DEMOKRAT GÜNDEM – İzmirli avukatlar Senih Özay, Murat Fatih Ülkü ve Orhan Çetinbilek, tarım arazilerinin çiftçi ve köylüden alınarak büyük şirketlere kiralanmasını öngören yönetmeliğe karşı harekete geçti.
22 Ağustos 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “İşlenmeyen Tarım Arazilerinin Tarımsal Amaçlı Kiraya Verilmesine İlişkin Yönetmelik” hakkında Danıştay’da dava açtıklarını açıklayan avukatlar, bu yönetmeliğin Anayasa’ya aykırı olduğunu belirterek, iptal edilmesi gerektiğini ifade etti.
Avukatlar tarafından yapılan açıklamada, çiftçinin üretime yönlendirilmesi ve Türkiye’nin yeniden kendi kendine yeten bir ülke haline getirilmesinin önemi vurgulandı.
Açıklamada, tarım arazilerinin çiftçinin, köylünün elinde kalması gerektiği, çiftçinin aracılara bağımlı kalmaması için doğru politikaların izlenmesi gerektiği belirtildi.
İzmirli 3 avukat yönetmeliğin dayanağı olan 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nun 8/K maddesinin Anayasa’ya, mülkiyet hakkına ve sözleşme özgürlüğüne aykırı olduğunu ifade etti.
Yönetmeliğin ve kanunun tarım, hayvancılık ve bu üretim dallarında çalışanların korunmasına yönelik anayasal görevleri ihlal ettiğini belirttiler.
Son yıllarda tarım üretiminde yaşanan düşüşe dikkat çeken avukatlar, tarımsal girdi maliyetlerinin aşırı yükselmesi ve kamusal otoritenin piyasadaki fiyatları üretici aleyhine belirlemesi gibi sorunların, çiftçileri üretimden uzaklaştırdığına dikkat çekti.
İzmirli avukatlar, tarım arazilerinin büyük sermaye gruplarına kiralanmasının, tarımsal tekelleşmenin yolunu açacağı ve bunun tüketiciler için daha yüksek fiyatlara ve gıda ürünlerine erişimde zorluklara yol açacağı uyarısında bulundu.
Avukatlar ayrıca yönetmeliğin çeşitli maddelerinin ekonomik ve sosyal karmaşaya neden olabileceğini ve tarım arazilerindeki bütünlüğü zedeleyebileceğini belirtti.
İşlenmeyen tarım arazilerinin tespiti ve kiralanması sürecinde etkin bir başvuru yöntemi öngörülmediğini vurgulayan avukatlar, tarım arazilerinin çiftçinin ve köylünün elinde kalması gerektiğini bir kez daha dile getirdi.
Avukat Özay, Ülkü ve Çetinbilek, tarım arazilerinin devlet aracılığı ile başkalarına kiralanmasına yönelik bu yönetmeliğin iptali ve dayanağı olan yasa hükmünün Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvuracaklarını açıkladı.
Tarım arazilerinin çiftçinin elinde kalması gerektiğini vurgulayan avukatlar, çiftçiyi yeniden üretime yönlendirecek, Türkiye’yi yeniden kendi kendine yeten bir ülke haline getirecek politikaların izlenmesi gerektiğini belirtti. (Haber Merkezi)