DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22735402,92%
İzmir
36°

AZ BULUTLU

üst menü altı
Deprem Komisyonu: Kolon kesmeye ağır ceza gelsin!

Deprem Komisyonu: Kolon kesmeye ağır ceza gelsin!

ABONE OL
21 Nisan 2023 09:07
Deprem Komisyonu: Kolon kesmeye ağır ceza gelsin!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TBMM Deprem Araştırma Komisyonu’nun hazırladığı raporda, kolon kesme cezasının artması talep edilirken belli bölgelerde metro, park gibi kamu projeleri sebebiyle değer artışı meydana gelmesi halinde bunun üzerinden pay alınarak kentsel dönüşüm finansmanında kullanılabileceği vurgulandı.

TBMM Deprem Araştırma Komisyonu’nun hazırladığı raporda, Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinde yaşanan yönetsel sıkıntılar nedeniyle, deprem bölgesinde görevlendirilen valilerin o bölgeyi iyi bilen kişiler arasından seçilmesi önerildi. Kentsel dönüşümde kredi ve faiz desteğinin sağlanmasına dikkat çekilen raporda, belediyelerin bütçelerinin yüzde 10 ile emlak vergilerinin belli oranını kentsel dönüşüm projeleri için ayırmaları istendi. Raporda, belli bölgelerde metro, park gibi kamu projeleri sebebiyle değer artışı meydana gelmesi halinde bunun üzerinden pay alınarak kentsel dönüşüm finansmanında kullanılabileceği vurgulandı.

GÜÇLENDİRMEYE ÖNCELİK
 

TBMM’nin deprem raporunda şu tespit ve öneriler yer verildi:

Kentsel dönüşüm uygulamalarında ısınma/soğuma maliyetini azaltan, enerji verimliliğini arttıran mekanlar tercih edilmeli.

Kentsel dönüşümde güçlendirme seçeneği teşvik edilmeli. Uygulama ve finansman boyutlarında alternatifli seçenekler oluşturularak güçlendirmenin önü açılmalı. Güçlendirmeyi teşvik edilmesi için güçlendirme kredilerinin miktarı ve vadesi arttırılarak bu kredilere sağlanan faiz desteği oranı yükseltilmeli.

RANT ARTIŞI DÖNÜŞÜME

Dünyada kullanılan Vergi Artışına Dayalı Finansman Yöntemi (Tax Increment Financing-TIF) kentsel dönüşüme kaynak sağlamaya yönelik alternatif yöntemler arasında değerlendirilmeli. Bu finansman yöntemi ile bir bölgede altyapı projelerinin (metro, hafif raylı sistem vb.) yanı sıra üstyapı (park, rekreasyon) ve benzeri kamu projeleri sebebiyle değer artışı meydana gelmesi durumunda hesaplanacak değer artışı üzerinden pay alınarak kentsel dönüşümün finansmanında kullanılması sağlanmalı. (Milliyet – Önder Yılmaz)

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP