Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İzmir’de kamu emekçileri alanlara çıktı: “Hakeme değil greve gidiyoruz”

İzmir’de KESK, BASK ve Tüm Emekliler Sendikası’nın çağrısıyla kamu çalışanları ve emekliler 1 günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Hükümetin toplu sözleşme teklifine tepki gösteren katılımcılar, “Bu teklif yoksulluğu dayatıyor” mesajı verdi.

İzmir’de KESK, BASK ve Tüm Emekliler Sendikası’nın çağrısıyla kamu çalışanları

İzmir’de kamu çalışanları ve emekliler, hükümetin toplu iş sözleşmesi (TİS) teklifine tepki göstermek için 1 günlük iş bırakma eylemi yaptı. Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK), Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) ve Tüm Emekliler Sendikası öncülüğünde düzenlenen yürüyüş, Konak YKM önünden başlayarak SGK İl Müdürlüğü önünde yapılan basın açıklamasıyla sona erdi.

“BU TEKLİFLE EMEKÇİLER AÇLIĞA MAHKUM EDİLİYOR”

KESK Kadın Sekreteri Döne Gevher, kamu emekçileri adına yaptığı açıklamada, süren TİS görüşmelerine ve yetkili sendikanın tutumuna sert eleştiriler yöneltti. Görüşmelerin son 24 saatine girildiğini hatırlatan Gevher, şu ifadeleri kullandı:

“12’sinde verilen teklif, emekçileri bir kez daha sefalete mahkûm etti. İkinci teklifte taban maaşa yalnızca bin lira artış önerildi. Bu, herkesin güleceği bir rakam. Bugüne kadar yürütülen toplu sözleşme süreçleri sadece yandaş sendikaların sahne aldığı, tek taraflı dayatmaların yapıldığı göstermelik masalardır.”

Emeklilik hakkının gasp edildiğini, kadın kamu çalışanlarının sorunlarının görmezden gelindiğini, yapılan zamların ise gerçek enflasyon karşısında eridiğini vurgulayan Gevher, taleplerini şöyle sıraladı:

  • Yoksulluk sınırı üstünde maaş
  • Vergi diliminin %15’e sabitlenmesi
  • Ek ödemelerin emekli maaşına yansıtılması
  • Kadın çalışanların taleplerinin mutabakat metnine dahil edilmesi

Gevher, “Bu iş bırakma eylemi bir uyarıdır. TİS süreci hakeme giderse artık grev zamanı gelmiştir. 4688 Sayılı Yasa tarihin çöplüğüne gitmek zorundadır” dedi.

BASK: “BU KAVGA HALKIN KAVGASIDIR”

BASK Genel Başkan Yardımcısı Reşat Bozat ise, emekçilerin artık enflasyon karşısında geçinemez hale geldiğini belirterek hükümete çağrıda bulundu:

“Bugün burada toplanmamız bir zorunluluktur. Alın terimizin karşılığını alamıyoruz. Enflasyonun çok altında kalan maaşlarımız bizi yoksulluğa sürüklüyor. Bu sadece bir teklif değil, ekonomik yükün emekçiye kesilmesidir. Ancak unutulmasın ki bizler bu ülkenin çarklarını döndüren insanlarız. O yüzden haklıyız. Direne direne kazanacağız.”

“MASA TEK TARAFLI, SÜREÇ ADALETSİZ”

Eylemde konuşmalar boyunca sık sık “Sadaka değil, hakkımızı istiyoruz”, “Yoksulluğa teslim olmayacağız” ve “Hak, hukuk, adalet” sloganları atıldı. Katılımcılar, toplu sözleşme sürecinin şeffaf ve adil yürütülmediğini vurgularken, hükümetin teklifinin geri çekilmesini ve taleplerin dikkate alınmasını istedi.

Demokrat Gündem