Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Sosyal Medya

Fon soruşturması şirket ve banka yöneticilerine uzandı

Sermaye piyasalarını sarsan dev fon soruşturmasında operasyon düğmesine bir kez daha basıldı.

Sermaye piyasalarını sarsan dev fon soruşturmasında operasyon düğmesine bir kez

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terörizmin Finansmanı ve Aklama Suçları Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, halka açık dört dev şirketin hisse hareketleri mercek altına alındı.

Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) sunduğu raporlar ve yazılı başvurular doğrultusunda başlatılan incelemeler neticesinde aralarında Altınbaş Holding’in sahibi Nusret Altınbaş ile banka ve portföy yöneticilerinin de yer aldığı 31 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.

Emniyet güçlerinin düzenlediği eş zamanlı baskınlarda 26 şüpheli yakalanarak gözaltına alınırken, aile fertlerinin mal varlıkları donduruldu.

DÖRT DEV ŞİRKETİN HİSSELERİ MERCEK ALTINDA: HOLDİNG YETKİLİSİ GÖZALTINDA

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan resmi bilgilendirmede, soruşturmanın piyasada işlem gören Işıklar Enerji ve Yapı Holding A.Ş. (IEYHO), Vişne Madencilik Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş. (VSNMD), Odine Solutions Teknoloji Ticaret ve Sanayi A.Ş. (ODINE) ve Tera Finansal Yatırımlar Holding A.Ş. (TRHOL) paylarına odaklandığı aktarıldı. Hakkında gözaltı kararı çıkarılan Altınbaş Holding sahibi Nusret Altınbaş’ı yakalama çalışmaları devam ederken, aynı operasyon kapsamında kardeşi ve holding yetkilisi İnan Altınbaş gözaltına alındı. Başsavcılık açıklamasında, “Soruşturma işlemleri ilgili mevzuat çerçevesinde titizlikle sürdürülmektedir” ifadelerine yer verildi.

GÖZALTINA ALINAN İSİMLER NETLEŞTİ: BANKA VE PORTFÖY DEVLERİ LİSTEDE

Operasyon kapsamında gözaltına alınan 26 kişinin kimlikleri ve görev yaptıkları kurumlar da belli oldu. Soruşturma dosyasındaki bilgilere göre; Pirnus Yapı Gayrimenkul A.Ş. Fatih Şubesi Müdürü Çetin Genç, Eski Bürokrat ve Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörü Eren Yeşilyurt, Alnus Yatırım Yönetim Kurulu Üyesi Fadimenur Demir, Alnus Yatırım Yönetim Kurulu Başkan Vekili Metin Kartal Emür, Almus Yatırım Menkul Değerler Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Tahir Özek, A1 Capital Portföy Yönetimi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Terzi, Atlas Portföy yöneticileri ve çalışanları Gülsüm Doğan, Hakan Avdan, Zuhal Topaloğlu, Konuralp Özkan, Osman Uçar ile Canan Özdemir listede yer aldı.

Ayrıca Pardus Portföy Yöneticisi Rüstem Karakaya, Pardus Portföy Yöneticisi Furkan Açar, Pardus Portföy Yönetim Kurulu Üyesi Ali Cesur, Pardus Portföy Genel Müdürü Mehmet Selim Tunçbilek, Pardus Portföy Çalışanı Ahmet Haluk Güner, Hedef Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı Yönetim Kurulu Üyesi Neda Soydan, Hedef Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Eryılmaz, Hedef Portföy Yönetimi Portföy Yöneticisi Mustafa Zeki Kayahan, Hedef Portföy Çalışanı Anıl Tokat, Tera Portföy Yöneticisi Ayşegül Kaya, Altınbaş Holding Yetkilisi İnan Altınbaş, Banka Portföy Yöneticileri Ümit Yılmaz ile Burak Poyraz ve Banka Finans Yöneticisi Yasemin Yılmaz gözaltına alınan isimler arasında yer buldu.

