DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
ALTIN 2.498,171,32
BITCOIN 21580490,24%
İzmir
33°

KAPALI

üst menü altı
İZBETON'un borçlanma talebi tartışma yarattı… Oybirliğiyle kabul edildi

İZBETON'un borçlanma talebi tartışma yarattı… Oybirliğiyle kabul edildi

ABONE OL
16 Haziran 2021 19:36
İZBETON'un borçlanma talebi tartışma yarattı… Oybirliğiyle kabul edildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmir Büyükşehir Belediyesi Haziran ayı Meclis Toplantısı ikinci birleşimi İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu başkanlığında gerçekleşti. Mecliste İZBETON'un 60 milyon TL'lik borçlanma talebi Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı arasında tartışmalara neden oldu. AK Parti kanadı İZBETON'un zarar ettiğini, görevini tam olarak yerine getirmediğini savundu. CHP grubu ise eleştirelere rakamlarla yanıt vererek, İZBETON'un bir milyar TL'lik dev bir bütçeye sahip olduğunu, zarar etmediğini dile getirdi. Tartışmaların ardından sözkonusu gündem maddesi oy birliğiyle kabul edildi. Öte yandan MHP Grup Başkan Vekili Selahattin Şahin'in önerisi de kabul edilerek, İZBETON'un meclise önümüzdeki ay sunum yapmasına karar verildi. 

DEMOKRAT GÜNDEM-İBB Başkan Vekili Mustafa Özuslu yönetiminde gerçekleşen mecliste İZBETON’un 60 milyonluk borçlanma talebi tartışma yarattı.

İZBETON’un müdürü Heval Savaş Kaya’nın elinde telefon, video çekerek reklam yaptığını, işini yapmadığını savunan AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, “Bir milyarlık bütçe yöneten bir şirketin genel müdürü bakıyorsunuz adeta sayın Soyer’in bir reklam müdürü gibi. Eline telefon alıp bakkal bakkal gezip insanların videosunu çekip yayınlamakla meşgul. Bugüne kadar hiçbir bürokratla ilgili bir yorum yapmadık. Ama İZBETON genel müdürünün bürokrat olmadığını, bir siyasi olduğunu düşünüyorum. Siz yaptığınız ihaleleri doğru yaparsanız İZBETON’un kendisinin yaptığı ihaleleri doğru yaparsa zaten bu 60 milyona ihtiyaç duyulmaz. Klasik bir A.Ş gibi kar yapmasını beklemiyoruz ama iflas etmesini beklemiyoruz. Sorunları ortadan kaldırmasını talep ediyoruz” dedi.

ÖZGÜR HIZAL: İZBETON MÜDÜRÜ REKLAM MÜDÜRÜ GİBİ TELEFONU ELİNE ALIP….

“Burada oy birliği verilmiş bir durum söz konusu ama. AK Parti grubu olarak yatırıma yönelik olarak talep edilen bütün borçlanma taleplerinde oybirliğiyle destek verdik. Yatırıma yönelik olmayana ise karşı durduk. Önergenin geliş şekli somut yatırıma yönelik değildi. Komisyon üyesi arkadaşların uyarısıyla makine ve teçhizatların ve yatırımlarda kullanılmak üzere ibaresi kullanıldı. Sorun İZBETON’un kendisinde. İZBETON İBB bünyesinde bir milyarlık dev bütçeyi yöneten bir kurum. Asfaltlama, yol yapması gerekiyor. Kaldırım yapması gerekiyor. Kavşak düzenlemesi yapması gerekiyor. Altyapı ile ilgili yatırımları yapması gereken bir şirketten bahsediyoruz” diyen AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, şu eleştirileri getirdi: “İzmir özellikle altyapı ve ulaşım, trafik noktasında son yılların en kötü dönemini yaşıyor. İzmir yavaş şehir haline gelmiş bir şehir oldu zaten. Trafikte, ticarette, sanayide, turizmde yavaş şehir oldu. Bütün bunların sorumlusu İBB ve yetkilileri. Elimde Sayıştay raporu var. Belgeleri gördünüz bu raporda. Sonuç kısmındaki hususları hepiniz okumuşsunuzdur. İki önemli şantiyesi var Bergama ve Bayındır’da. Bu şantiyeler asfalt üretiyor. Ama ikisi de kapasitesinin çok altında asfalt üretiyor. Ne yapıyor? Başka yerden asfalt alıyor. Sonuç İZBETON zarar ediyor, borçlanma talep ediyor. Genel başkanınınız İzmir ziyaretinde bir hemşehrimiz sayın başkanın ve Soyer’in yüzüne yollarla ilgili çok ciddi problemler var dedi. Sonra İBB asfalt konusunda yetersiz, biz yapacağız ve faturayı İBB’ye keseceğiz dedi. Yine başka bir belediye başkanımız Soyer’e methiyeler düzenlerken, kapalı toplantılarda çıkıp özellikle İZBETON üzerinden ciddi bir eleştiri getiriyor. Demek ki burada problem var. Bırakın Cumhur İttifakı’nı CHP’liler söylüyor. Bizi sayın Soyer gönderdi, biz işadamıyız, kamerayla sizi çekebilir miyiz diye bakkal bakkal gezmeyeceksiniz. Yardımsever işadamı . İZBETON GENEL Müdürünün görevi yolların bakım ve onarımını yapmaktır. Asfaltları sadece Alsancak’ta değil Konak, Buca, Karabağlar’da sizin arka sokaklar dediğiniz yerlerde de yapacak. Sosyal medya hesaplarına bakın ve altındaki yorumlara bakın. Zaten göreceksiniz İZBETON’un bu kentte neler yapmadığını göreceksiniz. Bir reklam ajansı sahibi, reklam müdürü gibi eline telefon alıp kamerayı açıp vatandaşa bunladrı yapmayacaksınız. İhaleleri doğru yaparsanız, zamanında ödeme yaparsanız, yapılan işlerin eksik de olsa ödemelerini zamanında yaparsanız yaklaşık bin personeli olan bir şirketin genel müdürü de kendisini bu işlere verirse, emin olun 60 milyon krediye ihtiyacınız olmaç. Yapmazsanız 160 milyon krediye de ihtiyacınız olur.”

NİLAY  KÖKKILINÇ: İZBETON BAŞINDAKİ MÜDÜRÜMÜZ SON DERECE İYİ ÇALIŞAN BİR ARKADAŞIMIZ

Hızal’ın ardındansöz alan CHP Grup Sözcüsü Avukat Nilay Kökkılınç, Hızal’a şu yanıtı verdi: “İZBETON son derece güzel çalışan bir kurum. Başındaki müdürü de son derece iyi çalışan bir arkadaşımız. Kendisini tanıyor biliyoruz. Sayıştay raporlarına yanıt veriliyor zaten. Bugüne kadar da soruşturma, zimmet çıkarılmış hiçbir konu yok. Savunmalar karşılık görüyor ve konular kapatılıyor. Videolu çekimiyle ilgili beyanatları vardır muhakkak kendisini. Şirket olarak resmi olarak faaliyette bulunuyorlar. Ama aynı zamanda gönüllü olarak yaptığımız şeyler de var. İBB başarısı için gönüllü olarak da çalışıyoruz. İZBETON müdürü de kişisel tasarrufuyla resmi görevinin yardımseverliğiyle karıştırılmamalı. 60 milyon borçlanma talebi de geçen sene alınmıştı. Bu karar düştüğünden, bu yıl yatırım amaçlı borçlanma talebi oldu. Bizden sürekli borçlanma talep eden bir kurum da değil. Sosyal medya üzerinden iletilen her konu anında birlikte müdahale edilerek hızlı şekilde çözülüyor. Arka semtlere de mahallelere de çalışıyoruz. İzmir’in her yerine çalışıyoruz. Sosyal demokrat belediyeyiz. Anketlerde CHP’nin ve büyükşehir belediye başkanımızın oyları yükseliyor. Demek ki halkın memnuniyeti var. Yapılan yorumların da kurgu yorumlar olduğu kanaatindeyim. Eleştiriler zaten dikkate alınıyor ve gerekli hizmetler yapılıyor.”

