Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İzmir’de Yerel Yönetimler Zirvesi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve Eski SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde düzenlenen “Merkezi İdare Yerel Yönetimler Yetki Paylaşımında: İdari ve Mali Özerklik” programında yerel yönetimlerin karşılaştığı sorunlara ve çözüm önerilerine dikkat çekti.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı

Demokrat Gündem-İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve Eski SHP Genel Başkanı ve Yerel Reform Girişimi Derneği Kurucu Başkanı Murat Karayalçın, Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde düzenlenen “Merkezi İdare Yerel Yönetimler Yetki Paylaşımında: İdari ve Mali Özerklik” programına katıldı.

Yerel Reform Girişimi ve Mülkiyeliler Birliği İzmir Şubesi iş birliğiyle düzenlenen etkinlikte, merkezi idarenin yerel yönetimlerle yetki paylaşımının gerekliliği ele alındı.

Programın konuşmacıları arasında Hukukçu, CHP İzmir eski Milletvekili ve Urla Belediyesi eski Başkanı Bülent Baratalı, Yerel Reform Girişimi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Nazlı Kayı, Akademisyen Prof. Dr. Levent Köker ve DEÜ Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Aydın Arı yer aldı.

Etkinliğe İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzBB Başkan Vekili Altan İnanç, Karabağlar Belediye Başkanı Helil İnay Kınay, Gaziemir Belediye Başkanı Ünal Işık ve Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu gibi isimler de katıldı.

Tugay: “Toplumcu Belediyecilikte Geriye Gittik”

Açılış konuşmasını yapan Cemil Tugay, Türkiye’nin toplumcu belediyecilikten uzaklaştığını belirterek, “Türkiye, 1970’lerde toplumcu belediyecilik modelini benimsedi, 1980’lerde belediyelerin yetki ve sorumlulukları artırıldı. Ancak bugün gelinen noktada, özellikle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin devreye girmesiyle yerel yönetimler üzerinde artan bir vesayet görüyoruz. Belediyelerin mali ve idari özerkliklerini kısıtlayan düzenlemeler, merkezi hükümete daha fazla yetki tanıdı” dedi.

Tugay ayrıca kayyım uygulamalarını eleştirerek, yerel yönetimlerin yetki alanlarına müdahalelerin arttığını ifade etti.

“CHP’li Belediyelere Baskılar Arttı”

31 Mart seçimlerinden sonra CHP’li belediyeler üzerindeki baskıların arttığını belirten Başkan Tugay, “CHP’nin birinci parti olarak önemli büyükşehir ve ilçe belediyelerini kazanmasından sonra sosyal belediyecilik uygulamaları engellenmeye çalışılıyor. Örneğin kreş projelerimiz dahi büyük sorun haline getirildi” ifadelerini kullandı.

Başkan Cemil Tugay, ekonomik ve sosyo-kültürel çöküntüye karşı toplumu yerel yönetimlerin eliyle koruma çabasında olduklarını da ekledi.

Karayalçın: “Belediyelerin Güçlü Olması Üniter Devleti Güçlendirir”

Programın sunuş konuşmasını yapan Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın ise, yerel yönetimlerin güçlü olmasının üniter devleti güçlendireceğini belirtti.

Murat Karayalçın, “Eğer belediyeler özerk değilse, merkezi idarenin bir şubesi olmaktan öteye geçemez. Belediyelerin özerk olması, başı dik bir şekilde hemşerilerine hizmet verebilmesini sağlar” dedi.

Karayalçın, kayyım uygulamalarını da eleştirerek, “Yetkiler bir verilip bir geri alınamaz. Bu, yaşamın doğal akışına aykırıdır. 11 milyon yurttaşın oyu vesayet yetkisiyle çöpe atılmıştır. Bu kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

İlginizi çekebilir: İzmir’in kahramanları unutulmadı: Fethi Sekin ve Musa Can anıldı

Demokrat Gündem