DOLAR 32,2646 0.06%
EURO 34,7811 0.01%
ALTIN 2.404,26-0,19
BITCOIN 2052138-0,07%
İzmir
26°

AÇIK

üst menü altı
EYT’de 5 bin gün pirime ve kısmi emeklilikte yaşa takılanlar öfkeli:  ‘Aldatıldık, hakkımız gasp edildi’

EYT’de 5 bin gün pirime ve kısmi emeklilikte yaşa takılanlar öfkeli: ‘Aldatıldık, hakkımız gasp edildi’

ABONE OL
28 Mart 2023 16:23
EYT’de 5 bin gün pirime ve kısmi emeklilikte yaşa takılanlar öfkeli:  ‘Aldatıldık, hakkımız gasp edildi’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) mağdurları, hükümetin açıkladığı düzenlemeden sonra emekli olacaklarını düşünüp kalan günlerini tamamlamak için bankalara gidip kredi çektiklerini ve ancak 5 bin gün pirim sözünden vazgeçilmesi ve kısmi emeklilikte yaş koşulunun kaldırılmamasına tepki göstererek, "Milyonlarca insan emekli olabilmek için bankalara borçlandı. Hükümet verdiği 5 bin prim sözünü tutmadı, kısmi emeklilikte yaş koşulunu kaldırmadı. Günlerini tamamlamak için kredi çeken insanlar kredi taksitlerini ödeyemez durumda.  Mağdurlar emeklilik haklarını kaybetme ve bankalara icra olma riski ile karşı karşıya. Bu sorunu çözün artık" dedi. 

DEMOKRAT GÜNDEM- EMİN ŞANLI- Sayıları yüzbinleri aşan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) hükümetin yaptığı son düzenlemeden istediklerini bulamamaktan şikayetçi. EYT düzenlemesiyle 5 bin pirim gününü tutanların emekli olabileceği açıklamasıyla bankalara gidip kredi çektiklerini ve borçlanarak eksik günlerini kapattıklarını belirten EYT'liler, pirim gün sayısının arttırılması nedeniyle mağdur olduklarını belirtiyor. 

KREDİ ÇEKİP KALAN GÜNLERİMİZİ ÖDEMEK İSTEDİK AMA.. 

Kendilerine söz verildiği ve açıklamalarda belirtildiği gibi 5 bin günü tamamlayanların emeklilik hakkının verilmesi gerektiğini kaydeden EYT'liler, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı sayın Bakan Bilgin’e ve hükümet yetkililerin söylediklerine güvendik. Yılbaşı zamlarını beklemeden kredi çekip kalan günlerimizi ödemek istedik ancak 5 bin prim sözü tutulmadı, prim gün sayısı arttırıldı. Emekli olamayan binlerce kişi var.  Yeniden EYT mağduru olanlar olarak sürecin çözülmesini ve söz verildiği gibi emekli olmayı bekliyoruz" ifadelerini kullandı. 

1 MİLYON 300 BİN KİŞİ MAĞDUR EDİLDİ

Demokrat Gündem'e (www.demokratgundem.com) yaşadığı mağduriyetleri anlatan EYT Mağduru Leyla Yurdakul, hükümet yetkililerinin yaptığı açıklamaları örnekleyerek, "Bakan Bilgin, çıktığı her yerde 1999 öncesi bütün haklarınızı veriyoruz, prime takılanlar olmayacak" dedi. AK Parti Grup Başkanvekili Akbaşoğlu ve Yılmaz Tunç, defalarca "5 bin gün" diye ifade ettiler, "hakkınızı veriyoruz" dediler. Resul Kurt, A Haber'e çıktı ve "5 bine bakıyoruz, tamamladıysanız yılbaşından sonra zam gelecek ödemelere" dedi. 31 Aralık Cumartesi günü SGK açık bırakıldı ve doğum, askerlik için borçlanmalar yapıldı. SGK o dönem '1 milyon 100 bin kişi borçlanma yaptı' diye açıklama yaptı. Bu rakamın büyüklüğünü görünce şaşırmamak mümkün değil. Bir de benim gibi gününü doldurmuş ve borçlanmaya ihtiyacı olmayanlar var. Bu mağduriyet yaşayanların toplam sayısı 1 milyon 300 bin kişiyi buluyor"  dedi. 

KANDIRILDIK, HAKKIMIZ GASP EDİLDİ

Herkesin üç maymunu oynadığini savunan Leyla Yurdakul,  eleştirilerini, “Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2 milyon 250 bin kişi ilk etapta emekli olacak dedi. Biz bu 1 milyon 300 bin kişi de bunun içerisindeyiz. Her ne olduysa son birkaç günde birden herkes üç maymunu oynadı ve  şapkadan emeklilik hakkımız değil sadece yaş çıktı. İşverenlerin tazminat konusunda sıkıntı yarattığı söyleniyor. Her açıklamada 5 bin gün yeterli dendi, borçlanma yapın dendi. Sonra sadece yaşı kaldırıyorsun. Artık bu bir hak arayışının ötesine geçti. Kandırıldık, hakkımız gasp edildi” şeklinde sıraladı. 

SİYASİ ÇAĞRI YAPMAYI DA DÜŞÜNÜYORUZ

Koalisyon yapılması gereken en büyük partinin EYT mağdurları olarak kendilerinin olduğunu söyleyen Leyla Yurdakul, sorun ve taleplerinin çözülmemesi durumunda seçim zamanı siyasetçilere son çağrılarını yapacaklarını söyledi. 

SEÇİM SÜRECİNE GİRERKEN HALA BİZİ YOK SAYIYORLAR 

EYT Mağduru Leyla Yurdakul, şöyle konuştu:  “Seçime girerken nasıl böyle bizi yok saydıkları hakikaten anlaşılır gibi değil. Hepimizin taraf olduğu bazı tabii ki siyasi partiler var ancak biz apolitik bir grubuz. Bizim içimizde her partiden insan var ama şu an öyle bir durum var ki arkadaşlarımız AK Parti’den istifa edip ekran görüntülerini paylaşıyorlar. Bunu nasıl göze alabiliyorlar? CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel bize mecliste destek çıkan bir açıklama yaptı. İYİ Partili yöneticiler de açıklamalarda bulundu. Fatih Erbakan’ın bu konuda, ittifaka katılmadan önce söylemleri oldu ama şimdi ne diyeceğini bilmiyoruz. Gördüğünüz gibi siyasi malzeme olduk. Ben bireysel olarak en az 5 kişiyi etkiliyorum. Küçük küçük partilerle koalisyon yapmaya çalışmak yerine bizlerle yapılmalı. Erdoğan’ın iki dudağına baktığımızı biliyoruz ama mağduriyetimiz çözülmez ise seçim zamanı siyasi çağrı yapmayı da düşünüyoruz."

MAĞDURİYET ÇOK BÜYÜK BOYUTTA

Diğer mağdurların yaşadıklarını da anlatan Leyla Yurdakul, açıklamalarını, “Öyle bir boyutta ki kanser hastası arkadaşlarım var. Ne şartlarda bunları almışlar. Emekli annesine, babasına kredi çektirenler var. Pilav arabasını, ekmek teknesini satan arkadaşlarım var. Aralık ayının sonunda alındı bu krediler ve üçüncü döneme giriyor, arkadaşlarımız bunları ödeyemez haldeler çünkü onlar maaşlarını alıp bu kredileri öyle ödeyeceklerini düşünüyorlardı. Artık bu ayın sonunda icralık olacaklar. Çok büyük ve fazla bir kitleyiz. Twitter’da çok aktif şekilde çalışan bir grubuz. Mesela bugünkü bizim odamızın gündem etiketi, 5 bin ve kısmiyi yok sayma idi" şeklinde sürdürdü. 

ÇÖZMENİN ÖTESİNDE DAHA ÇOK MAĞDURİYET GETİRDİLER

“Cumhurbaşkanı Erdoğan EYT sorununu çözeceğini söyledi ama yine çözülemedi. 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlar olarak, bu mağduriyeti yaşayanlar olarak bizler birer EYT’liyiz. Şimdi bakanlar, vekiller, işte Cumhurbaşkanı çıkıyor 'biz EYT’yi çözdük' diyor ama EYT çözmenin ötesinde bu yapılan düzenleme daha çok mağduriyet getirdi" diyen EYT Mağduru Yurdakul, sözlerini, "Bizde 8 Eylül 1999 öncesinde kadınlarda 20 yıl erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresini doldurmuş ve 5 bin  günü doldurmuş her kişi emekli oluyordu. Bizler sözleşmelerinizi böyle yaptık sonra 2002’de gelen bir yasayla bizim 5 bin günlerimiz kademeli olarak sigorta giriş tarihlerimizi göre değiştirildi. Örneğin bir arkadaşım 5 bin 400 günden emekli olurken ben 5 bin 975 güne tabiyim ve yıllardır biz bu EYT’nin mücadelesini veriyoruz. Biz aslında sigorta girişinde yaptığımız o sözleşmelerinizi değiştirildiğini ve bunu kabul etmediğimizi her türlü mecrada yıllardır haykırıyoruz” şeklinde sonlandırdı. 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP