DOLAR 32,4580 -0.11%
EURO 34,7476 -0.68%
ALTIN 2.436,150,01
BITCOIN 2069067-1,26%
İzmir
21°

AZ BULUTLU

üst menü altı
Yapı laboratuvarları yönetmeliğinde değişiklik: Numuneler taze beton ve çelikten alınacak

Yapı laboratuvarları yönetmeliğinde değişiklik: Numuneler taze beton ve çelikten alınacak

ABONE OL
15 Mart 2023 12:43
Yapı laboratuvarları yönetmeliğinde değişiklik: Numuneler taze beton ve çelikten alınacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yönetmeliğe göre kalite kontrolü için taze betondan ve betonarme çeliğinden numune alınacak. Laboratuvarlar, taşeron işletmelerden deney hizmeti kullanamayacak.

Deprem felaketi sonrası gözler yapı malzemelerine çevrilmişken, bu ürünlerin incelendiği laboratuvarlara yönelik yönetmelikte değişikliğe gidildi.

Yapı Malzemeleri ve Zemin Laboratuvarları Uygulama Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik Resmi Gazete’de yayımlandı.

Sputnik’te yer alan habere göre, yapı malzemesi laboratuvarlarının deney kapsamında; taze betondan numune alınması, taşınması, basınç deneyinin yapılması, sertleşmiş betondan yerinde numune alınması ve deneyinin yapılması, betonarme çeliğinden numune alınması ve çekme deneyinin yapılması da yer alacak.

EN AZ BİR JEOLOJİ MÜHENDİSİ ZORUNLU

Yapı malzemesi laboratuvarlarında kalite kontrolü için başta beton olmak üzere, kalite kontrolü deneyleri konusunda en az iki yıl meslek içi ihtisas alanında laboratuvar denetçi belgesine sahip inşaat mühendisi ile en az iki deney yapan eleman istihdam edilecek. Zemin deneyleri konusunda, en az iki yıl meslek içi ihtisas alanında laboratuvar denetçi belgesine sahip en az bir jeoloji mühendisi ile en az iki deney yapan eleman zorunlu olmak üzere denetçi belgesine sahip inşaat veya jeofizik mühendisi çalıştırılacak.

TAŞERONDAN HİZMET ALINMAYACAK

Laboratuvarların kapsamında kimyasal deneylerin bulunması halinde, en az iki yıl meslek içi ihtisas alanında laboratuvar denetçi belgesine sahip kimya mühendisi yer alacak. Laboratuvarda kalite yöneticisi bulundurmak zorunlu olacak. Kalite yöneticisi olarak bünyesindeki laboratuvar denetçi mühendisi veya deney yapan elemanı görevlendirilebileceği gibi, ayrıca bir kalite yöneticisi de istihdam edebilecek. Laboratuvarlar, iş yoğunluğu gerekçesiyle, taşeron laboratuvardan deney hizmeti alamayacak. 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP