DEMOKRAT GÜNDEM- İzmir’in Karaburun ilçesi açıklarında gece saatlerinde meydana gelen deprem, kentteki fay hatları gerçeğini bir kez daha gündeme getirdi. Deprem sonrası açıklama yapan Prof. Dr. Osman Bektaş, İzmir ve çevresinde 3 aktif fay hattı bulunduğuna dikkat çekerek, bölgenin sürekli deprem riski altında olduğunu vurguladı.
GECE YARISI KORKUTAN SARSINTI
Ege Denizi çevresinde İzmir’in Karaburun ilçesinde gece saat 02:18:15 sularında meydana gelen deprem yürekleri ağza getirdi. Resmi internet sitesinden deprem sonrasında açıklama yapan Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), depremin büyüklüğünü 4, derinliğin ise 7.28 kilometre olarak açıkladı. Depremin Karaburun ilçesine 11.20 kilometre mesafede olduğu bildirildi.
AFAD’ın ardından depreme ilişkin bir bilgilendirme de Kandilli Rasathanesi’nden geldi. Kandilli Rasathanesi İzmir Körfezi’nde meydana gelen depremin büyüklüğünü 3,9 derinliğini ise 14,1 kilometre olarak açıkladı. Deprem saati ise AFAD’ın bildirdiği saat 02:18 olarak kaydedildi.
“3 FARKLI AKTİF FAYIN ORTASINDA”
Son yıllarda yaptığı deprem uyarılarıyla dikkat çeken Prof. Dr. Osman Bektaş, İzmir’de meydana gelen deprem sonrasında bir açıklama yaptı. İzmir ve çevresinde 3 farklı aktif fayın olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Osman Bektaş, İzmir’in daima deprem potansiyeli taşıyan illerden biri olduğunu vurguladı.
X hesabından harita eşliğinde paylaşım yapan Bektaş, şöyle uyardı: “Haritada mikro depremlerin dağılımdan görüldüğü gibi İzmir çevresinde üç faklı doğrultuda aktif faylar mevcuttur. Deprem parametreleri zamana bağlı olarak değiştiğinden orta büyüklükteki depremler İzmir ve çevresi için her zaman potansiyel tehlikedir.”
SARSINTI GENİŞ ALANDA HİSSEDİLDİ
Öte yandan sosyal medyada İzmir Körfezi’nde meydana gelen depremin Manisa’dan da hissedildiği ifade edildi. İzmir merkez ve çevre ilçelerinde de hissedilen deprem, herhangi bir can kaybı ya da hasara yol açmadı.
Uzmanlar, özellikle gece saatlerinde meydana gelen depremlerin vatandaşlar üzerinde daha fazla psikolojik etki bıraktığını, ancak bu büyüklükteki depremlerin bölge için olağan sayılabileceğini belirtiyor.
BÖLGEDE DEPREM RİSKİ SÜRÜYOR
İzmir ve çevresinin depremselliği, 30 Ekim 2020’de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki Seferihisar depremiyle bir kez daha acı şekilde hatırlanmıştı. 117 kişinin hayatını kaybettiği deprem sonrası bölgede deprem bilinci ve hazırlıkları artmış olsa da, uzmanlar yerel yönetimler ve vatandaşların her an depreme hazırlıklı olması gerektiğini vurguluyor.
AFAD ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin deprem konusunda yürüttüğü çalışmalar devam ederken, kent genelinde depreme dayanıklı yapılaşmanın önemi bir kez daha öne çıkıyor. (Haber Merkezi)