. Üstelik tarım alanları da imar baskısı altında. Tarlalar hastanelere, maden sahalarına dönüşüyor.”

‘Bu kafayla bu iş yürümez’

Malatya’da kayısı üreticiliği yapan Yasin Toprak, üreticinin artık köyde kalmak istemediğini söyledi:

“Devlet destek verse de yeterli olmuyor. Köyde kimse kalmadı. Hayvan kalmadı. Eskiden 200 hayvan vardı, şimdi bir tane bile yok. Hesap ortada, 100 dönüm yerden elde edilen gelir bir ailenin bir yılını geçindirmeye yetmiyor. Bu kafayla çiftçilik yapamazsın.”

Yeni destek sistemi üreticiyi zorluyor

Trakya’da buğday üretimi yapan Egemen Ilgın ise devlet desteklerinin azaldığını ve geç ödendiğini belirtti:

“Yeni sistem daha az destek veriyor. Girdi maliyetleri yüksek. Miras hukuku nedeniyle tarım arazileri bölünüyor. Gençler köyde kalmıyor. Genç çiftçiler için sigorta primi zorunlu olmalı.”

Uzmanlara göre, tarım politikalarında acil değişiklik yapılmazsa Türkiye’yi daha büyük bir gıda krizi bekliyor. (Kaynak: Birgün)

Demokrat Gündem