Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

‘İzmir’in Kanal İstanbul’u’ projesi iptal edildi: Çevreciler zafer kazandı

Danıştay 4. Dairesi, ‘İzmir’in Kanal İstanbul’u’ olarak adlandırılan ve 16 bin hektarlık bir alanı kapsayan Çeşme Turizm Projesi’ni iptal etti. Karar, meslek örgütleri ve STK’lar tarafından olumlu karşılanırken, çevre ve kamu yararına vurgu yapıldı.

Danıştay 4. Dairesi, ‘İzmir’in Kanal İstanbul’u’ olarak adlandırılan ve 16

Demokrat Gündem- Danıştay 4. Dairesi, ‘İzmir’in Kanal İstanbul’u’ olarak adlandırılan ve 16 bin hektarlık bir alanı kapsayan Çeşme Turizm Projesi’ni iptal etti. Karar, meslek örgütleri ve STK’lar tarafından olumlu karşılanırken, çevre ve kamu yararına vurgu yapıldı.

PROJEYE DAVA SÜRECİ VE DANIŞTAY KARARI

Çeşme Turizm Projesi’ne karşı dava, 12 Şubat 2020’de Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne dayanılarak meslek örgütleri, çevre dernekleri ve yurttaşlar tarafından açıldı.

Danıştay 6. Dairesi, ilk başvuruyu reddetti ancak karar, TMMOB, İzmir Barosu ve EGEÇEP gibi kurumların temyiziyle Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu (DİDDK) tarafından iptal edildi.

Nihai karar, Danıştay 4. Dairesi’nin 31 Ekim 2024 tarihli kararla proje kapsamının iptali oldu.

ÇEVRE VE KAMU YARINA VURGU

Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odaları Birliği (İKK) İzmir Koordinasyon Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında, projeye yönelik eleştiriler dile getirildi.

Av. Arif Ali Cangı, şu ifadeleri kullandı: “Turizm adı altında talan ve yağma yaratılmak istendi. Bilirkişi raporları projenin hukuka aykırı olduğunu ortaya koymuştu. İzmir’in doğal ve kültürel değerleri korunmalı, yeni kamu zararları yaratılmamalı.”

STK’LARDAN ORTAK MÜCADELE MESAJI

Toplantıya katılan STK temsilcileri, ortak mücadeleye devam edeceklerini vurguladı. İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz, “Doğru bir karar verilmiştir ancak dava ehliyeti konusundaki yorumlara katılmıyoruz. İzmir’in yaşam alanlarını savunmaya devam edeceğiz” dedi.

İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Ceyhun Özyurt ise, “Sağlık ve çevre bir bütünün parçasıdır. İptal edilen bu proje, Çeşme’nin doğasına geri dönülmez zararlar verebilirdi” ifadelerini kullandı.

PROJENİN ARDINDAN NE OLACAK?

İzmir’deki meslek örgütleri ve STK’lar, hukuka aykırı buldukları her projeye karşı direnişlerini sürdüreceklerini belirtti. TMMOB İKK Sekreteri Aykut Akdemir, “Kentin doğası ve kültürel değerleri için mücadeleye devam edeceğiz” dedi. (Haber Merkezi)

İlginizi çekebilir: Narlıdere Metrosu’nda sefer sıklığı artırıldı: Sefer aralıkları 8 dakikaya düştü

Demokrat Gündem