Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Ege’de deprem fırtınası

Ege Denizi’nde Santorini Adası çevresinde meydana gelen depremler, bölge halkını tedirgin etti.

Ege Denizi'nde Santorini Adası çevresinde meydana gelen depremler, bölge halkını

28 Ocak’tan bu yana 450’den fazla sarsıntı kaydedilirken, Yunanistan hükümeti adada yaşayanları kademeli olarak tahliye etme planları yapıyor. Peş peşe gelen depremler, Türkiye’nin kıyı şehirlerinde de hissediliyor. Milas, Bodrum ve Kaş gibi bölgeler sarsıntılardan etkilendi.

Prof. Dr. Naci Görür’den İzmir için kritik uyarı

Ege’de yaşanan depremler, Türkiye’nin deprem gerçeğini bir kez daha gündeme getirdi. Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, özellikle İzmir’in büyük risk taşıdığını vurguladı. Görür, “İzmir’de üzerinde aktif fay hatları bulunan binalar var. Üzerinden bu kadar yıkıcı fay hattı geçen başka bir şehir yok. Ancak biz bunun farkında değiliz” dedi.

İzmir’de deprem riski taşıyan en az 15 aktif fay hattı olduğunu belirten Görür, yetkililerin bu konuya yeterince önem vermediğini söyledi. “Deprem olduktan sonra bakarız” mantığının tehlikeli olduğuna dikkat çeken uzman, “Bu faylar hareketlenirse şehir büyük zarar görür. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’nın bu durumu öncelikli gündemine alması gerekir” diye konuştu.

İzmir 2020’de büyük bir deprem yaşadı

İzmir, 30 Ekim 2020’de 6.6 büyüklüğündeki Sisam Depremi ile sarsılmış ve büyük kayıplar vermişti. Seferihisar açıklarında meydana gelen deprem, İzmir’de birçok binanın yıkılmasına neden olmuş, Bayraklı ilçesinde ağır yıkım yaşanmıştı. Sığacık’ta ise tsunami dalgaları kıyı bölgeleri su altında bırakmıştı.

Uzmanlar, İzmir’in tarih boyunca büyük depremler yaşadığını hatırlatarak, gerekli önlemlerin alınmaması durumunda benzer yıkımların tekrar yaşanabileceğini belirtiyor. Görür, İzmir milletvekillerinin ve belediye yönetiminin bu tehlikenin farkında olması gerektiğini vurgularken, şehirdeki yapı stoğunun acilen gözden geçirilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Deprem gerçeği ve alınması gereken önlemler

Türkiye, fay hatları üzerinde bulunan bir ülke olarak sık sık büyük depremlerle karşı karşıya kalıyor. 1999 Gölcük ve Düzce depremleri, 2020 İzmir depremi ve 2023’te yaşanan Kahramanmaraş merkezli felaketler, ülkede depreme karşı hazırlıklı olunması gerektiğini bir kez daha gösterdi.

Uzmanlar, İzmir’in depreme dayanıklı hale getirilmesi için:

Fay hatları üzerindeki yapıların tespit edilmesi,

Riskli binaların güçlendirilmesi veya yıkılarak yeniden inşa edilmesi,

Şehir planlamasında deprem gerçeğinin öncelikli olarak ele alınması gerektiğini belirtiyor.

Ege Denizi’nde yaşanan sarsıntılar, bölgedeki deprem tehlikesinin canlı olduğunu gösterirken, İzmir ve çevresindeki yapıların depreme dayanıklı hale getirilmesi konusunda yetkililerin harekete geçmesi gerektiği vurgulanıyor.

Demokrat Gündem