DOLAR 32,3730 0.16%
EURO 35,0879 -0.03%
ALTIN 2.325,240,26
BITCOIN 2278307-1,02%
İzmir
23°

AÇIK

üst menü altı
GİFED Başkanı Huriye Serter AYM’nin soyadı kararını değerlendirdi: ‘Cinsiyet eşitliğini sağlamada önemli bir adım atıldı’

GİFED Başkanı Huriye Serter AYM’nin soyadı kararını değerlendirdi: ‘Cinsiyet eşitliğini sağlamada önemli bir adım atıldı’

Girişimci İş Kadınları Federasyonu (GİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Serter, Anayasa Mahkemesi’nin Türk Medeni Kanunu’nun ‘Kadın evlenmekle kocasının soyadını alır’ düzenlemesini ‘eşitliğe aykırı’ bularak iptal etmesi kararını değerlendirdi.

ABONE OL
25 Mayıs 2023 14:31
GİFED Başkanı Huriye Serter AYM’nin soyadı kararını değerlendirdi: ‘Cinsiyet eşitliğini sağlamada önemli bir adım atıldı’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Serter, kadınların artık eşinin soyadını kullanmak zorunda kalmayacağına dikkat çekerek “Cinsiyet eşitliğini sağlamada önemli bir adım atıldı. Ancak tam eşitlikten yana daha pek çok adım atılması gerekiyor” dedi.

“SOYADI KİŞİLİK HAKKI”

Bir kimsenin kimliğinin belirlenmesinde en önemli unsur olan soyadı olduğunu dile getiren Serter, soyadının vazgeçilemez, devredilemez, feragat edilemez ve kişiye sıkı surette bağlı bir kişilik hakkı olduğunu söyledi.

“DAHA ATILMASI GEREKEN ÇOK ADIM VAR”

 Medeni Hukuk açısından soyadının bütün bu özelliklerinin bu güne kadar maalesef  “kadınlar” açısından geçerli olmadığına dikkat çeken Serter, şöyle konuştu: “Kadının soyadı sorunu bir kimlik sorunu olarak her zaman karşısına çıkmaktaydı. Türkiye’nin 1985 yılında onayladığı BM Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi’nin 16. Maddesinde kadının soyadı konusunda eşlerin eşit haklara sahip olması ilkesine uyulması zorunluluğu açık bir ifade ile öngörülmüştür. Ve bu konuda “Taraf devletler kadınlara karşı evlilik ve aile ilişkileri konusunda ayrımı önlemek için gerekli bütün önlemleri alacaklar denilmiştir. Bu nedenle, Türkiye’nin onayladığı bu Sözleşmeden doğan yükümlülüklerini bu güne kadar yerine getirmemesi zaten çok büyük eşitliksizlikti. İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi ve Avrupa Konseyi’nin “ Medeni Hukukta Eşlerin Eşitliği Konusundaki İlke Kararı’nda da soyadı konusunda bir eşin diğerinin soyadını kullanmaya zorlanamayacağına değinilmektedir. Kadının evlilik öncesi sahip olduğu soyadının kullanılmasına izin verilmesiyle evlilikte taraflar arasında eşitliği sağlamada önemli bir adım atılmış olsa da tam eşitlikten yana daha pek çok adım atılması gerekmektedir.

KARAR NEDİR?

İstanbul 8’inci Aile Mahkemesi’nin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi Türk Medeni Kanunu’nun ‘Kadın evlenmekle kocasının soyadını alır’ düzenlemesini ‘eşitliğe aykırı’ bularak iptal etti. 2015 yılında Yargıtay kadının soyadını evlilik birlikteliğinde yapacağı başvuruyla kullanabileceği kararını vermişti. Kadının evlenme memuruna veya nüfus idaresine müracaatı ile evlilik birlikteliği içinde kendi soyadını da koca soyadı ile birlikte kullanabilme yolu açılmıştı. Anayasa Mahkemesi’nin son kararı ile birlikte artık kadınlar evlendikten sonra da sadece kendi soyadlarını kullanabilecek. Kararın uygulanması için TBMM’de yeni bir yasal düzenlemenin yapılması gerekiyor. 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP