DOLAR 32,4507 -0.12%
EURO 34,8054 -0.5%
ALTIN 2.442,130,26
BITCOIN 20784880,84%
İzmir
22°

PARÇALI AZ BULUTLU

üst menü altı
O planlara AK Parti’den eleştiri geldi… Komisyon raporu oy çokluğuyla onaylandı

O planlara AK Parti’den eleştiri geldi… Komisyon raporu oy çokluğuyla onaylandı

ABONE OL
18 Aralık 2020 20:50
O planlara AK Parti’den eleştiri geldi… Komisyon raporu oy çokluğuyla onaylandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nin 2020 yılı son oturumunda Karşıyaka’ya bağlı Atakent Mahallesi’nde yapılmak istenen plan değişikliği hakkındaki imar planları AK Parti ve CHP’yi karşı karşıya getirdi. AK Partililerin itirazına karşın komisyon raporu oy çokluğuyla onaylandı.

DEMOKRAT GÜNDEM- İzmir Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi Aralık Ayı Olağan Toplantısı Üçüncü oturumu İBB Başkanı Tunç Soyer başkanlığında gerçekleşti.

Ahmet Adnan Saygun Kültür Merkezi’nde gerçekleşen toplantıda konuşan AK Partili İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, Karşıyaka Belediyesi’nin Karşıyaka Emlak Bank 2’inci etap konutlarının bulunduğu bölge için hazırlanan imar düzenlemesinde 3 bloka fazla hak verildiğini savundu.

""

HÜSNÜ BOZTEPE: VATANDAŞLARIMIZIN HAKLARI KAYBOLMASIN

AK Partili Hüsnü Boztepe, konuyla ilgili, “Burası Atakent Mahallesi’nde Yasemin Kafe’nin yakında pazar yeri olan bölge. Bin 317’ye yakın yerleşim yeri var. 4 bine yakın nüfus barınıyor. AK Parti’nin oy oranı yüzde 12-15 oranında. Geçen dönem burada 2 bloka inşaat hakkı verildi. O dönemde eleştirilerimiz olmuştu. Biz bunun yanlış olduğunu söylemiştik. 1972 yılında yapılaşma olmuş. Önü deniz bir yer. Oradaki yeşil alan baya büyüdü. Binaların yapım aşamasında zemin 0.21-0.28 arası değer kullanılmış. Sonrasında bu oran 0.35-0.40’a yükselmiş. Bugün buradaki insanlar bu plan notunu kullanmak istiyorlar. Buradaki binalar depreme dayanıksız. Buradaki hemşerilerimizin 0.35-.40 arasındaki değeri kendilerine istiyorlar. Geçen dönemdeki bloklar 0.60’a geliyor. Burada hak kayıplarının olacağını size ifade ediyoruz. Bizim önerimiz var. Karşıyaka’da Akman sokağında yapılaşma yüzde 60’ın üzerinde. Bundan 2-3 ay önce Karşıyaka’da yamuk binalarla ilgili bir karar geçirdik. Burada bir kentsel dönüşüm yapılacak ama burada alacağımız kararı bütün kente uygulayalım. Karşıyaka Belediyesi 11 bin küsur metrekare inşaat alanı olmasına rağmen belediyeden 24 bin metrekare öneri geldi. Depreme dayanıklı binalar yapılsın ama hakkaniyetli yapılsın. Orası 19 bin metrekareye bağlandı ve meclisten geçti. Şimdi aynı güzergahta olan bir yer geldi. Burada insanlara niye sıkıntı yaşatıyoruz? Verilmiş haklar var. Emsal 2’ye geliyor. Biz emsali 1 buçuğa düşürmüş oluyoruz. Bunu tekrar ilgili belediyesine iade edelim. Buradaki vatandaşlarımızın hakları kaybolmasın” dedi.

ÖZGÜR HIZAL: YÜZDE 4’ÜN ÜZERİNDE HAK ELDE ETMİŞLER

AK Parti İBB Grup Başkanvekili Özgür Hızal da, konuyla ilgili değerlendirmede bulundu. Hızal, “İzmir’i nasıl planlayacağız? İki önemli konumuz var. Bu alanın içinde birileri tarafından müsaade edilmiş 3 blok var. 2 tanesi önceki yönetim bir tanesi de bugünkü yönetim tarafından ruhsatlandırılmış. Yüzde 4’ün üzerinde hak elde etmişler. Bir kere her şeyden önce burada kamuya olan güvenin zedelenmesi söz konusu. Siz belediyeyi yönetiyorsunuz burada ortaya çıkan haksızlığı ortadan kaldırmanız gerekiyor. Yapılan yanlışı yanlışla devam ettirmekten bahsetmiyorum. 3 yıl önce de Karşıyaka’yı CHP’li bir belediye başkanı yönetiyordu şimdi de.  Aynı hata devam ediyor, devam etmeye de devam edecek. Oradaki İzmirlilere bunu nasıl açıklayabilirsiniz? Bunun izahı yok. Bunu ortadan kaldırmanız gerekiyor. Karşıyaka’da yatık binalar konusunda da bu kadar aceleci davranılmasını anlamıyorum. Bu şehirde dönüşüm için topyekun çalışma yapılıyor. Yarın buna benzer bir durumla karşılaştığımızda farklı bir hamle yaparsanız oradaki insanlara bunun hesabını veremeyeceksiniz. Aksi halde ne Karşıyaka Belediyesi’ne, ne de İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne güven kalır. Oradaki haksızlığı giderin. O 3 blokun hakkını birileri verecek. Bundan sonra atacağımız adımlarda eşitlikçi davranmamız gerekiyor. Kamu yarayı vatandaşların yararıdır. O yıkılan binaların altında kalacak olan vatandaşların hakkından daha mı önemlidir kamu yararı? Elbette değildir. Yükseklik verecekseniz verin ama yarın Karabağlar’daki binaya da verin. Bir bölgeye kişiye, mahalleye ya da belediyesine göre uygulama yapılmasın. Asıl itiraz ettiğimiz nokta bu. Tutarsızlığımız yok” diye konuştu.

CEMİL TUGAY: BU BÖLGEYİ PLANSIZ BIRAKMAMIZ DOĞRU DEĞİL

Eleştirilere yanıt vermek için söz alan Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, açıklamalarına, “Bu konuda gösterilen duyarlılık için teşekkür ederim. Biz bu kararı alırken Karşıyaka’da önce bürokratlarla, meclis üyelerimizle, komisyonlarla uzun uzun tartışarak aldık. Alelacele, düşüncesizce alınmış bir karar değil. Bölgeden pek çok vatandaşımızın önerileri ve talepleri de oldu. Bunlar da dinlenildi. Bazı şeylerin anlaşılmadığını görüyorum. Öncelikle bir şeyi ayıralım. Deprem sonrasında kentsel dönüşüm için alacağımız kolaylaştırıcı herhangi bir kararla şu an bu bölgede alacağımız kararın bir ilgisi yok. Bir bölgede böyle bir karar alalım dersek o zaman diğer bölgeler ne olacak derler. Karşıyaka’da kentsel dönüşüm çalışması gerekiyor ama konuştuğumuz alan 40 binanın olduğu bir alan. Meclise iki tane daha önerge gelecek. Hepsinin bir mantığı ve gerekçesi var. Deprem ve kentsel dönüşümle bu kararın bağlantısını kurmak doğru değil. İlerleyen süreçte kentsel dönüşümü kolaylaştırıcı kararlar alırsak eminim bu bölgede de uygulanacaktır. Bu bölgeyi plansız bırakmamız doğru değil” şeklinde başladı.

TUGAY: BU BÖLGE RANT ALANI OLARAK GÖRÜLMESİN İSTEDİK

“Buraya rastgele binalar kondurulmuş. Neye göre yapıldığını biz şu an bilemeyiz. O günün şartlarında yapılmış. Daha sonra İzmir Belediyesi şehrin genelinde 1/1000’lik planlama kararı almış. Bostanlı ve Karşıyaka’yı ayrı ayrı planlamış. Atakent alanı için bir plan kararı alınırken bugün konuştuğumuz alanla ilgili bir karar alınmamış. Şu anda orada geçerli olan bir plan notu var mı diye sorduğumuzda 1979’da alınan karar uygulanıyor. 2013 yılında bakanlık tarafından planlı alanlar imar yönetmeliği çıkıyor” diye konuşan Karşıyaka Belediye Başkanı Tugay, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Tabanda yüzde 40 yapılaşma kararı veriliyor. Özel plan notu olmayan alanlarda bunun uygulanması söyleniyor. 2015 yılına kadar hiçbir şey yapılmıyor. 2016 yılında Karşıyaka Belediyesi bu bölgede parsel bazında çalışma yapıyor. Bu çalışmayla 2 binaya ruhsat veriyor. Bu iki bina adaletsizliğe sebep olduğu söylenen binalar. Bunlar çok yoğun şekilde vatandaşın şikayetine sebep oluyor. Bu bölgenin yeşil dokusunu yok ediyorsunuz diye. Üçüncü binanın da bir hikayesi var. Bu bina riskli yapı olarak ilan edilmiş ve yıktırılmış. Ön imar onayı alınmış. Biz göreve geldiğimizde bu haldeydi. Büyükşehir’den görüş istedik. Bu alanda bir belirsizlik var, bir çalışma yapın, plan çalışması yapalım denildi. O taleple beraber bu noktaya geldik. Burada belirsizliği ortadan kaldırmak istiyoruz. O bölgeyi riskli alan ilan edelim düşünceleri olmuş ama ağır hasarlı bina yok, acil dönüşüm ihtiyacı yok. Bizde şu an bir beklenti var. Bir plan yapın da biz de binalarımızı yenileyelim beklentisi var. Aman buranın dokusunu bozmayın diyen de var. Bölgenin yeşil dokusunu korumak istedik. Yüzde 40’a çıkarılırsa 7 dönüm yeşil kaybı olacak. Biz bunu istemedik. Bu bölge sıradan bir rant alanı olarak görülmesin istedik. Karşıyaka’da kişi başına en yüksek yeşil alan bölge burasıdır.”

Açıklamaların ardından oylamaya geçildi. Oy çokluğuyla gelen komisyon raporu oylandı ve kabul edildi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP