Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İklim Kanunu teklifi TBMM’de geri çekildi

TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmekte olan İklim Kanunu Teklifi, muhalefet partileri ve sivil toplumun itirazları sonrası komisyona geri çekildi. DEM Parti teklifin “piyasa öncelikli” olduğunu belirterek şerh düşerken, CHP teklifin bilimsel temele dayanması gerektiğini vurguladı.

TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmekte olan İklim Kanunu Teklifi, muhalefet partileri

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda görüşmeleri süren İklim Kanunu Teklifi, muhalefet partilerinin ve çevre alanında faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinin eleştirileri üzerine tekrar değerlendirilmek üzere komisyona geri çekildi.

Kanun teklifine ilişkin süreci duyuran CHP Grup Başkanvekili Murat Emir gelişmenin kamuoyu baskısı ve etkili muhalefet sayesinde gerçekleştiğini belirtti.

Emir, “TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmekte olan İklim Kanunu, muhalefet partilerinin ve sivil toplum örgütlerinin etkili direnci sonucunda tekrar görüşülmek üzere komisyona çekiliyor. Umarız bu kez AKP grubu eleştirilere kulak veren ve bilimsel verileri önceleyen bir tutum sergiler ve ülkemiz hak ettiği bir iklim kanununa kavuşur” ifadelerini kullandı.

İklim Kanunu Teklifi ilk olarak Haziran 2024’te Meclis komisyonlarına sunulmuş, ardından TBMM Genel Kurulu’na taşınmıştı.

Teklifin ana amacı Türkiye’nin 2053 yılına kadar net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda yasal bir çerçeve oluşturmak olarak açıklanmıştı.

Teklifin içeriği çevre politikalarının piyasa odaklı aktörlere teslim edileceği yönünde eleştiriler almıştı.

DEM Parti kanun teklifine ilişkin hazırladığı muhalefet şerhinde, yasa taslağının çevresel koruma yerine sermaye çevrelerinin ihtiyaçlarına öncelik verdiğini belirtti.

DEM Parti’nin açıklamasında “Amaç, meseleyi piyasa ve patronlara teslim etmek. Bu yasa, halktan, doğadan ve bilimden yana değil” değerlendirmesi yer aldı.

Sivil toplum kuruluşları da kanun teklifinin gerçek bir emisyon azaltımı hedefi taşımadığını, iklim adaletine ve çevresel denetime yeterli yer vermediğini savundu.

Teklifin yeniden komisyona çekilmesi, bu eleştirilerin Meclis gündeminde karşılık bulduğu yönünde değerlendiriliyor.

İklim Kanunu Teklifi’nin komisyon aşamasında yeniden düzenlenip düzenlenmeyeceği ve sivil toplum ile uzman görüşlerinin ne ölçüde dikkate alınacağı merak konusu olmaya devam ediyor.

İlginizi çekebilir: Trump, iklim dostu projelere ayrılan 3 milyar dolarlık fonu iptal etti

Demokrat Gündem