Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Güneş’te ilk kez kutup ışıkları gözlendi

Güneş’te, 40 bin kilometre üzerinde ortaya çıkan bir leke üzerindeki

Güneş’te, 40 bin kilometre üzerinde ortaya çıkan bir leke üzerindeki çarpıcı radyo dalgaları, bilim dünyasında heyecan yaratıyor. Manyetik kuvvetin yoğun olduğu bölgelerde oluşan Güneş lekeleri, yıldızın yüzeyine ısı transferini engelliyor. Gökbilimciler, bu olayı bir hafta boyunca dikkatle gözlemleyerek benzeri görülmemiş bir manzara keşfettiler.

Bilim insanları, Güneş’in yüzeyinde Dünya’daki Kutup ışıklarına benzeyen radyo dalgalarını ilk kez görüntüledi

13 Kasım’da Nature Astronomy dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, Güneş’ten gelen ve kutup ışıklarını anımsatan sinyaller ilk kez tespit edildi. New Jersey Teknoloji Enstitüsü’nden başyazar Sijie Yu, elde ettikleri bulguların tipik ve geçici radyo patlamalardan farklı olduğunu belirtti.

güneşte kutup ışıkları

Yu, bu keşfin yıldızların manyetik süreçlerine dair anlayışı değiştirebilecek heyecan verici bir gelişme olduğunu söyledi.

Gözlemler, Güneş’teki patlamalarda ortaya çıkan elektronların lekenin güçlü manyetik alan çizgileri boyunca hızlanmasının bu şaşırtıcı manzarayı oluşturduğuna işaret ediyor. Söz konusu sinyallerin frekansı, 1 milyon kHz’ye kadar ulaşıyor, ki bu Dünya’daki tipik kutup ışıklarının frekansı olan 100 ile 500 kHz arasındaki değerlerden oldukça farklı. Yu, “Güneş lekesinin manyetik alanının, Dünya’nınkinden binlerce kat daha güçlü olduğunu” vurgulayarak bu keşfin önemini belirtti.

Aykut POLATLI