DOLAR 32,5173 -0.04%
EURO 34,8711 0.07%
ALTIN 2.422,400,02
BITCOIN 1883831-3,63%
İzmir
23°

AÇIK

üst menü altı
İnşirah Suresi okunuşu, anlamı, nasıl okunur, neden okunur?

İnşirah Suresi okunuşu, anlamı, nasıl okunur, neden okunur?

ABONE OL
26 Ocak 2023 17:17
İnşirah Suresi okunuşu, anlamı, nasıl okunur, neden okunur?
1

BEĞENDİM

ABONE OL

İnşirah Suresi, Kur’an-ı Kerim’in 94.'üncü suresidir ve 8 ayetten oluşur. Mekke döneminde inmiştir ve açılmak, genişlemek anlamı taşır. İnşirah Suresi’nin sık okunmasını tavsiye edilir çünkü İnşirah suresi kalpteki sıkıntıların giderilmesine ve kalbin ferahlamasına yardımcı olmaktadır. İnşirah Suresi adını, “Elemneşrahleke” ifadesinden almıştır. Elem neşrah, Elem neşrah leke ve Şerh sûresi olarak da anılır.

Kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'in 94.'üncü suresi olan İnşirah Suresi, Mekke döneminde indirilmiştir. İniş sırasına göre 12.'inci suredir ve 8 ayetten oluşur. Hz. Peygamber’in tebliğin ilk dönemlerinde yaşadığı sıkıntılar karşısında kendisini teselli etmek amacıyla indirilmiştir. İnşirah suresinin önemi, anlamı, Arapçası, Türkçesi ve mealini merak ediyorsanız içeriğimizde keşfedebilirsiniz.

İnşirah Suresi (Elemneşrahleke) Arapça Okunuşu

Bismillahirrahmânirrahîm.

Elem neşrah leke sadrek

Ve vada'na 'anke vizreke

Elleziy enkada zahreke

Ve refa'na leke zikreke

Feinne me'al'usri yüsren

İnne me'al'usri yüsren

Feiza ferağte fensab

Ve ila rabbike ferğab

İnşirah Suresi (Elemneşrahleke) Türkçe Anlamı

Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.

Senin için bağrını açmadık mı?

İndirmedik mi senden o yükünü?

O sırtında gıcırdamakta olan (ve bu şekilde sana eziyet veren) yükünü?

Senin şanını yüceltmedik mi?

Demek ki, zorlukla beraber bir kolaylık var.

Evet o zorlukla beraber bir kolaylık var!

O halde boş kaldığında yine kalk yorul!

Ve ancak Rabbinden ümit et, hep O'na doğrul!

İnşirah Kelimesi Anlamı Nedir?

İnşirah kelime anlamı açılmak ve genişlemektir.

İnşirah Suresi Kuran’ın Kaçıncı Suresidir?

Mushaftaki sıralamada doksan dördüncü, iniş sırasına göre on ikinci sûredir. Duhâ sûresinden sonra, Asr sûresinden önce Mekke’de inmiştir.

İnşirah Suresi Kaç Ayetten Oluşmuştur?

İnşirah Suresi, 8 ayetten oluşmaktadır.

İnşirah Suresi Konusu Nedir?

Sure içerisinde Allah’ın Hz. Muhammed’e manevvi olarak lütufları bahsedilir. Her zorlukta bir kolaylığın olduğundan bahseder. Mekke’de putperestlerin baskısı yüzünden sıkıntı çeken Hz. Muhammed’e Müslümanlar için teselli ve ümit verip ibadetlerini sürdürmesini istemektedir.

İnşirah Suresi Faziletleri

İnşirâh sûresinin fazileti ile ilgili olarak, “Kim Elem neşrah sûresini okursa âdeta üzüntülü olduğum sırada yanıma gelip beni rahatlatmış sayılır” meâlinde bir hadis rivayet edilmişse de (Zemahşerî, III, 222) bu rivayet muteber sayılmamıştır. Türkçe’deki, “Elif demeden ‘fergab’a çıkılmaz” deyiminde bu sûrenin son kelimesine işaret vardır. Son devir Osmanlı âlimlerinden Edirne Müftüsü Fevzi Efendi Ḳudsiyyü’l-feraḥ fî tefsîri sûreti Elem neşraḥ (İstanbul, ts.) adıyla bir eser kaleme almıştır.

İnşirah Suresi Diyanet Anlamı

Diyanete göre İnşirah Suresinin anlamı şu şekildedir:

“İnşirâh sûresinin, “Senin üzerinden ağır bir yükü kaldırdık” meâlindeki âyetiyle, peygamberlikten önce veya peygamberliğin ilk dönemlerinde Resûlullah’ı çok üzen ve tahammülü güç olan zorlukların kaldırılması kastedilmiştir. Âyetteki vizr kelimesinin “ağır günah” mânasında olduğunu, dolayısıyla burada Hz. Peygamber’in günahlarının bağışlanmasının kastedildiğini söyleyenler bulunmakla birlikte ağırlığı özellikle vurgulanmış olan bir günahın Resûl-i Ekrem’le irtibatlandırılması uzak bir ihtimal olarak görünmektedir. Resûlullah’ın bu âyet nâzil olunca, “Bir zorluk iki kolaylığa asla üstün gelemez” dediği rivayet edilmektedir (Hâkim, II, 528). Âyette güçlükle beraber kolaylığın bulunacağına iki defa vurgu yapılması bir yandan Resûl-i Ekrem’in, karşılaşacağı şiddetli engelleme ve zorlukların rahatlama ile sonuçlanacağına kesin olarak güvenmesini sağlamayı amaçlamakta, öte yandan müminlere mâruz kalacakları sıkıntı ve haksızlıklar karşısında yılgınlığa düşmemelerini, Allah’a daima güvenmelerini, iyimserliklerini koruyup güzel günler için çalışmalarını telkin etmektedir. Nihayet sûrenin sonunda Hz. Peygamber’in şahsında bütün müminlerden Allah’a bağlılıklarını sürdürmeleri istenmektedir.”

İnşirah suresi neden 7 kez okunur?

Her gün 7 kez okumaya devam edenlerin Allah'ın izniyle kalp sıkıntısından kurtulacağı ve bol rızka kavuşacağı belirtilmektedir. 5 vakit namazdan sonra bu sureyi okumaya devam edenlerin Allah tarafından tüm işleri kolaylaştırılır ve rızıkları çoğaltılır denilmektedir.

Inşirah suresi ne için okunur?

Allah İnşirah suresini okuyan kişinin kalbini ferahlatır, sıkıntılarını giderir ve umulmadık yerlerde rızıklandırılır. Bir dert, bir sıkıntı, sorun, keder, hüzün gibi zamanlarda okunacak olan suredir. Sıkıntılı durumlarda okunur.

Inşirah suresi nasıl okunmalı?

İnşirah suresi sabah namazından sonra ve gece uykudan önce okunmasını pek çok faydası görülmektedir. İnşirah Suresi özellikle kapalı işlerin açılması niyetiyle sabah ve akşam okunabildiği gibi herhangi bir vakitte de niyet üzere okunması tavsiye edilen bir suredir.

 

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP