DOLAR 32,5838 0.29%
EURO 35,0578 0.23%
ALTIN 2.456,580,85
BITCOIN 20983610,75%
İzmir
20°

AZ BULUTLU

üst menü altı
Ettehiyatu duası okunuşu ve anlamı

Ettehiyatu duası okunuşu ve anlamı

ABONE OL
21 Ocak 2023 19:02
Ettehiyatu duası okunuşu ve anlamı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Namaz kılmak İslam ibadetleri arasında ne önemlilerden birisidir ve farz kılınmıştır. Ettehiyyatü duası da beş vakit kılınan namazın ilk ve son oturuşlarında okunmaktadır. “Et-tahıyyâtü lillâhi vessalevâtü vettayyibât” şeklinde başladığı için Tahiyyat duası olarak da bilinir.

Tahiyyat duası Kur’an-ı Kerim’de yer almaz. Şafii ve Hanefi mezheplerine göre okunuşu arasında farklılıklar görünebilir. Namaz kılmak isteyen herkesin bilmesi gereken Ettehiyyatü duasının Arapça okunuşu, Türkçe Anlamı ve mealini öğrenmek için içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Ettehiyyatü Duası Arapça Okunuşu

Et-tahıyyâtü lillâhi vessalevâtü vettayyibât.

Esselâmü aleyke eyyühen-Nebiyyü

ve rahmetullâhi ve berakâtüh,

Esselâmü aleynâ ve alâ ibâdillâhis-sâlihîn.

Eşhedü en lâ ilâhe illAllâh

ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve Rasûlühü.

Ettehiyyatü Duası Türkçe Anlamı

Her türlü hürmet, salavât (dua) ve bütün iyilikler

Allâh-ü Te'âlâ'ya mahsustur. Ey Nebî! Allah'ın selâm,

rahmet ve bereketi senin üzerine olsun. Selâm, bizim ve

Allah'ın sâlih (doğru hareket eden) kullarının üzerine olsun.

Şahâdet ederim ki, Allâh-ü Te'âlâ birdir ve yine şahâdet

ederim ki, Muhammed (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem) O'nun kulu ve Rasûlüdür.

Ettehiyyatü Duası Şafii Mezhebine Göre Arapça Okunuşu

Şafiiler'in benimsediği İbn Abbas (r.a) rivayetinde "Tahiyyat duası" şöyle geçer:

“et-Tahiyyâtü’l-mübârekâtü’s-salavâtü’t-tayyibâtü lillâhi es-selamü aleyke eyyühen-nebiyyü ve rahmetullahi ve berekâtühü es-selamü aleyna ve ala ibadillah-is-salihine eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden resulullah.” (İbn Mâce, “İḳāmetü’ṣ-ṣalât”, 24; Ebû Dâvûd, “Ṣalât”, 178)

Ettehiyyatü Duası Şafii Mezhebine Göre Türkçe Meali

"Tahiyyatlar, bereketler, salavatlar ve güzel şeyler Allah'ındır Ey nebi! Allah'ın selamı, rahmeti ve bereketi senin üzerine olsun. Bize salih kulların üzerine de selam olsun. Ben şehadet ederim ki Allah'tan başka ilah yoktur ve yine şehadet ederim ki Muhammad Allah'ın resulüdür."

Ettehiyyatü (Tahiyyat) Duasının Yararları ve Önemi

Namazda ve günlük yaşamda devamlı dile getirdiğimiz Ettehiyyatü duasının önemini ve bize sağladığı yararları anlamamız çok önemlidir. Peygamber efendimiz Miraç gecesi Yüce Allah-ü Teala ile selamlaşırken söylediği sözleri iyi idrak etmemiz gerekir.

Hz. Peygamber Efendimiz (SAV) şu şekilde buyurmuşlardır:

“Bunu söylediğiniz zaman Allah’ın rahmeti ve bereketi gökte ve yerde bulunan her salih kula erişir.”

Normalde bir kimse birisini ziyarete gitse, gelenin gittiği kişiye selam vermesi gerekir. Ancak Peygamber Efendimiz Miraç Gecesi Allah'ın huzuruna gidince, O Allah'a selam vermemiş de Allah, O'na selam vermiştir. Bunun hikmeti şudur, Allah'ı Teala selam ve selametin bizatihi kendisidir. Biz bir insana selam verirken o aciz ve yaratılmış kişinin korkulardan, tehlikelerden kurtulması için Allah'tan yardım istiyoruz, Allah'a dua ediyoruz demektir.

Ettehiyyatü (Tahiyyat) Duası Ne Zaman Okunur?

Ettehiyyatü (Tahiyyat) duası beş vakit namazın ilk ve son oturuşlarında okunmaktadır. İki rekatlı namazların ikinci rekatında, üç rekat kılınan namazların ikinci ve üçüncü rekatındaki oturuşlarda okunmalıdır.

4 rekatlı namazların ikinci ve dördüncü rekatındaki oturuşlarında okunur. Bu nedenle de tüm namaz kılan kişilerin bilmesi gereken bir duadır.

Ettehiyyatü Duası ile Kuran’da Nerede Geçer?

Ettehiyyatü Duası Kuran’da yer almaz. Duanın kaynağı Miraç Gecesi Hz. Muhammed’in (S.A.V) Allah ile sohbeti sonucunda ortaya çıkmıştır.

 

 

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP