DOLAR 32,6458 0.22%
EURO 35,4004 0.17%
ALTIN 2.475,990,36
BITCOIN 1805612-6,03%
İzmir
29°

AÇIK

üst menü altı
Kahveciler Odası'nda Kırdı, 19 farkla yeniden başkan

Kahveciler Odası'nda Kırdı, 19 farkla yeniden başkan

ABONE OL
9 Ocak 2022 13:56
Kahveciler Odası'nda Kırdı, 19 farkla yeniden başkan
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmir Kahveciler Odası’nın genel kurulu 3 adayla gerçekleşti. Dört dönemdir başkanlık yapan ve yeniden aday olan mevcut başkan İsmail Hakkı Kırdı, Metin Akyar ve Jale Büyükdemir o koltuk için yarıştı. Başkan Adayı Ali Metin Akyar ve Jale Büyükdemir pandemi sürecinde kahveci esnafının yalnız bırakıldığını, yardımlardan çoğu esnafın yararlanamadığını söyledi. Kırdı, elinden geleni yaptığını söyledi. Bu sırada salonda gerilim yaşandı. Adaylar ve üyeler destekten esnafın çoğunun yararlandırılmadığını belirtti. Konuşmaların ardından geçilen seçimde oy verme işlemi 17.00'de sona erdi. Yarışı 19 oy farkla mevcut başkan Hakkı Kırdı kazandı. 

DEMOKRAT GÜNDEM– Sabahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde gerçekleşen genel kurulda başkan adaylarının konuşmasından sonra konuşan Mevcut Başkan İsmail Hakkı Kırdı, pandemi sürecinde kahveci esnafına büyükşehir ve ilçe belediyelerinden yardım aldıklarını söyledi. Çok sayıda televizyon programına çıktığını söyledi.

SALONDA YENİDEN GERGİNLİK ÇIKTI 

Konuşma sırasında adaylar ve üyeler, destek alamadıklarını söyledi. Kısa süreli tartışma yaşandı. Kırdı’nın konuşmasının ardından seçime geçildi. 17.00'ye kadar süren oy verme işleminin ardından sandıklar kapatılıp sayıma geçildi. Sayım sürecinde adaylardan Jale Büyükdemir'i destekleyenler ile mevcut başkan İsmail Hakkı Kırdı'yı destekleyenler arasında yeniden tartışma çıktı. Büyükdemir'i destekleyenler Kırdı'ya küfürler etti. Yaşanan gerginlik araya tarafların girmesiyle dindirildi. 

MEVCUT BAŞKAN 19 OY FARKLA YENİDEN BAŞKAN 

Tansiyonu yükselen salonda oy pusulaları sayıldı. Sayım sonunda yeniden aday olan mevcut başkan İsmail Hakkı Kırdı, 290 oy alırken, adaylardan Jale Büyükdemir 269 ve Metin Akyar ise 114 oy aldı. 

Kongrenin açılışında mevcut yönetimin faaliyet raporu okundu ve bir video gösterimi gerçekleştirildi. Bunun ardından genel kurula katılan İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odası (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu kısa bir konuşma gerçekleştirdi.

ZEKERİYA MUTLU: KONGRENİN SİZE VE ÜLKEMİZE HAYIR VE UĞUR GETİRMENİZİ DİLİYORUM

Kürsüye gelen İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu.. kongrenin dostluk havası içinde geçmesi temennisinde bulunarak, “128 meslek odamız var İESOB’a bağlı. Çok zor bir dönemden geçtik, geçmeye devam ediyoruz. Sorunlarımız bitti, herşey dört dörtlük dediğimiz bir dönem değil. Siz sadece kahvehaneleri yaşadınız. Onu yüreğimde hissettim. Biliyorum ne çektiğinizi. Açık olup sadece çay satarak ocakçının parasını çıkaramadığınız dönemi de biliyorum. Sadece sizin değil 128 odanın sıkıntısını bilen biri olarak hala açılmayan dükkanlar olduğunu bilmenizi istiyorum. Temennim odur ki hiç kimse birbirini incitmeden, kırmadan, kardeşlik dostluk için kongreleri tamamlayalım. Türkiye İzmir’e bakıyor. İzmir’de bugüne kadar hiçbir kongrede hiçbir arkadaşımızın burnu kanamadan, kimseyi incitmeden kongreyi tamamladık. Birbirimize sıkı sıkı sarılarak iyi bir kongre yapmanızı temenni ediyorum. Sevgiden, dostluktan ayrılmayın. Evet sıkıntılarımız var. İlgili kurum ve kuruluşlara derdimizi, sıkıntımızı anlatacağız. Kamuoyuyla yerel yönetimle bakanlıklarla ilişkilerimizi iyi götürerek sorunlarımızı çözmeye çalışacağız. Bir mahalledeki sorunların hepsinin konuşulduğu, oraya abilik-kardeşlik yapan, oradaki insanların sorunlarını müzakere edilen yerlerdir. Bu yerleri çalıştıran insanlar da ulvi insanlardır. Yaptığınız işle iftihar etmeniz lazım. Kongrenin ülkemize, size hayır ve uğur getirmenizi diliyorum” şeklinde bir konuşma yaptı.

""

JALE BÜYÜKDEMİR: KİMSE ŞOV YAPMASIN

Üç başkan adayından Jale Büyükdemir, pandemi döneminde yalnız bırakıldıklarını vurgulayarak, “Belediyemizin verdiği aidatlar bile adil dağıtılmadı. Aidatlar pandemi sürecinde İzmir odası İzmir’i temsil ediyorsa federasyona gider. Pandeminin aidatlarını silmek için hiçbir şey yapmıyorsunuz. Biz artık bu şovları geçtik. Kimse şov yapmasın. Bitmiş durumdayız. Çayı nasıl demliyorsam katı atık bedellerinin de oranlarını da öğrenir yasaları da öğrenir belediyeleri tek tek gezip katı atık bedelinin Türkiye ile aynı orana getirilmesini sağlarım. Kimse kahveciyi, çay ocağını yok saymasın. Sizin sesiniz olmaya adayım. Sorunlarınıza çözüm üretmek için adayım. Çay ocaklarında anneler çalışıyor. Beyler ellerinde tepsilerle gezip çocuklarını okutmaya çalışıyor. Zamlar aldı başını gitti. Gider kurumlarla anlaşma yaparız. Biz çok büyük bir gücüz. Ben sizden koltuk değil yetki istiyorum. Çaresizliğe çare olmak istiyorum. Sahaya inip tek tek gezdim. Elimden geleni yaptım. Koltukta değil hepinizle iç içe olmak istiyorum. Küçük tüpün üzerinde çay demleyen meslektaşlarımızı gördüm. Aidatlarımız karşısında ne aldık? Pandemi döneminde açtık aç. Ama özel şoförler devam etti. Yüreğimle, işimle, mesleğimle hep bir olmak istiyorum. Taleplerinizi dinlemek istiyorum. Biz de gidelim tatile. 20 yıl önce bize söz verilmişti, yazlık yerlerde otel indirimleri almıştık. Biz bunu gerçekleştireceğiz. Neden hastanelerde indirimimiz yok. Biz insan değil miyiz? Nerede ne yapılması gerekiyorsa yapacağız. Oylarınıza talibim. Kimse Ahmet için Mehmet için vermesin. Elinizi vicdanınıza sonra aklınıza koyun. Bizi kimse paspas etmesin. Biz çok büyük bir aileyiz” şeklinde bir konuşma yaptı.

""

ALİ METİN AKYAR: NASILSINIZ, SORUNLARINIZ NELER DİYEN OLDU MU?

Büyükdemir’in ardından diğer başkan adayı Metin Akyar, kürsüye çıktı. İzmir Kahveciler Odası Başkan Adayı Ali Metin Akyar, “7 ayı aşkın süre boyunca ekmek teknemiz kahvehanelerimiz kapalı kaldı. Kontrollü normalleşme ile AVM'ler, marketler açılırken bizler toplanma yerleri olarak görüldüğümüz için adeta günah keçisi gibi görüldük. Oysa aynı süreçte AVM’ler, AVM’lerdeki kafeler hizmet veriyordu. İzmir genelinde 200'ü aşkın esnafımız işyerlerini kapatmak, kepenk indirmek zorunda kaldı. Esnafımız borçlarını ödeyemez, evine ekmek götüremez hale geldi. İki esnafımız ödeyemediği borçları nedeniyle dayanamayıp yaşamına intihar ederek son verdi. Peki bizler bu ağır sorunlar altında kıvranırken sizi arayan soran oldu mu? Nasılsınız, sorunlarınız neler, sizin için ne yapabiliriz diyen oldu mu? Mevcut oda başkanımız ve yönetimindeki arkadaşlarımız kapınızı çaldı mı? Benim kapımı çalan olmadı? Haftalardır sahada, esnafımızı tek tek gezerek onları dinliyorum, gördüğüm kadarıyla onları da arayan soran olmamış” dedi.

AKYAR: KENDİ HALİNDEN MEMNUN BİR YÖNETİCİ KURUMA SADECE ‘BAŞKANLIK’ EDER

“Yerel yönetimler ve hükümet farklı sektörlere destek paketleri açıklarken, kahveci esnafı bu haklardan da yeteri kadar yararlanamadı. Peki neden? Kahveci esnafımızın büyük çoğunluğu esnafa verilen kredisini dahi kendilerinden mal varlığı ya da teminat istendiği için alamadı. En son büyükşehir belediyesi de kahveci esnafına verilmek üzere destek paketi açıkladı. Bu para odamızdan alınan üye kayıtları üzerinden dağıtılacaktı. Öğrenebildiğimiz kadarıyla  bu destekten üyelerimizin çok azı yararlanabildi. Konuştuğum arkadaşların çoğu yardımın adil dağıtılmadığı konusunda hemfikir. Esnaf 'Bu para bize neye dayanarak çıkmadı?' diye soruyor” diyen İzmir Kahveci Odası Başkan Adayı Ali Metin Akyar, açıklamalarını şöyle sürdürdü:  “Maksadımız birilerini sadece eleştirmek, yermek değil elbette. Suçlamak, övmekten daha güvenlidir. Biz suçlamıyoruz ama ortada övülecek bir durum da görmüyoruz. Herkes gibi odamız da sürece hazırlıksız yakalanmış olabilir. Bu gayet insani bir süreç. Ancak hangi kurum ya da kişi olursa olsun, bir soruna-sürece ister hazırlıklı ister hazırlıksız yakalanıldığında, karşılaşıldığında kriz yönetimine geçilir. Krize, soruna acil ve etkin müdahale süreçten daha az yara ve hasarla çıkılmasını ve sonrasında da yaraların daha hızlı sarılmasını sağlar.  Fakat bu salonda bulunan hepiniz de sanırım bizimle hemfikirdir ki, asıl problem karşımıza çıkan tüm bu sorunlardan ziyade karşılaştığımız maalesef duyarsız ve hantal yönetim anlayışı. Eğer bir yerde bir yönetici kararları kendi kendine alıyorsa, o kurumun paydaşları ve üyeleriyle kenetlenmiyorsa, karar verme sürecinde onları yani bizi dışlıyorsa orada yanlış bir işleyiş vardır. Kendi halinden memnun bir yönetici yönettiği kuruma sadece 'Başkanlık' eder. Tekrar ediyorum ortada bir problem var ki; o da yönetimdir, yönetim anlayışıdır. Tek başına hareket etmek, yeterli duyarlılığı göstermemek, üyesinin yanında yeterince bulunmamak unutulacak davranışlar olmasa gerek. Ben unutmayacağım, biz unutmayacağız. İyi bir yönetici konuşmaya gereksinim duyduğu kadar dinlemeyi de bilmelidir. Tek dileğim sizlerle beraber hareket edip sorunları birlikte çözmek ve sizi hep ama hep dinlemek.  Öncelikli görevimiz, biri bizden bir yardım istiyorsa ya da desteğe ihtiyaç duyuyorsa o söylemeden ona ulaşmak, tüm gücümüzle yanında olmak olacak. Yineliyorum, kendi halinden memnun bir yönetici sadece 'başkanlık' eder.”

AKYAR: AYLARDIR YALNIZ BIRAKILAN KAHVECİ ESNAFIMIZIN YANINDA OLACAĞIZ

Açıklamalarını, “4 dönemdir aynı anlayıştan ödün vermeyen bu hantal ve duyarsız yönetime son verip her zaman sizin yanınızda olacak yeni yönetim anlayışına geçebilmek için y yapacağımız tek şey, sandığa gidip yaşadıklarımızı unutmadan, elimizi vicdanınıza koyarak oyunuzu kullanmak.  Odamız şeffaf, hesap veren, sorumlu yönetim anlayışıyla yönetilmeyi hakediyor. Biz de hakediyoruz.  Kaybolmaya yüz tutan itibarımızı kazanacağız. Aylardır yıllardır yalnız bırakılan kahveci esnafımızın yanında olacağız. Sizi dinleyen olacağız. Odaya aidat borcu var diye o esnafın kredi ya da destek almasını engellemeyeceğiz. Tüm gelir ve gider tablolarını düzenli olarak yayınlayacağız, gerekirse odanın kapısına asacağız. Her altı ayda bir odamızda serbest esnaf kürsüsü kuracağız. Orada da sizi dinleyeceğiz, tartışacağız, ortak akılla talep ve sıkıntıları çözmek için hızla harekete geçeceğiz. Birbirimizi dinleyeceğiz, anlayacağız, çözeceğiz” şeklinde sürdüren İzmir Kahveci Odası Başkan Adayı Ali Metin Akyar, seçimden seçime değil her zaman kahveci esnafının yanında olacakları sözünü verdi.

""

AKYAR: SİZ NASIL İSTERSENİZ ÖYLE OLSUN!

Başkan adayı Akyar, “Kapınıza aidat için gelmeyeceğiz. Sorun üreten değil sorun çözen olacağız. Ben değil biz olacağız. Ben yaptım oldu demeyeceğiz. Seçimden seçime değil her an yanınızda olacağız. Sizi bütün değerlerim adına temin ederim ki artık sizi dinleyen, sorunları ortak akılla çözen bir oda başkanı ve yönetim olacak. Oda ve esnaf arasında bir daha böylesine bir kopukluk, uzaklık olmayacak. Yanlışları düzeltmek için yola çıktık, güç verin, güçlü olalım. Sorununuz sorunumuz.  Kapınıza aidat için gelmeyeceğiz. Sorun üreten değil sorun çözen olacağız. Ben değil biz olacağız. Ben yaptım oldu demeyeceğiz. Seçimden seçime değil her an yanınızda olacağız. Sizi bütün değerlerim adına temin ederim ki artık sizi dinleyen, sorunları ortak akılla çözen bir oda başkanı ve yönetim olacak. Oda ve esnaf arasında bir daha böylesine bir kopukluk, uzaklık olmayacak. Yanlışları düzeltmek için yola çıktık, güç verin, güçlü olalım. Sorununuz sorunumuz. Durumlar değişmez, biz değişiriz. Biz değişirsek değiştirirsek herşey çok güzel olacak. Beni dinleme sabrınız için  tekrar teşekkür eder. Birlikte değiştirelim, sorunlarımızı birlikte çözelim diyerek konuşmamı noktalıyorum. Sağolun, varolun. Hep beraber olun… Hep beraber olalım!…  Şimdi değişim zamanı, şimdi değiştirme zamanı… Sizi vicdanınızla, sandıkla baş başa bırakıyorum… Siz nasıl isterseniz öyle olsun! Siz nasıl isterseniz öyle olsun!” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.

""

HAKKI KIRDI: İBRAHİM KALIN'A KADAR MEKTUP GÖNDERDİM 

Yeniden aday olan İsmail Hakkı Kırdı, “Gittim valiye. Bunları bu şekilde yapabilir miyiz falan filan. Mantıklı buldular. Sayın valim bir yazı olabilir mi? Yetkiyi alıp çay ocaklarını açtırdım. Çay ocağınızı açın ama dışarıda masa sandalye bırakmayın, ceza yerseniz sorumlu değilim dedim. Pandemi sürecinde hiç olmazsa bir miktar geçimlerini sağladılar. Esnaf zor durumda. İşyeri sahipleri beni aradı, binlerce insan aradı, ne yapacağız diye. Odanın üyelerinin hak ve menfaatlerini korumak için varız. Çıkmadığımız ulusal televizyon kalmadı. İki tane miting yaptık. 150 kişi geldi. Yapmadığımız kalmadı. Bize imtiyazlı olarak destek verin dedik hükümete. Bunun sayesinde destek geldi. İktidar partisi milletvekilleriyle görüştük. Katı atık bedeli hakkında yerel yönetimlerle konuştuk. Kimse vazgeçmiyor katı atık bedelinden. Konak Belediyesi’nin 4 milyar lira geliri var katı atık bedelinden. İbrahim Kalın’a kadar mektup gönderdim. Katı Atık Bertaraf tesisleri yönetmeliği değişmedikçe olmaz. Karabağlar üç ay, Konak belediyesi bir iki ay almadı. Diğerleri aldı. Büyükşehirden 700 kişiye 1250 lira para aldım. Valla billa ben almadım. 699 esnafa 1250 lira yardım. 2726 için detaylı işyeri incelemesi yapıldı. Ödemeler yapıldı. Ben bütün herkese gönderdim. İlçe belediyelerinden de aldım.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP