Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

‘İzmir’in kurtuluş reçetesi: İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi’

Seza Nur ALPDÜNDAR/ İZMİR,

Seza Nur ALPDÜNDAR/ İZMİR, – DENİZ Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi ağustos ayı olağan meclis toplantısında konuşan DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, 2016’da ÇED izinleri alınan İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi’ne daha fazla gecikmeden başlanması gerektiğini vurgulayarak, “İzmir Körfezi’nin güneyinde gemiler için eksi 17 metrelik yaklaşım kanalı açılmasını, körfezin kuzeyinde su sirkülasyonu için eksi 8 metreye kadar tarama yapılmasını öngören bu projenin, İzmir’in ekolojik ve ekonomik kurtuluş reçetesi olduğunu düşünüyoruz” dedi.

DTO İzmir Şubesi ağustos ayı olağan meclis toplantısı yapıldı. Toplantıda İzmir Körfezi Bayraklı Sahili’nde yaşanan balık ölümleri gündeme geldi. Toplantıda konuşan İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, “Bu ay İzmir Körfezi’ndeki balık ölümlerini ve koku sorununu konuşmak durumunda kaldık. Bilim insanlarının bu konuda küresel iklim değişikliklerinin yol açtığı değişikliklere işaret eden açıklamalarını çok değerli buluyoruz. Merkezi yönetim ve yerel yönetimin örnek iş birliğinin bir modeli olan ve 2016’da ÇED izinleri alınan ‘İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi’ne daha fazla gecikmeden başlanması gerektiğini bir kez daha vurgulamak isteriz. İzmir Körfezi’nin güneyinde gemiler için eksi 17 metrelik yaklaşım kanalı açılmasını, körfezin kuzeyinde su sirkülasyonu için eksi 8 metreye kadar tarama yapılmasını öngören bu projenin, İzmir’in ekolojik ve ekonomik kurtuluş reçetesi olduğunu düşünüyoruz. Körfez maalesef kendi kendini temizleyemiyor. İzmir’de herkesin üzerinde uzlaştığı bu projenin hayata geçmesi ile körfezin, körfezdeki canlı yaşamının ve İzmirlilerin rahat nefes alacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘MSC DİVİNA İLE İZMİR’İN ÇEHRESİNİN DEĞİŞTİ’

Kruvaziyer turizminde temmuz ayında Türkiye limanlarına uğrak yapan kruvaziyer gemi sayısının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,6 artışla 158 adet, yolcu sayısı da yüzde 51 artışla 315 bin 620 olduğunu söyleyen Öztürk, “Ocak-Temmuz döneminde ise gemi sayısı 573 adet, yolcu sayısı da 890 bin 129 oldu. 26 Ağustos itibariyle İzmir Alsancak Limanı’na 36 gemi ile 94 bin 346 bin yolcu geldi. 100 bin yolcuya çok yaklaştık. Limandan 3 bin 895 yolcu da kruvaziyer gemilerine bindi. İzmir-Midilli hattında İzdeniz gemileri ile 6 bin 115 yolcu taşındı. Ege Port Kuşadası’na yılbaşından bugüne 317 gemi ve 458 bin yolcu geldi. Ay sonuna kadar gelecek 11 gemi ile Kuşadası’na gelecek gemi sayısı 328 olacak. Kuşadası ile Samos/Patmos hattında 80 bin 610 yolcu taşındı. Ulusoy Çeşme Limanı’na 80 gemi ve 18 bin 321 yolcu geldi, 25 bin 262 yolcu limandan gitti. Çeşme-Sakız hattında 122 bin yolcu taşındı. Pazartesi günleri limana yanaşan ‘MSC Divina’ ile İzmir’in çehresi değişti. Turistler Kemeraltı’nda gezmekten, alışveriş yapmaktan keyif alıyorlar” diye konuştu.

‘TÜRKİYE’Yİ OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR’

Kruvaziyer gemilerine yönelik kısıtlamaların Avrupa genelinde yayılmaya devam ettiğini belirten Öztürk, “Dubrovnik, Venedik, Amsterdam, Barselona’dan sonra gemilere kısıtlama getiren şehirlere Bordeux da etkilendi. Bizleri doğrudan ilgilendiren Yunan adalarının gemi sayısına mı yoksa yolcu sayısına mı sınır getireceği henüz belli olmadı. Kruvaziyer operatörleri kısıtlamanın Türkiye’yi olumlu etkilemesi gerektiğini düşünüyorlar. Ancak kısıtlamaların artması ve genele yayılması olumsuzluğa neden olacaktır” diye konuştu.