TUTUKLU SAYISI 84’E YÜKSELDİ: SON ÜÇ AYIN HESAP HAREKETLERİ İNCELENİYOR

Eylül ayının ortasından bu yana ivme kazanan dev soruşturmada bugüne kadar 84 şüpheli tutuklanırken, 282 isim hakkında adli işlem yapıldı. Yedi portföy şirketine ait ve tasfiyesine karar verilen 131 fon üzerindeki adli incelemeler derinleştirilerek sürdürülüyor. Şüphelilerin son üç aya ait hesap hareketlerini detaylıca inceleyen uzman ekipler, kriz öncesinde bu hesaplardan kaç kişinin ne kadarlık finansal hacimle çıkış yaptığını tek tek analiz ediyor.

BAKAN ŞİMŞEK’TEN KARARLILIK MESAJI: “10 MİLYON ÜSTÜ KAZANANA HUKUKİ TAKİP”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sürece ilişkin yaptığı son değerlendirmede fon tasfiyesi operasyonunda kamu kaynaklarının kesinlikle kullanılmayacağını vurguladı. Süreçte 10 milyon lira ve üzerinde haksız kazanç elde eden odaklara gönüllü iade çağrısı yapan Bakan Şimşek, “Nihai tasfiye zaman alacak, burada küçükleri ve para piyasası fonlarını önceliklendireceğimizi söyledik, bu da temel ilkelerden bir tanesi” şeklinde konuştu. Şimşek, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki yasal düzenlemenin tamamlanmasıyla birlikte 1 milyon liraya kadar olan yatırımcı ödemeleri için hızlıca aksiyon alınacağını kaydetti.

MECLİS’TEKİ DEV DÜZENLEME: 1 MİLYON LİRAYA KADAR ARA ÖDEME YAPILACAK

TBMM Genel Kurulu’na gelen kanun teklifi, tasfiye sürecindeki fon yatırımcılarına nefes aldıracak kritik maddeler içeriyor. Düzenlemeye göre, Sermaye Piyasası Kurulu’nun gözetim ve denetiminde yürütülecek süreçte, net yatırım tutarı 1 milyon liranın altında olan yatırımcılara anaparaları oranında, 1 milyon lira ve üzerinde yatırımı bulunanlara ise en fazla 1 milyon lira tutarında ara ödeme yapılabilecek. Soruşturma kapsamında usulsüzlüklere karıştığı tespit edilen tüm varlıklara ve şirket fonlarına Ceza Muhakemesi Kanunu hükümleri uyarınca el konulabilecek.

SORUŞTURMANIN GEÇMİŞİ: MİLAT 28 AĞUSTOS

Sermaye piyasalarını sarsan süreç, 28 Ağustos 2026’da bazı fonların düşük hacimli hisselerde çapraz işlemlerle sekiz ayda yüzde 3 binin üzerinde değer kazanması ve SPK’nın sınırlama getirmesiyle başladı. 15 Eylül’de Pusula Portföy’ün ödemelerde temerrüde düşmesinin ardından SPK 17 Eylül’de 131 fonu tasfiye kararı aldı. İlerleyen süreçte iki özel jet ve bir yata el konulurken, eski AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya ve eşi, elde ettikleri 1,86 milyar TL’lik kârı TMSF hesaplarına iade etti.

Süreç içerisinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında Fon Koordinasyon Kurulu kuruldu, DDK inceleme başlattı. 6 Ekim’de Adalet Bakanı Akın Gürlek krizden hemen önce 187,6 milyar liralık şüpheli çıkış yapan 214 gerçek ve tüzel kişinin tespit edildiğini duyurdu. Haber süreçleri nedeniyle bazı gazeteciler hakkında adli işlemler yapılırken, 20 Ekim’de SPK Başkanı Mahmut Sütçü görevden alındı. Son olarak 21 Ekim itibarıyla düğmeye basılan yeni operasyon dalgasıyla holding patronları ve banka yöneticileri soruşturma kapsamına alındı.

Fon soruşturması şirket ve banka yöneticilerine uzandı
Demokrat Gündem