Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İZSU’dan dev altyapı yatırımı: 5 milyar TL suya ve geleceğe akıtıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü’nün 2024 mali yılı kesin hesapları değerlendirildi. Stratejik hedefler doğrultusunda gerçekleştirilen yatırımlar için yaklaşık 5 milyar TL harcandığı açıklandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü'nün 2024 mali yılı kesin

İZSU Genel Müdürlüğü’nün Genel Kurul Toplantısı’nın 2. Birleşimi, Belediye Başkan Vekili Zafer Levent Yıldır başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda 2024 Mali Yılı Bütçesinin Kesin Hesapları ile Bilançosu masaya yatırıldı. Kurumun dört stratejik amaç kapsamında planlanan yatırımları için toplam 4 milyar 871 milyon TL harcama yaptığı kaydedildi.

314 MİLYON METREKÜP SU ŞEHRE VERİLDİ

Çeşme Belediyesi CHP Meclis Üyesi Onur Saatli’nin verdiği bilgilere göre, 2024 mali yılında İZSU’nun gelir hedeflerinin yüzde 92,5’i, gider bütçesinin ise yüzde 84,23’ü gerçekleşti. İZSU, 2024 yılı sonu itibarıyla 6.434 personelle 4.493.242 kişilik nüfusa ve 2.121.612 aboneye hizmet sağladı.

Artan nüfus, iklim değişikliği ve kuraklık koşulları göz önünde bulundurularak hem mevcut şebekelerde yenileme çalışmaları yapıldı hem de yeni kaynakların devreye alınmasına yönelik yatırımlar hayata geçirildi. Su kayıp kaçak oranı kent genelinde yüzde 26,77’ye düşürülerek Türkiye’de en düşük kayıp-kaçak oranına sahip 7. şehir konumuna gelindi.

Toplam 67 adet içme suyu arıtma tesisi işletilerek 314 milyon 457 bin 735 metreküp suyun şehre verildiği, aynı dönemde 658 kilometre yeni içme suyu hattı imalatı ile 46 adet yeni içme suyu kuyusu açıldığı belirtildi.

ATIK SU ARITIMINDA ÖNCÜ KONUMDA

İZSU, çevre sağlığının korunması ve İzmir Körfezi’nin temizliğinin sürdürülebilirliği için 2024 yılında atık su yönetimi alanında kritik yatırımlar gerçekleştirdi. 25 ileri biyolojik, 34 biyolojik ve 6 doğal arıtım olmak üzere toplam 65 adet atık su arıtma tesisiyle 304 milyon 712 bin 885 metreküp atık suyun arıtımı sağlandı.

Türkiye’de arıtılan 4 milyar 631 milyon metreküp atık suyun yüzde 6,4’ünün İZSU tarafından arıtıldığı, İleri Biyolojik yöntemlerle arıtılan atık suyun ise yüzde 12’sinin İzmir’de gerçekleştirildiği vurgulandı.

ÇİĞLİ VE TORBALI’DA BÜYÜK YATIRIMLAR

İzmir Körfezi’ni korumak ve artan nüfusa bağlı atık su miktarını çevreye zarar vermeden arıtmak amacıyla, Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nin 4. Faz ünitesinin inşaatı 2024 yılında devam ederek 2025’te tamamlandı. Bu yatırımla tesis, Türkiye’nin en büyük atık su arıtma tesisi unvanını tekrar kazandı.

Hızla büyüyen Torbalı ilçesinde ise atık su arıtma tesisinin kapasitesi 21.000 metreküp/günden 57.000 metreküp/güne çıkarılarak İzmir’in en büyük ikinci arıtma tesisi konumuna yükseltildi. Torbalı’ya bağlı Ayrancılar ve Pancar bölgelerindeki kapasite artırımı çalışmalarında da önemli aşamalar kaydedildi.

SEFERİHİSAR VE DİKİLİ’DE PROJELER İLERLİYOR

Seferihisar ilçesinde özellikle yaz aylarında artan nüfus nedeniyle atık su arıtma tesisine bağlı terfi merkezi ve deniz deşarj hattı çalışmalarında sona yaklaşıldı. Projenin 2025 yılında tamamlanmasıyla ilçe merkezinde kesintisiz ve güvenli atık su iletimi sağlanacak.

Dikili ve körfezin güney aksında bulunan Güneybatı Atık Su Arıtma Tesislerinde ise artan nüfus ve turizm yoğunluğuna paralel olarak kapasite artışı ve modernizasyon projeleri ihale aşamasına geldi.

YAĞMUR SUYU HATLARINDA DÜZENLEMELER

İZSU Genel Müdürlüğü, 2024 yılında 67 kilometre yağmur suyu ayrıştırma hattı imalatı gerçekleştirdi. Kent genelinde 92 kilometre yağmur suyu hattı temizliği yapılırken, 26.777 adet ızgaranın bakımı tamamlandı.

Konak, Karabağlar ve Bayraklı ilçelerinin altyapısını güçlendirmek için Dünya Bankası’nın TEWFER Programı kapsamında sağlanacak 110 milyon Euro’luk finansmanın proje çalışmaları sürdürüldü. Üç etaplı projenin iki etabının ihaleleri 2025 yılında gerçekleştirilirken, üçüncü etabın ihalesinde son aşamaya gelindi.

İZMİR KÖRFEZİ’NDE TEMİZLİK SEFERBERLİĞİ

İzmir Körfezi’nin temizliği için başlatılan 5 yılda 5 milyon metreküp dip çamuru çıkarma hedefi kapsamında ikinci çamur tarama ihalesi yapıldı. Bugüne kadar 225.000 metreküp dip çamuru çıkarıldı.

Ayrıca körfeze akan dereler başta olmak üzere kent genelinde 935 kilometre dere temizlenirken, 227 bin ton malzemenin İzmir Körfezi’ne ulaşması engellendi.

YENİLENEBİLİR ENERJİYE YATIRIM

İZSU tesislerinin elektrik enerjisi ihtiyacının yenilenebilir kaynaklardan sağlanması için Menemen Emiralem Stok Sahası ve Karabağlar P11 pompa istasyonlarında toplam 4,85 MW enerji üreten tesisler işletmeye alındı. 13 MW’lık enerji projesi hazırlanarak ihale aşamasına getirildi.

Verimi düşen ve yüksek enerji tüketen pompaların yenilenmesi çalışmalarının da sürdürüldüğü belirtildi.

Demokrat Gündem