Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İzmir’e görünmez ambargo: Tugay’dan hükümete imza isyanı!

“Hükümetin cebinden 1 kuruş çıkmayacak.” Tugay, kendi buldukları kredilerin neden onaylanmadığını sordu, risk altındaki dev yatırımları tek tek saydı.

"Hükümetin cebinden 1 kuruş çıkmayacak." Tugay, kendi buldukları kredilerin neden

DEMOKRAT GÜNDEM- AYKUT POLATLI- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, göreve geldiği 22 aylık süreçte buldukları hiçbir dış kredinin Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından onaylanmadığını açıkladı.

“Devletten para ya da kefalet istemiyoruz, sadece mevzuat gereği imza bekliyoruz” diyen Tugay, metrodan arıtmaya kadar milyarlarca liralık yatırımın bürokrasiye takıldığını duyurdu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, kent gündemini sarsan açıklamalarına finansal engellemelerle devam etti.

Belediyenin kendi kredi notu ve uluslararası itibarıyla bulduğu dış kaynakların, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda “imza” beklediğini belirten Başkan Tugay, yaşanan süreci “İzmir’e hizmetin engellenmesi” olarak yorumladı.

“22 aydır tek bir onay yok”

Belediye başkanlığı koltuğunda geçirdiği yaklaşık 22 aylık süreci değerlendiren Tugay, bu dönemde hazırladıkları hiçbir dış kredi anlaşmasına Ankara’dan onay çıkmadığını vurguladı.

Başkan Tugay, durumu, “Ben göreve geldiğimden beri, yani yaklaşık 22 aydır benim dönemimde yapılmış hiçbir anlaşma onaylanmadı. Geçmiş dönemden kalan bazı kredilerin ödeme dilimleri serbest bırakıldı, bunu ‘onayladık’ diye lanse ediyorlar ama yeni dönem için atılmış tek bir imza yok” şeklinde özetledi.

“Cebinizden bir kuruş çıkmayacak, neyi bekletiyorsunuz?”

Başkan Cemil Tugay, Hükümetin kredi onay sürecindeki tavrını eleştirirken teknik bir detaya dikkat çekti.

Onay bekleyen krediler için devletten “Hazine garantisi” veya “kefalet” istemediklerini belirten İzBB Başkanı Cemil Tugay, “İzmir Büyükşehir Belediyesi, kendi kredi notuyla uluslararası finans kuruluşlarından kredi buluyor. Yabancı bankalar bakanlıktan kefalet istemiyor. Hükümetin cebinden bir kuruş para çıkmayacak. Sadece mevzuat gereği ‘borçlanabilir’ onayı vermeleri gerekiyor. Ancak bu onayı vermiyorlar. Biz para değil, sadece imza istiyoruz” diye konuştu.

Metro’dan arıtmaya: İşte bekleyen dev projeler

Bakanlık koridorlarında onay bekleyen kredilerin, aslında İzmir’in en yakıcı sorunlarına neşter vuracak projelere ait olduğunu vurgulayan Tugay, risk altındaki dev yatırımları tek tek açıkladı.

Listenin en başında, kent içi ulaşımın can damarı olması beklenen Buca Metrosu’nun Gaziemir’e uzatılmasını sağlayacak ilave finansman paketi yer alıyor. Ancak ulaşım yatırımlarındaki tıkanıklık sadece metro hattıyla sınırlı değil; kentin toplu taşıma filosunu gençleştirecek yeni tramvay setleri, metro vagonları ve çevreci elektrikli otobüs alımları da bürokratik engellere takılmış durumda.

Ulaşımın yanı sıra çevre yatırımları da “imza” krizinden nasibini aldı. Körfez’in temizliği ve kentsel altyapı için hayati önem taşıyan Şakran ve Dikili kanalizasyon projeleri, Çiğli Arıtma Tesisi’nin 4. Faz inşaatı ile çamur çürütme ve kurutma tesisleri de Ankara’dan gelecek o onayı bekleyen projeler arasında bulunuyor.

“Bakanlara gittim, ‘olur’ dediler ama…”

Sorunu çözmek için Ankara’da mekik dokuduğunu, Hazine ve Maliye Bakanı ile Çalışma Bakanı dahil ilgili herkesle görüştüğünü anlatan Tugay, kendisine verilen sözlerin tutulmadığını ifade etti: “Gittiğimde ‘Yapılır, hallederiz’ dediler. Ancak şu ana kadar halledilmiş bir şey yok. Bu yatırımları yapamayınca mecburen kendi öz kaynaklarımızla yapmaya çalışıyoruz, bu da süreci yavaşlatıyor. Siyaset üstü görülmesi gereken konular maalesef siyasi malzeme yapılıyor.”

Ak Partili vekillere sert tepki: “Gölge etmeyin”

Tugay, krediler onaylanmamasına rağmen AK Partili İzmir milletvekillerinin “hizmet yapamıyorlar” algısı oluşturmaya çalıştığını da sözlerine ekleyen Başkan Cemil Tugay, duruma tepki göstererek, “Bir kuruş hükümetin cebinden çıkmadığı halde, sanki kendileri bir iyilik yapıyormuş gibi konuşuyorlar. Bundan rahatsızım. Bıraksınlar biz hizmet edelim, engel olmasınlar” diyerek rest çekti.

İlginizi çekebilir: İzmir’de TAG sürücülerine kötü haber: Başkan Tugay son noktayı koydu! “Onay yok!”

Demokrat Gündem