BÜLENT ÖZİPEK: İZBETON ZARAR EDEN DEĞİL KAR EDEN BİR KURUM

Kökkılınç’ın ardından konuşan CHP Karabağlar Meclis Üyesi Bülent Özipek de İZBETON’un üretimi ve kar-zarar durumu hakkında bilgiler verdi.

ÖZİPEK: YATIRIMLARI GÖRMEMEK BENCE VİCDANSIZLIK

Özipek, şöyle konuştu: “İZBETON her yerde var. Bürokratlarımıza haksız yere eleştiride bulunuyor. İnsanları bir kuru ekmeğe muhtaç eden ve hiçbir dediğinin arkasında durmayan iktidara seslenmek gerekiyor. Bu ülkede etik yasası önergesi verdi CHP milletvekilleri. Öncelikle aynaya dönüp bakmaları gerekiyor. Biz bürokratıyla bu kente hizmet ediyoruz. Plan ve Bütçe Komisyonu başkanıyım. Geçen sene de 50 milyonluk kredi talebimiz oldu. Buna ihtiyaç olmadı. Yani İZBETON zarar eden değil kar eden bir kurum. İzbeton Genel Müdürümüzü aradık. Makine ve teçhizat alımı ile yatırımlarda kullanacağız dedi. Yani bu kredinin şu anda kullanılması durumu yok. İZBETON zarar eden bir kurum değil. İZBETON’un karı 2019 yılında 19 milyon 333 bin 381 TL, 2020 yılında 12 milyon 69 bin 696 lira. Sayıştay raporu 2014 yılı yatırımlarına dair. Açın bakın hangi yıla ait? Asfalt çalışmalarının yapılmadığından bahsediyor. 2019 yılında 1 milyon 737 bin ton , 2020 yılında bir milyon 678 bin 362, 2021 yılında 494 bin lira. Biz bu ülkede nelerin olduğunu, bir pronterdan yönetildiğini biliyoruz. Kamuoyu şahit.  Bu kentin sokaklarında 30 ilçesinde sokakta olan, ana artelleri bile asfaltla döşeyen yatırımları görmemek bence vicdansızlık.”

ÖZGÜR HIZAL: İSTERLERSE KENDİLERİNE RAPORU SUNARIZ

Yeniden söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, “Sayıştay raporunda kendisinde var mı bilmiyorum. 15. Maddesi Bayındır’daki asfalt üretim kurumundan bahsediyor. Kapasitenin çok altında çalıştığı belirtiliyor. 404 bin 176 ton asfalt üretilmesine rağmen, toplam asfalt üretim miktarının altında. İsterlerse kendilerine bu raporu sunarız. Hangi tarihin yazdığını biliyoruz biz. Biz İZBETON 14 değil 114 milyon kar etsin diyoruz. 75 milyon sermaye arttırımı yapmadan, 60 milyon kredi kullanmadan kar etsin diyoruz” dedi.

MUSTAFA ÖZUSLU: İDDİA SAHİBİ İDDİASINI İSPAT ETMEKLE MÜKELLEFTİR 

İBB Grup Başkan Vekili Mustafa Özuslu, iddiaların ispatlanması gerektiği şeklinde bir teamül olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: “İddia sahibi. Teamülleri bilelim bir kere. İddia sahibi iddiasını ispat etmekle mükelleftir. Bunu genel söylüyorum. Ama 300 metre yapılmamış da 290 metre yapılmıştan bahsetmiyorum. İddiamızın ne çapta ve hangi sıfatta bir iddia olduğunu sayın Hızal hepimizden iyi bilir. Ortaya koyduğu iddia gerçekten CHP’li arkadaşlarımın ispati gerekiyorsa, onları da talep edebilirsiniz.  Özellikle kişisel itham söz konusu olduğunda. Bir kurumu eleştirip siyaseten oradan bir siyasi çıkar sağlama iddiasının ötesine geçmiş oluruz. Bu doğru değil. Sayın Hızal benden daha iyi bilir; internet gazetelerine üç dört  kez düştü. Bir bürokratımızın nasıl siyasi demeçler verdiği. Daha önce AK Parti saflarında meclis üyeliği, il başkanlığı, milletvekilliği yapmış bir çok siyasetçinin bugün siyasi makamlarda bulunduğu ve görüş vaaz ettiğini bakın orda tek tek çıkartalım. Bir tane demecini gösterin sayın Heval Savaş Kaya’nın. Yok. Siyasetçi mi? Evet.  İnsaflı olacağız. Evet tabi ki siyasi bir kimlik. Ama zaten kamu böyle yönetilmiyor mu? Sayın Hızal bir görev alsa siyasi kimliğini bırakacak mı? Yok. Elimizi vicdanımıza koyacağız. Sayın Kaya’nın bir tane politik demecini gösterin. Daha önce twitterda siyaset yapmıştır. Ama şimdi var mı? Yok.  O çok eleştirdiğiniz video gösterisi, çok ulvi bir yardımlaşma kampanyasıdır. Gözlerim yaşararak izledim. Birçok işadamı, on tane defter gönderdiler bir torba içinde. Benim ismimi zikretmeyeceksiniz, ben on tane defteri kapattım dedi. Pandemide ülkede yaşanan sıkıntının yoksulluğun haddi hesabı yok. Yardımlaşma olgusu İBB bütün imkanlarıyla İzmir’in nüfusunun neredeyse dörtte birine gıda paketi gönderdik. Ama oradaki ince nüansı söylemek isterim, ben de şahit oldum, aldım o defterlerden bir tanesine baktım. Manav Yakup yazıyor, 70 lira yazıyor. Köşedeki diyor, Sarı Ayşe yazıyor. İnsanın içi parçalanıyor. Bu belediyemizin bütçesinden yapılmadı, sayın Soyer’in ön ayak olduğu. Bir elin verdiğini diğerinin görmediğinin tam işlediği bir durumdu. Oradan çıkarak toplumsal bir dayanışmayı bozmamak lazım. Helal getirmemek lazım ona.”

SERDAR SANDAL: İZBETON BAYRAKLI’DA 160 BİN TON ASFALT DÖKTÜ

Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal da söz alarak, İZBETON’un Bayraklı dahil olmak üzere kentin her alanında olduğunu kaydederek, “Özgür Bey konuşunca, belediye başkanları ile büyükşehir başkanımız arasında sıkıntı varmış gibi bir algıya işaret etti. Biz ilçe belediye başkanları olarak büyükşehir belediye başkanımızın arkasındayız. İZBETON 160 bin ton sadece Bayraklı’da asfalt döktü. Halen şu anda Cengizhan’dan Smyrna Meydanı’na kadar asfalt çalışması devam ediyor. Oybirliğiyle evet dediğiniz bir şeyi bu şekilde eleştirmeniz de hata” diye konuştu.

HAKAN YILDIZ: NEYİ ELEŞTİRİYORSAK YANIT ALAMIYORUZ

AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız da söz alarak, talebe onay verdiklerini ancak eleştiri getirdiklerini dile getirerek, “Biz gazete manşetlerinden konuşmayız. Duyumlar üzerinden de siyaset üretmeyiz. Sayın başkan 2019’un Sayıştay raporu dedi. 60 milyona evet derken, 2019 Sayıştay raporunu incelediğinizde uygulama ve ihalelerine, maliyetlerine yönelik İZBETON’un eksikleri var, bunları düzeltirseniz krediye gerek kalmaz. Bugüne kadar biz neyi eleştirdiysek karşılığında cevap alamıyoruz. Yaptığımız eleştiriler daha iyiye nasıl ulaşılacağıyla ilgili. Atladığınız şeyi dile getirdiğimizde, yaptığımız eleştiriye yanıt verin” ifadelerini kullandı.

NİLAY KÖKKILINÇ: İZBETON ZARAR EDİYOR SONUCUNA VARAMAZSINIZ

CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, Sayıştay raporlarının kesin mahkeme kararı olmadığına dikkat çekerek, “İZBETON’a icra takipleri dendi. Belki işi yapan işini yapmadı, dışarıdan duyumlarla bakarak hiçbir şekilde İZBETON zarar ediyor sonucuna varamazsınız. Sayıştay raporu kesin mahkeme kararı mıdır? Her sene bir önceki raporu alıp oradaki eleştirileri aynen raporlara geçiriyorlar demek ki. Bunu Sayıştay denetçileri de, geçmişte ne yazıldıysa bu dönem de yazmak zorundayız diyor. Resmi bir kayıtla konuşuyoruz denilmesin, bu yanıltmak olur. Yeterlilik önergesi vermek istiyorum, oylansın diyorum” ifadelerini kullandı.

ÖZGÜR HIZAL: KAMU ZARARININ ORTAYA ÇIKMAMASINI İSTİYORUZ

Konuşmalar sürerken yeniden söz alan AK Partili Özgür Hızal, “Ben bu kürsüde söylediğim her sözün arkasındayım. Söylemiş olduğumu bütün konuşmaların altını kalın harflerle çiziyorum. Kimsenin kişilik haklarına saldırı noktasında bir ifadem yok. Biz bugüne kadar hiçbir zaman ama hiçbir zaman söylenti, dedikodu üzerinden yorum yapmadık. Beğenmediğiniz Sayıştay raporuyla sizin vekilleriniz bu raporları gezdiriyor. O zaman bu raporları atıyorum. Borçlar olabilir ödemeyebilir diyor ya Nilay hanım. Kredi vade tarihlerinde ödenmemiş ve bu Sayıştay raporuna geçmiş. Ne olur? İcra takibi açılır. Bunun görüşmeleri de hukuk bürolarında yapılır. Ya hukuk müşaviri ya da İZBETON genel müdürü yapar. Bunu bilerek, isteyerek ödemediğiniz takdirde o icra takibinde yüzde 40 tazminat da faiz de ödersiniz ve kamu zararı ortaya çıkar. Biz bu kamu zararının ortaya çıkmamasını istiyoruz” dedi.

SELAHATTİN ŞAHİN: MUHALEFET MUHALEFET YAPMAK DURUMUNDA

İBB MHP Grup Başkan Vekili Selahattin Şahin, muhalefetin muhalefet yapmakla yükümlü olduğunu söyleyerek, “Muhalefet muhalefet yapmak durumunda. Duyum da olsa. Tahammül etmek lazım. Nasıl geçmişte itfaiye daire başkanlığı, hastanemiz burada sunum yapmışsa İZBETON da yapabilir önümüzdeki süreçte. Cumhur İttifakı olarak bürokratlarımız bizim baş tacımız. Canla başla görevlerini yapıyorlar çünkü. Her şeyi birbirinden ayırmak lazım. 20 yıldır AK Parti iktidarı var. Bunu görmezden gelemeyiz. Türkiye’de iktidar AK Parti. Bunu yok sayabilir miyiz? Önümüzdeki süreçte güzide kurumumuz İZBETON da bize bir sunum yapsın. Büyükşehir bürokratlarımıza tekrar tekrar teşekkür ediyorum. Üzerine düşeni yapıyor bürokrat” diye konuştu. 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP