DOLAR 32,3314 0.24%
EURO 35,0826 -0.15%
ALTIN 2.296,370,84
BITCOIN 22843340,81%
İzmir
22°

PARÇALI BULUTLU

üst menü altı

Firavun Tutankamon’un yüzü, bilim insanları tarafından yeniden canlandırıldı

Firavun Kral Tutankamon'un yüzü, Avustralyalı, Brezilyalı ve İtalyan bilim insanlarından oluşan bir ekip tarafından kullanılan bir teknikle yeniden canlandırıldı.

ABONE OL
31 Mayıs 2023 18:20
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sputnik adlı haber kaynağında yer alan habere göre, uluslararası bir bilim insanları ekibi, Firavun Tutankamon’un kafatasının ölçülerini ve referans resimlerini kullanarak yüzünü yeniden oluşturdu. Bu çalışmada, günümüz Mısırlılarından elde edilen veriler rehber olarak kullanıldı. Diğer teknikler de kullanılarak Tutankamon’un yüzü aşamalı olarak yeniden canlandırıldı.

Brezilyalı grafik uzmanı ve çalışmanın ortak yazarı Cicero Moraes, “Bu benim için, narin yüzlü genç bir adama benziyor. Ona baktığımızda, büyük sorumluluğu olan bir politikacıdan çok, genç bir öğrenci görüyoruz, bu da tarihsel şahsiyeti daha da ilginç hale getiriyor” dedi ve ekledi: “Kafatasının üç boyutlu bir modelini oluşturmak, bilgi izlerini birbirine bağlama gibi bir dedektiflik çalışmasıydı. Mevcut orantı verilerini ve bazı önemli sefalometrik ölçümleri kullanarak, sayısal bir kafatasını Tutankamon’un kafatası gibi şekillendirmek mümkündü.”

“Gerçek yüzle iyi bir uyum sağladığımızdan eminiz”

Moraes, bu verilerle dudakların boyutunu, göz yuvarlarının konumunu, kulakların yüksekliğini ve burnun boyutunu yeniden oluşturduklarını belirtti. “Bu tahminler, farklı soydan gelen ve yaşayan bireylerin bilgisayarlı tomografi taramaları üzerinde yapılan istatistiksel çalışmalara dayanmaktadır. Yaşayan insanlardan elde edilen verilerle, geliştirdiğimiz projeksiyonları gerçek ölçümlerle karşılaştırdığımız çalışmalar sonucunda genel olarak gerçek yüzle iyi bir uyum sağladığımızı düşünüyoruz” dedi.

Çalışmanın ortak yazarlarından Michael Habicht, Avustralya’daki Flinders Üniversitesi’nde Mısırbilimci ve arkeolog olarak çalışmaktadır. Habicht, “Yeniden yapılandırmamız, 2005 yılında Fransız bir ekip tarafından yapılan çalışmaya inanılmaz derecede yakın. Ayrıca Tutankamon’un antik tasvirlerine, özellikle de mezar hazinesindeki nilüfer çiçeğinin üzerindeki baş ile de örtüşüyor” dedi.

Bu çalışma, Brezilyalı Cicero Moraes ile birlikte Francesco Galassi, Elena Varotto ve Thiago Beaini’nin de yer aldığı bir ekibin çalışmasıdır. Bu çalışma, İtalyan Journal of Anatomy and Embryology dergisinde yayımlanacak.

Tarihçi ve Mısırbilimci olan İngiliz arkeolog Howard Carter, Kasım 1922’de Mısır’ın Luksor kentindeki ünlü Krallar Vadisi’nde Firavun Tutankamon’un mezarını ve hazinesini keşfetmişti. Bu keşif, Mısır tarihinin en büyük arkeolojik buluntularından biri olarak kabul edilmektedir.

“Bilgi izlerinin birbirine bağlandığı bir dedektiflik çalışmasıydı”

Yeniden canlandırılan Tutankamon’un yüzü, bilim insanlarının çeşitli teknikler ve bilgi izlerini birleştirerek elde ettikleri sonuçlarla ortaya çıkmıştır. Ancak, bu rekonstrüksiyonlar bilimsel çalışmalar olsa da, bazı öznel yorumlara dayanmaktadır ve kesinlikle Firavun Tutankamon’un gerçek yüzü olduğu iddiasıyla sunulmamaktadır. Bununla birlikte, bu çalışma, Tutankamon’un fiziksel özelliklerinin daha iyi anlaşılmasına ve tarihi şahsiyetin daha canlı bir şekilde hayal edilmesine yardımcı olmaktadır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP