Diyanet İşleri Başkanlığı’nın görev alanına dair köklü değişiklikler içeren yasa teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.
Bazı Kanunlarda ve 660 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de (KHK) değişiklik öngören düzenlemeyle Diyanet, artık Kur’an-ı Kerim meallerini hem talep üzerine hem de resen inceleyebilecek.
Sakıncalı bulunan mealler toplatılacak, imha edilecek
Din İşleri Yüksek Kurulu’nun İslam dininin temel nitelikleri açısından sakıncalı bulduğu mealler hakkında Başkanlık, yetkili yargı mercilerine başvurarak yayımın durdurulması, dağıtılanların toplatılması ve imhasını talep edebilecek.
İnternet yayınlarına erişim engeli
Yasa teklifine göre, dini yayınların internet ortamında paylaşılması halinde Başkanlık, içeriğin kaldırılması ve erişimin engellenmesi için mahkemeye başvurabilecek. Mahkeme kararıyla içeriğin kaldırılması veya erişimin engellenmesi sağlanabilecek. Karara itiraz edilmiş olsa bile, erişim engeli veya toplatma işlemleri durdurulamayacak.
Manevi Danışmanlık Hizmetleri Genişliyor
Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü, öğrenci yurtları, eğitim kurumları, gençlik merkezleri, ceza infaz kurumları, sağlık kuruluşları, sosyal hizmet merkezleri gibi yerlerde işbirliği esasına göre manevi danışmanlık ve din hizmeti sunacak.
Kurban kesimi organizasyonları denetim altında
Düzenlemeye göre vekaletle kurban kesimi faaliyetleri, Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından denetlenecek. Göçmen, engelli, bağımlı ve afetzedeler gibi dezavantajlı gruplara yönelik manevi danışmanlık hizmetleri de yürütülecek.
Okuma salonları ve gençlik merkezleri açılacak
İhtiyaç duyulan bölgelerde okuma salonu, aile ve dini rehberlik merkezi, gençlik çalışmaları merkezi gibi yapılar kurulabilecek. Bu merkezlerin yönetimi ve işleyişi de Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek.
Cami ve kursların müştemilatları kiralanabilecek
Diyanet’e bağlı cami, mescit ve Kur’an kurslarının müştemilatında bulunan alanların kiralanması ve işletilmesiyle ilgili süreçler Genel Müdürlük tarafından yürütülecek.
Personel Atamaları ve Sınav Uygulamaları Değişiyor
Diyanet İşleri Başkanlığı’nda, Başkanlık müftüsü, müşaviri ve vaizi gibi unvanlardaki personel, başkanın uygun gördüğü kadrolara atanabilecek. KPSS (B grubu) puanı esas alınarak belirlenen adaylar arasından yapılacak sözlü sınav başarı sırasına göre ilk defa açıktan atama yapılacak.
Sınav görevlilerine ücret
Başkanlık bünyesindeki sınavlarda görev alan soru hazırlama komisyonu, sınav komisyonu ve sınav görevlilerine gösterge rakamları ve memur maaş katsayısı esas alınarak sınav ücreti ödenecek. Bir kişi bir yılda en fazla 10 sınavda görev alabilecek, her sınav için günlük tek ücret verilecek.
Hac ve Umre Harcamaları Denetlenecek
Hac ve umre hizmetlerine ilişkin tüm harcamalar, her yıl hac mevsimi sonunda Diyanet İşleri Başkanlığı ve gerektiğinde Cumhurbaşkanlığınca görevlendirilecek denetim elemanları tarafından denetlenecek.
Usul ve esasları Cumhurbaşkanı belirleyecek
Hac ve Umre Hesabı’nın oluşturulması, buradaki tutarların harcanması, hizmetlerde görev alacak personele ödenecek ücretler ve Hac ve Umre Kurullarının görev-yetkilerine dair esaslar Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek.
Yurt Dışı Teşkilatında Yeni Düzenlemeler
Diyanet’in yurt dışı teşkilatı, müşavirlik ve ataşeliklerden oluşacak. Sözleşmeli statüde istihdam edilen personele ödenecek aylıklarda değişikliğe gidilecek.
Din İşleri Yüksek Kurulu, Diyanet dışındaki alanlarda tanınmış dinî kültür, tecrübe ve ihtisas sahibi kişilerden rapor, tebliğ, makale, kitap hazırlanması, tercüme yapılması veya vaaz verilmesi amacıyla yararlanabilecek.
İlginizi çekebilir: Cumhurbaşkanı Erdoğan imzaladı: 728 kişilik müfettiş listesi Resmi Gazete’de