Siyasette ve ekonomide hareketli günlerin yaşandığı iç ve dış gündem başlıkları, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenecek kritik Kabine Toplantısı’nda kapsamlı şekilde değerlendirilecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde saat 15.00’te başlayacak basına kapalı toplantıda, bakanlıkların yürütmekte olduğu adli, idari ve mali süreçler mercek altına alınacak.
MAĞDUR YATIRIMCILARA 1 MİLYON TL’YE KADAR ARA ÖDEME TAKVİMİ
Toplantının bir numaralı maddesini, kamuoyunda geniş yankı uyandıran ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şen’in de “cerrah titizliğiyle operasyon yapılacak” mesajını verdiği dev fon soruşturması oluşturuyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Adalet Bakanı Akın Gürlek’in soruşturmanın mali boyutları, adli safahatı ve fonların tasfiyesine dair kabineye detaylı bir sunum yapması bekleniyor. TBMM Genel Kurulu’ndan geçen düzenleme doğrultusunda, fonda mağdur olan yatırımcılara yapılması öngörülen 1 milyon liraya kadar olan ara ödemelerin icra mekanizması ve ödeme takvimi karara bağlanacak.
DIŞ POLİTİKADA HÜRMÜZ KRİZİ, İÇERİDE ‘TERÖRSÜZ TÜRKİYE’
Kabine’nin dış politika ve güvenlik ajandasında ise Orta Doğu’daki fay hatları ön plana çıkıyor. İran Dışişleri Bakanı Erakçi’nin “Hürmüz Boğazı’nın yönetimi eskisi gibi olmayacak” çıkışı, ABD-İran hattında tırmanan askeri gerilim ve Husilerin Suudi Arabistan’a yönelik saldırılarının Türkiye’nin enerji güvenliği ve ekonomisine etkileri analiz edilecek. İç politikada ise MHP Lideri Bahçeli ve CHP eski Lideri Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarıyla tartışılan “Terörsüz Türkiye” sürecindeki saha istihbarat raporları değerlendirilecek.
Toplantının tamamlanmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın millete sesleniş konuşmasıyla alınan kararları ve alınan tedbirleri kamuoyuna duyurması bekleniyor.